Luchtafvoer warmtepompboiler delen met afvoer Itho ventilatie

Super1255

  • #21
Maar goed, ik constateer dat TS in de openingspost aangeeft dat de Itho ventilatiebox er al hangt. Dat blijkt dus niet zo te zijn
@Mn22 klopt die Itho hangt er momenteel nog niet idd, dat die er al hing was meer hypothetisch bedoeld zodat ik niet een heel verhaal hoef te gaan uitleggen, dat snap je ondertussen toch wel? En who cares of die er al hangt of niet, daar gaat het toch helemaal niet om. Oorspronkleijke vraag is toch duidelijk.
 

ADDave

  • #22
Super1255 schreef:
@ADDave check dan o.a. de installatie handleidingen van de Atlantic, Panasonic, Ferroli en Gorenje hangende WP boilers maar eens. Staat het vrijwel overal in
Ik zeg ook niet dat het verkeerd is. Ik zeg dat het alleen niet optimaal is voor in het Nederlandse klimaat.

Maar prima, je hebt je keuze toch al gemaakt dus je hebt ons advies ook niet nodig
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #23
Als je goed advies wil, dan is het een eerste vereiste dat de uitgangspunten en feiten duidelijk zijn. Voor de beantwoorders is het ook wel prettig gezien de tijd die er aan het reageren wordt gestopt, we zien steeds meer dat er bezoekers op het forum zijn die enkel op zoek zijn naar het gewenste antwoord en elk gegeven advies in de wind slaan.

De warmtepompboiler die jij hebt uitgezocht is niet geschikt om in serie te zetten met een ventilatiesysteem. Parallel aansluiten op hetzelfde kanaal kan ook niet.

Verder ga je met de door jouw gekozen warmtepompboiler extra lucht aan de woning onttrekken, in aanvulling op je ventilatielucht. Deze lucht wordt vanzelf aangevuld met koude lucht van buiten, dus daarmee ga je de kosten van ruimteverwarming verhogen.

Het oorspronkelijk in je woning geïnstalleerde systeem gaat uit van de minimaal benodigde ventilatie van de woning en de restwarmte in de afgevoerde lucht wordt benut. Het is daarmee een alternatief voor een wtw unit. In jouw oplossing ga je extra warme binnen lucht naar buiten blazen om je warmtepompboiler te kunnen voeden.

Misschien leuk voor de zuidelijke landen (Ferroli is italiaans, Gorenje Turks.....). In Nederland heb je andere producten nodig. Zoals er oorspronkelijk al geïnstalleerd was. Of je moet op zoek zijn naar een methode om de energierekening nog wat extra te verhogen natuurlijk.
 

Super1255

  • #24
Maar prima, je hebt je keuze toch al gemaakt dus je hebt ons advies ook niet nodig
Ik heb nog helemaal geen keuze gemaakt en sta overal open voor, maar jullie begrijpen de situatie niet helemaal.

Zoals @Mn22 aangeeft zijn er idd veel betere oplossingen, namelijk ventilatiewarmtepompen zoals de Nibe F130 en zoals ik nu ook heb, maar die kunnen geen van allen met hangend vat geleverd worden, alleen staande vaten. En dat gaat niet want dan kan de wasmachine nergens staan dus geen plek voor staand vat.

Dus WP Boiler is meer noodgedwongen keuze, zie het als plan B. Want daar zijn wel verschillende wandmodellen van te vinden. Dat het niet optimaal word kan ik mee leven als ik maar warmwater voorziening heb.
 

Super1255

  • #25
In Nederland heb je andere producten nodig. Zoals er oorspronkelijk al geïnstalleerd was.
@Mn22 je hebt helemaal 100% gelijk hierin, noem mij maar een vergelijkbare ventilatieluchtwarmtepomp zoals ik nu heb waar een hangend vat bij kan, dus niet met staand vat? Ga jij niet vinden.

Zie ook mijn toelichting enerlaatste reactie. Dus warmtepomboiler is een soort plan B noodoplossing, mijn huidige vat is aan het lekken en niet meer verkrijgbaar. Warmtepomp is ook op leeftijd en ook geen onderdelen meer van beschikbaar.

Wat zou jij doen dan?

ps: dus ik probeer mijn initiele topic vragen kort, bondig en to-the-point te houden om jullie tijd niet teveel te verspillen. Werkelijke situatie is dus iets complexer.
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #26
Kun je geen beugel maken aan de muur waar een staand vat op kan staan? Moet wel heel gek gaan wil je niet iets kunnen maken waarbij de wasmachine er nog onder kan staan.
 

Super1255

  • #27
Kun je geen beugel maken aan de muur waar een staand vat op kan staan?
Ook al aan gedacht, maar moet dan toch iets behoorlijk stevigs zijn om dat gewicht te dragen volgens mij. En ik zelf kan dat niet maken, iemand vinden die dat wel kan tegen redelijke kosten is ook uitdaging.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #28
Volgens mij moeten de prestaties van de installatie leidend zijn, en is het aan jou om hier plaats voor te maken. Het vervangen van de installatie kost vele malen meer dan een wasmachine, en het laatste wat je wilt is dat je alsnog in de kou zit.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu