Luchtafvoer warmtepompboiler delen met afvoer Itho ventilatie

Super1255

 • #1
In mijn appartement hangt een Itho CVE-S ventilatiebox welke de ventilatielucht afvoert naar buiten via een gat in de muur, maar ik wil in dezelfde ruimte ook een warmtepompboiler plaatsen die zijn lucht ook naar buiten moet afvoeren. Er is echter maar 1 gat naar buiten.

Kan ik dit combineren, dus via bijvoorbeeld een T-stuk plaatsen tussen de afvoer van de Itho box en het gat naar buiten en daar dan ook de afvoer van de warmtepompboiler op aansluiten?

Je hebt dan namelijk een situatie waarbij twee ventilators door dezelfde buizen lucht naar buiten blazen, namelijke de ventialtor van de Itho box en die van de wamrtepompboiler. Geen idee of dat een probleem is.
 

Auto-Geen

 • #2
De afvoer van de MV box naar de warmtepompboiler en de afvoer van de warmtepompboiler naar buiten.
 

Super1255

 • #3
Ik snap wat je zegt maar vraag me af of dat gaat werken, ben er ook nog niet uit welke warmtepompboiler het precies word.

Heb toch liever dat de Itho box rechtstreeks naar buiten blaast, dus even terug naar de oorspronkelijke vraag.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
De werking van de warmtepomp is toch dat je de warmte onttrekt uit de afvoerlucht van de ventilatielucht? Dus dan moet de afvoerlucht van de itho naar de warmtepomp.

Uit welke lucht zou je warmtepompboiler anders de warmte moeten onttrekken?

waarschijnlijk heb je trouwens ook toestemming van de vee nodig om wijzigingen aan de ventilatie te doen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #5
let er wel op dat het afblaas kanaal geschikt is voor een wp boiler deze kan lucht uitblazen wat onder de condensatiegrens ligt met als gevolg condensatie in je afblaaskanaal.
 
 • Like
Waarderingen: Mn22

Remmus

 • #6
De afvoer van mijn Itho ventilatiebox is aangesloten op de aanvoer van mijn warmptepomp. Waarom zou je het anders willen doen?
Dan heb je nog wat rendement van die lucht. Anders blaas je de lucht die je zo duur verwarmd hebt gewoon naar buiten.
 

Super1255

 • #7
Op de afvoer naar buiten zit momenteel ook een warmtepomp, deze word vervangen door een wamrtepompboiler dus neem aan dat dit uitgangskanaal geschikt is om koude lucht af te voeren want dat gebeurd nu ook.

Krijg je geen problemen als je de Itho afvoerlucht op de lucht inlaat van de warmtepompboiler aansluit? Ik bedoel i.v.m. overdruk ofzo, want je hebt dan een ventilator die lucht blaast (de Itho) en de warmtepompboiler die lucht zuigt.

M.a.w. moeten die twee luchtstromen dan niet op elkaar afgestemd zijn? Zou mooi zijn als dit inderdaad kan.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #8
Wat bedoel je met er zit nu al een warmtepomp? Plaats eens een afbeelding van de huidige installatie.
 

Super1255

 • #9
Oke om een lang verhaal kort te maken, ik heb een lucht ventilatiewarmtepomp met een buffervat, dat vat is lek en vrijwel geen interessante vervanging voor te vinden. Warmtepomp is ook al op leeftijd dus besloten om alles naar buiten te mikken en te vervangen voor een nieuwe warmtepompboiler die ik op kan hangen aan de muur.

Omdat de huidige warmtepomp ook de centrale afzuiging in huis verzorgt dien ik hier een andere oplossing voor te realiseren, dus een Itho CVE Eco box

Zoals je op de foto ziet word koude lucht van huidige warmtepomp via die zijmuur via een schacht naar buiten geblazen, dus kanalen zijn in place.

Vraag is dus laat ik die Itho box en nieuwe warmtepompboiler straks rechtstreeks de afvoerlucht naar buiten blazen via T-stukken ofzo of de Itho box de afvoerlucht naar de inlaat van de warmtepompboiler laat blazen en alleen de warmtepompboiler via dat gat naar buiten, en geeft dat laatste dan geen issues omdat de warmtepompboiler zelf ook een ventilator heeft?

1.JPG 2.JPG
 

ADDave

 • #10
Als je al een nieuwe warmtepompboiler neemt dan heb je helemaal geen itho box nodig. Zoals je zelf al zegt zit er een ventilator in de warmepompboiler
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #11
In je huidige situatie dient de afgezogen lucht uit de woning als warmtebron voor de warmtepomp.

Als je een warmtepompboiler wil plaatsen, zal de ventilatielucht, zoals al eerde gezegd, dus ook weer door de warmtepompboiler moeten. Als je namelijk parallel gaat afzuigen met een losse ventilatie box naar buiten heb je geen warmtebron meer voor je warmtepompboiler.

Maar goed, als je het werkingsprincipe al moeilijk te doorgronden vind, is het wellicht verstandig om een goede installateur in te schakelen. Er zal toch wel een en ander aan gerekend moeten worden als je een optimaal werkende installatie wil.
 

Super1255

 • #12
Vind het op zich niet heel moeilijk doorgronden, eigenlijk wel interessant allemaal. Maar is nieuwe materie voor me dus heb even een leercurve te ondergaan en weet inderdaad nog niet alles, dus vandaar de vragen. Installateurs hebben momenteel allemaal geen tijd om dat uit te zoeken, en ik vind het ook leuk om dat zelf te doen. Is toch niets mis mee...?

In dat hok waar de apparatuur staat zit ook de vloerverwarming, daar is het altijd warm en ook de warmste plek in mijn huis. Dus volgens mij een ideale warmtebron voor de warmtepompboiler. (vloerverwarming is overigens seperaat van de WP dat gaat via centraal WKO systeem, dus WP is alleen voor tapwater)

Maargoed velen van jullie stellen voor om de afvoer van de Itho box op de lucht inlaat van de warmtepompboiler aan te sluiten. Dus mijn vraag is nog steeds geeft dat geen issues? Want warmtepompboiler heeft natuurlijk ook een eigen ventilator welke overigens niet bedoeld is om als centrale afzuiging te gebruiken volgens de handleiding. Maar sta wel open voor het idee om de Itho door te lussen naar de WP boiler

Ben dus enkel op zoek naar ideeen en meningen van jullie experts hoe dit het beste aan te sluiten is.
 
Laatst bewerkt:

ADDave

 • #13
Super1255 schreef:
Want warmtepompboiler heeft natuurlijk ook een eigen ventilator welke overigens niet bedoeld is om als centrale afzuiging te gebruiken volgens de handleiding.
Daar zijn ze dus wel voor bedoeld. Teminste de meeste machines. Misschien toch opzoek naar een andere als de handleiding beweerd dat het niet zo is....

Vandaar mijn opmerking dat je geen ithobox nodig hebt
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #14
Als je de ventilatielucht niet meer benut, gaat je rendement erg omlaag ten opzichte van je huidige situatie.

Kortom warmtepompboiler plaatsen op de ventilatielucht en de verdeler van de vloerverwarming en bijbehorend leidingwerk isoleren.
 

Super1255

 • #15
@ADDave

Probleem is dat ik een compacte WP boiler zocht met zoveel mogelijk inhoud. Dus is het een Atlantic Calypso VM 150 liter geworden voor wandbevestiging. Verder is er niet zoveel keus met de juiste afmetingen voor hangende modellen.

In de handleiding staat duidelijk dat het niet ter vervanging is van de centrale ventilatie en dit staat bij meerdere merken in de handleiding. Of je laat hem lucht uit de ruimte aanzuigen of via een gat in de muur van buiten. Maar dat laaste kan hier niet i.v.m. appartement en zou rendement ook niet ten goede komen.

Zie afbeeldingen voor de verschillende setups

3.JPG 4.JPG 5.JPG
 

Super1255

 • #16
@Mn22 De vloerverwarming staat hier helemaal buiten, ik gaf enkel aan dat dit hok altijd erg warm is omdat daar ook de vloerverwarming installatie zit, dus altijd 20+ graden, ideaal voor de WP bolier toch om dan de lucht gewoon vanuit de ruimte te laten aanzuigen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #17
Als je de warmte voor je warmtepompboiler aan je binnen lucht gaat onttrekken, dan daalt de ruimtetemperatuur binnen je buitenschil.

Dat ga je dan dus weer aanvullen met je verwarmingsinstallatie. Een warmtepompboiler heeft dan dus niet zoveel zin.

Je moet juist de warmte in de ventilatielucht benutten die je anders doelloos naar buiten blaast. Zo is je systeem oorspronkelijk ook ontworpen zo lijkt het.
 

ADDave

 • #18
Super1255 schreef:
In de handleiding staat duidelijk dat het niet ter vervanging is van de centrale ventilatie en dit staat bij meerdere merken in de handleiding

Blijf het bijzonder vinden en heb dit nog niet eerder gezien in ieder geval.
In warmere delen van de wereld zou het een prima oplossing zijn. Het rendement stort namelijk in elkaar tijdens de koudere dagen hier. Lijkt me handiger om dan toch de warmere ventilatielucht te gebruiken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #19
De Atlantic Calypso wm150 is volgens mij niet bedoeld als warmtepompboiler voor de terugwinning van warmte uit ventilatielucht. Het apparaat gaat uit van het benutten van buitenlucht of lucht uit de opstellingsruimte. Dat is altijd suboptimaal en minder efficient als het systeem dat er al hangt. Beetje vergelijkbaar met een mono block airco, dat is het ook allemaal net niet.

Als je de bestaande warmtepompboiler wil vervangen, dan zou ik gaan voor een systeem wat wel geschikt is voor de warmteterugwinning uit ventilatielucht. Er zijn diverse gerenommeerde merken die dat in het assortiment hebben.

Maar goed, ik constateer dat TS in de openingspost aangeeft dat de Itho ventilatiebox er al hangt. Dat blijkt dus niet zo te zijn, zie het andere topic van ts van vanmiddag......

Ik wens TS veel succes met de verdere installatie van de niet geschikte apparatuur.
 

Super1255

 • #20
@Mn22 ik zie het verschil niet helemaal, mijn huidige warmtepomp ontrekt toch ook warme lucht uit de woning. Het washok waar WP boiler komt te hangen zit 4 meter van de woonkamer en overal ruime spleten onder de binnendeuren. Indirect zuigt hij dan toch dezelfde warme lucht aan uit het huis als dat de huidige wamrtepomp dat doet via de luchtkanalen? De Itho box die er eventueel komt kan dan op de allerlaagste stand draaien behalve bij douchen / koken

@ADDave check dan o.a. de installatie handleidingen van de Atlantic, Panasonic, Ferroli en Gorenje hangende WP boilers maar eens. Staat het vrijwel overal in
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu