Luchtvochtigheid op zolderkamer

glnn23

  • #1
Beste Klussers

Afgelopen zomer hebben wij onze zolderkamer ingericht als slaapkamer. Helaas merkten we snel dat de luchtvochtigheid niet goed (>70%) was (muffe geur, 's morgens condens op veluxramen,..). Na veel opzoekwerk en lang twijfelen hebben we uiteindelijk een investering gedaan en een decentraal ventilatiesysteem (siegenia aerovital) laten plaatsen.

We merken nu dat de muffe geur wel verdwenen is, maar helaas hebben we 's morgens soms wel condens op de ramen en blijft de luchtvochtigheid er relatief hoog (60-70%). Op mistige dagen zoals vandaag denk ik dat dit misschien ook normaal is omdat er vochtige lucht naar binnengetrokken wordt? Bovendien hebben we enkel een elektrisch vuurtje op zolder die ik zo weinig mogelijk probeer aan te steken.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties omdat dit voor ons wel een erg dure investering (1800 euro) was en ik op dit moment nog niet helemaal overtuigd ben?

Alvast bedankt!
Groetjes
Glenn en Kelly
 

ADDave

  • #2
Bij hoge luchtvochtigheid buiten zal het binnen ook oplopen. Enige wat je hier tegen kan doen is de binnentemperatuur opstoken zodat de lucht meer vocht opneemt, want het apparaat doet maar 60 m3/h op maximale stand. Dat is best weinig naar huidige maatstaven.

Het antwoord staat over de vochtigheid overigens ook in de beschrijving van het apparaat.

Goed isolerend glas helpt daarnaast tegen condens op de ramen.

Screenshot_20221129_181220_com.google.android.apps.docs.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: glnn23

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe oud is het Velux-raam? Als het een raam van 20 jaar oud is, heb je al gauw condens want het glas uit die tijd isoleert veel minder. Als je een vrij nieuw Velux-dakraam hebt, blijft het vaak wel condensvrij in een verwarmde en geventileerde kamer.
 
  • Like
Waarderingen: glnn23

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
wat is de temperatuur op die zolderkamer?
 
  • Like
Waarderingen: glnn23

glnn23

  • #5
Bedankt voor de reacties!

We hebben 3 veluxramen waarvan er 2 zeker 10 jaar oud zijn. Het zijn voornamelijk ook deze die momenteel condens vertonen. De temperatuur 's nachts is ongeveer 15 graden en we proberen eigenlijk ook om zo weinig mogelijk te verwarmen (met elektrisch vuurtje) om geen verrassingen te krijgen met de eindafrekening van de elektriciteit..

We hadden eigenlijk wel gehoopt dat de luchtvochtigheid op onze kamer een pak beter (50-55%) ging zijn met het installeren van een decentraal ventilatiesysteem, maar nu krijg ik toch het gevoel dat dit misschien toch niet de beste oplossing was?

Groetjes en nogmaals bedankt.
 

glnn23

  • #6
@ADDave Ik denk dat een systeem met 60m3/h best wel oké is hoor. Ik heb verschillende systemen met elkaar vergeleken en er waren eigenlijk weinig systemen die beter deden dan dit. Onze zolderkamer is ook maar een 25m2, dus ik denk dat dit meer dan voldoende is? Ook het aantal decibels was voor ons niet onbelangrijk omdat deze in de slaapkamer geplaatst is, maar hier hebben we eigenlijk echt geen klachten over.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
ventilatie brengt de vochtigheid omlaag in combinatie met een temperatuur verschil. tussen binnen en buiten.
als er weinig verschil is krijg je wel verse lucht binnen maar word de lucht in de ruimte maar weinig minder vochtig.

bij weinig verwarmde ruimte is in zijn algemeenheid een elektrische ontvochtiger aan te raden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu