Plotselinge stijging luchtvochtigheid

Pixarnl

  • #1
Laat ik even voorop stellen dat ik een totaal leek ben op dit gebied en dit de eerste keer is dat ik me hier mee bezig houd, dus vergeef me mijn onwetendheid. :)

Ik heb sinds 1,5 week een paar hygrometers in huis, omdat ik benieuwd was naar de luchtvochtigheid bij ons in huis. Ik heb ze op verschillende plekken in huis geplaatst. Woonkamer (met open keuken), slaapkamers en zolder. De waardes zaten deze 1,5 week eigenlijk overal constant tussen de 45-50%. Soms wat lager (42) en ik merkte als het buiten had geregend dat het het dan wat hoger werd (volgens mij max. een keer 55%).
Nu merkte ik gister dat de luchtvochtigheid eigenlijk de hele dag vrij hoog was. Gedurende de hele dag zo rond de 65% en 's avonds laat zelfs een keer een uitschieter naar 70%. Vanochtend zat die op 62%. Is dit iets om direct al zorgen om te maken of kan dit ook komen omdat het gister vrij warm en benauwd was? Moet ik hier al actie op ondernemen?

Ik merk zelf overigens niets van de stijging, geen condensvorming of iets dergelijks.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De luchtvochtigheid is buiten heel hoog, die vocht haal je door ventileren ook naar binnen en daardoor stijgt deze dus ook.
Niets om je zorgen over te maken.
 

ABCDE

  • #3
Het was buiten echt moeras klimaat; warm en vochtig. Het %RV stijgt binnen dan nog verder omdat de buitenlucht binnen afkoelt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Bij mij ook 65%, vanochtend.
 

Pixarnl

  • #5
Bedankt voor jullie reacties!

En tot welk moment blijft een dergelijke stijging acceptabel? Ik kan me voorstellen dat als dit weer langer aanhoudt (en daarmee ook de hogere luchtvochtigheid) dat ik wel actie moet ondernemen? Of valt dat meestal in de praktijk wel mee?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je bijv. apparatuur / gereedschap / meubels / muziekinstrumenten in huis hebt, waarbij door een te hoge luchtvochtigheid ernstige schade kan ontstaan, dan zou je kunnen overwegen om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Niet zo'n bakje met korrels (dat werkt overigens ook wel maar heel beperkt), maar echt een apparaat dat door middel van koelen/verwarmen van de lucht het water laat neerslaan en in een bak af afvoerslang laat verdwijnen.

En anders is het een gegeven waarmee je moet leven: we leven nu eenmaal in een gebied waar af en toe zeer hoge luchtvochtigheden kunnen optreden. In sommige 's zomerse periodes tot extreem hoog. Dat is gewoon niet anders.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Neem een airco deze ontvochtigt de lucht doordat deze koelt, het vocht in de lucht slaat neer op het lamellen blok en wordt afgevoerd
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
De relatieve luchtvochtigheid in de Nederlandse huizen is eerder te laag dan te hoog...
Tussen de 40 en 60% is ideaal. Boven de 75% gaat het pas oncomfortabel aanvoelen.
 

ABCDE

  • #9
Alleen in koude winters is het echt droog ja. Dan is het tijd voor de luchtbevochtiger.

Mei-September de airco op koelen. Oktober op drogen, november en december uit, januari en februari sporadisch op verwarmen en de luchtbevochtiger aan, maart en april uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu