Extra lichtpunt in slaapkamer

Barendrecht

  • #1
Heren,

heel simpel in mijn slaapkamer heb ik een standaard verlichting met schakelaar. niks boeiends.

Nu wil ik in mijn kast een ledverlochting plaatsen die dan verbonden is aan de schakelaar. De huidige enkele schakelaar ga ik dan een dubbele van maken.

Hoe moet ik dan de ledlamp verbinden?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Indien de inbouwdoos achter die schakelaar alleen een bruine en een zwarte draad bevat (zoals dat gebruikelijk is bij systemen met centraaldozen), dan zal dat niet gaan lukken. Want je hebt ook een blauwe draad nodig om de lamp te kunnen laten branden (ook al is het een LED-lamp). Die zou je kunnen bijtrekken vanuit de centraaldoos, die zit meestal boven de plafondlamp.

In principe zou je dan gebruik kunnen maken van een combinatie van dubbele schakelaar met stopcontact, die in één inbouwdoos past. Dan kun je de LED-verlichting van die kast aansluiten op het stopcontact en schakelen met één van de twee schakelaars. Heb je wel een probleempje, want die combinaties zijn meestal intern zodanig doorverbonden, dat het stopcontact juist permanent spanning krijgt (bruine fasedraad) en de schakelaar(s) daarvandaan doorgelust is (zijn). Mocht je dat willen gebruiken, geef dat dan aan, misschien kan ik een bruikbaar schemaatje tekenen voor je. Mits de betreffende combinatie toelaat dat de bedrading gewijzigd wordt.

En anders moet er een inbouwdoos bij geplaatst worden met in de ene doos de dubbele schakelaar en in de andere het stopcontact.
Of - alternatief: een leiding in de muur frezen naar een aansluitpunt dichter bij de kast. In dat geval heb je alleen een dubbele schakelaar nog in de bestaande inbouwdoos, maar de blauwe draad moet wel doorgetrokken worden tot aan dat andere aansluitpunt (alwaar dus eveneens een inbouwdoos aangelegd moet worden).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Aanvulling:
Ik heb bij bovenstaand antwoord geen rekening gehouden met eventuele aarding van het stopcontact. Indien de andere stopcontacten in de ruimte geaard zijn, moet het nieuwe stopcontact ook als geaard exemplaar worden aangelegd. In dat geval heb je ook nog een geel/groene draad nodig vanaf de centraaldoos naar het nieuwe aansluitpunt van de LED-lamp in de kast. Zelfs al heeft die lamp zelf geen aarde nodig!

Dat gaat dan wel lastig worden, want dat zijn 4 draden door één buis (moet beslist kunnen, maar niet om 'bij' te trekken). Maar indien de bestaande schakelaar onderdeel is van een wisselschakelaar (dat systeem waarbij je de lamp op twee plaatsen kunt in-en uitschakelen, vaak aanwezig in ouderslaapkamers) dan zijn er zelfs 5 draden door één buis nodig: bruin, blauw, geelgroen (allemaal 2,5 mm²) en 2 x zwart (1,5 mm²). Of je dat erdoorheen krijgt is helemaal afhankelijk van de buizenloop. Het officiele max. aantal door standaard 5/8 buis is 4 x 2,5 mm² maar dit heb ik nog wel eens kunnen realiseren bij compleet opnieuw trekken van de bedrading.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Waar kun je de aansluitleiding van de kastverlichting makkelijk naartoe krijgen? De schakelaar, de centraaldoos, een contactdoos?
 

Barendrecht

  • #5
de schakelaar is naast de kast. Ik wist niet dat het zo complex kon zijn
 

Kaajee

  • #6
Maak anders even een foto van de huidige situatie en waar je op aan geeft hoe je het graag zou willen hebben. Dan krijgen we een betere indruk, ook qua afstanden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu