Lekkage, vocht etc buitengevel

Piccolina

  • #1
We hebben jaren 30 huis 2e verd.
jaar geleden alles gestript en verbouwd. Volgens tekeningen (1 dikke lijn) zit er geen spouwmuur in maar dikke steen muur van 21 cm, daarop zit stenen stukwerk of dergelijke - dat was toen we alles gesloopt hadden.

Verder huis niet geïsoleerd, enkel glas, nieuwe bitumen plat dak (gelijk boven ons.

tijdens verbouwing hebben we het volgende gedaan:
- plafon zwevend gemaakt: balklaag>isolatiefolie>raamwerk>gipsplaat
- buitenmuur gevels: steenmuur>oude stukwerk of stukjes behang die niet weg ging> isolatiefolie direct op de muur> raamwerk hout direct op de steen gevel> gipsplaten> stukwerk

Sinds paar maanden (ik denk 3-4 maanden na de verbouwing) hebben we in 1 slaapkamer lekkage in de hoek. De hoek is buitengevel(gips voorzetwand)x steen muur buren. Diverse dakdekkers geweest en alles opgelapt maar de dak is nieuw, waardoor schuiven zijn allen naar de buren (mastiek dak) omdat het lekkage op het laagste punt van de huis was. De lekkage verscheen altijd snel na het regen en als het 3-4 weken zonnig weer was dan verdween het. Maar stel begint regen dan is na 3 minuten gelijk alle vlekken terug.

Paar mensen lieten vallen dat het gevel ook kan zijn (onze gevel is nooit sinds jaren '30 iets aan gedaan en je kan ook stukjes weghalen en bakstenen zitten soms los.

Onze gevel waar lekkage is: het is 2e verd., achter zit geen huis en wind staat altijd tegen de gevel aan: dus regen en tocht komt direct op de muur af. Maar als de zon schijnt dan is die ook vanaf 13.00 tot de avond volledig in zon staat.

Voor dat wij naar de buren stapten wilden we gevel controleren. Gipswand open gemaakt en ja hoor, zwarte schimmel op de resten behang en je kon duidelijk zien dat vocht lekken zich niet van de dak vormden maar van de hoek center buitenmuur (zie foto). We hebben schimmel weggehaald maar de muur is erg nat (geen druppels of zo maar gewoon erg vochtig). Ook niet het hele muur paar 2 plekken in het midden en dan beetje vocht verspreid zich.

Volgende week laten we iemand komen van de gevel werkzaamheden, maar ik wil graag mening horen van jullie: wat denken jullie, hoe kan die lekkage (vocht) ontstaan. Hebben we het verkeerd geïsoleerd dan (maar bij andere muren is alles kurk droog) of komt het door gevel - dat regent ergens nara binnen loopt en daardoor dringt naar binnen (waroom dan niet gelijk vocht vanuit boven maar in het midden).

Wat kunnen we verder doen behalve nu afwachten
- we hebben gips weggehaald waar we konden (achter de westerbank kan niet). In de westerbank zit radiator + hij is van de mdf gemaakt + achter zit weer folie
- we wilde vocht vreter huren - verstandig nu te doen of pas als gevel gedaan is
- denken jullie dat achter de westerbank ook schimmel kan zitten: en hoe verder als we dan lekkage verholpen, geen vocht meer etc: verdwijnt hij dan van zicht zelf daar achter of moeten we dan toch het westerbank uitbreken etc.

- als lekkage geholpen is en geen vocht meer: zullen we het voorzetwandje terug plaatsen of zouden we gewoon stukwerk op de stenen muur maken


Nou ik ben benieuwd wat jullie zeggen dan worden we ook wijzer!
Het is namelijk zo dat in april wordt het baby kamer en moet goed gedaan worden tot die tijd....
 

Piccolina

  • #2

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Weet je zeker dat het dak van de buren nog van mastiek is. Kan het me haast niet voorstellen. Ben je niet in de war met bitumen. Ligt er grind op jullie daken.
Zou het dak van mastiek zijn en het lekt dan loopt het water door de dakvloer die waarschijnlijk van planken is gelijk naar onder. Het water zal zich niet gemakkelijk tussen het hout en de mastiek verplaatsen.
Bij betonvloeren zie je dit wel gebeuren. Het water gaat zich tussen de lagen over de beton verplaatsen. Maar alles is mogelijk hoor.

Je noemd een paar keer isolatiefolie wat bedoel je daarmee. Heeft dat ook op de muur gezeten die je hebt los genomen.
Ik zou je willen voorstellen een temperatuur-en een hygrometer in die kamer te plaatsen.
 

Piccolina

  • #4
Ik weet zeker samenstelling van de dak: er zijn hier 5 dakdekkers geweest waarvan eentje halfjaar was bezig met diverse plekken op te lappen en controleren: strook tussen onze dak en dak buren met 15 cm overbrugging geplaatst, schoorsteen verplaats tbv condensvorming, boven de hoek c. 3m2 vervangen dakbedekking volledig, onder de boegdelen vervangen.
Er ligt grind maar hij is al op die plekken weggeschoven voor werkzaamheden. Ik ben zelf geen dakdekker en boven niet geweest, wel foto's van dakdekkers gezien en kan ik zeker vertrouwen op de oordeel van de dakdekkers dat aan ons dak niks mankeert.
DSO gemeente wil trouwens ook op ons verzoek als we die indienen buren verplichten dak te vervangen omdat het vroeg of later (als het niet nu het geval is wat nog niet uitgeloten) gaat lekken en juist bij ons dan bij hun!


We hebben bitumen dak van 2002 goede staat, buren hebben masteik dak uit jaren 50. Mastiek gaat nooit goed samen met bitumen met aanhechtingen+ bij masteik dak kan vocht naar binnen treden en onder de dakbedekking op afschoot naar laagste punt lekken (ons hoek).
dat hebben alle 5 dakdekkers aangewezen en nooit uitgesloten.
Daarbij gevel lekkage was ook nooit uitgesloten: maar nu eenmaal geopend zagen we vocht niet van bovenaan komen.


ok denk dat gevel medewerkers ook vochtmeters hebben dus die kunnen het zelf meten, we gaan het later wel inhuren voor om te kijken of vochtigheid minder geworden is: nu schimmel en behang weg is kan je die plekken op de steen stukwerk ook niet meer zien: het voelt gewoon koud maar of het vochtig is moeilijk te zeggen
 

Piccolina

  • #5
Isolatiefolie: het is silverkleurige folie aan een kant en aan andere noppen doorzichtig- gekocht in rollen hette als. Isolatiefolie voor binnen muur en plafon- wel volgens instructies erop aangebracht:
Buitenmuur- folie(noppen aan koude kant)-regelwerk-afwerking gipsplaten
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Zit op dat punt ook een afvoer van het dak.

en kan je foto plaatsen van het dak waar je ongeveer je vocht probleem hebt.
 

Piccolina

  • #7
Nee de afvoer zit aan andere kant van hetzelfde gevel.
Het laagste punt van de balken bevindt zich wel daar waar lekkage was daarom is ook altijd gedacht over de dak en niks anders. Door spootjes op plafond kon ik voelen dat plafon gewoon droog is ook de balk boven de lekkage hoek- er zit balk tegen de gevelmuur.

Ik kan foto morgen plaatsen van de dak.

Ik twijfel nu heel erg over de isolatie of het niet daardoor lekte omdat tussen buitensteenmuur en folie geen ruime was. Van andere kant die voorzetwand was nooit warm en de kamer was bijna nooit verwarming aan.
maar komen dan ook vragen bij:
- waroom was het weinig en steeds groter en natter na maander verstrekten
- waroom natter bij regen en bijna weg als geen regen
- waroom andere wanden met zelfde isolatie geen probleem hebben
- waroom vocht dat voornamelijk op 2 punten en niet dan door hele gevel met folie...
 

Piccolina

  • #8
Ik post straks foto's van de dak en gevel.
Nu alles open is en heeft hele nachts en dag geregend konden we ook niet zien welke plekken nat of niet ofwel lijkt dat het koud is, maar nat is het niet. Hebben stukje open gemaakt aan de andere kant van hetzelfde gevel (raam): zat geen schimmel op was ook niet nat maar vochtig of koud weet ik het verschil niet.

hebben een tuinslag aangesloten en 15 minuten op de gevel gericht gespoten, binnenin heb ik A4tje geplakt op de steenmuur: geen resultaat, papier blijft dus gewoon droog...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu