Lekkage/vocht in binnenmuur.(schimmel op Plint)

JoyceDekz

  • #1
Ik woon sinds een jaar in een huis uit 1974, die is in 1980 is na geïsoleerd met Rockwool (certificaat van). Op de binnenmuur zat een verdikking ter hoogte van de aanbouw die er al 20 jaar staat.
Over de hele lengte (behalve de kant van de aanbouw buurman en eerste stuk aanbouw van ons eigen) begon het stuc aan de onderste zijde los te laten en kwam er schimmel op de losliggende plinten. Wij hebben toen de gevel nieuw laten voegen en impregneren. Dit is nu anderhalve maand geleden gedaan.

Ook was er veel condensatie in de kruipruimte en hebben we extra ventilatie roosters laten boren. Er komt ook nog kruipruimte iso.

Op advies hebben we de binnenmuur opengemaakt om hem te laten luchten, omdat oude iso nat is geworden en als spons fungeert (op infra rood was te zien dat alles was gezakt)
Muur is op de onderste rij beton metsel stenen erg nat (67 procent) daarboven op ligt een plastic folie en dan de voeg en de rij stenen erboven is dan weer normaal.

De muur op de fundering in de kruipruimte is ook nat en zompig. kruipruimte is de grond vochtig zand maar geen plassen. Er is met een camera gekeken in de spouwmuur en er zat geen vervuiling maar wel plukken met isolatie waarschijnlijk rockwool maar men denkt aan glaswol bij de bouw.

Diverse bedrijven gebeld maar niemand weet echt wat het is met zekerheid, isolatie eruit laten zuigen en beton injecteren maar de een zegt het kan geen optrekkend vocht zijn (castricum/zandgrond). Ik heb fotos bijgevoegd van de situatie.
Het zou fijn zijn als iemand weet wat dit zou kunnen zijn

WhatsApp Image 2023-06-14 at 10.12.11.jpeg WhatsApp Image 2023-06-14 at 10.12.13.jpeg WhatsApp Image 2023-06-23 at 11.18.41.jpeg WhatsApp Image 2023-06-23 at 11.18.44.jpeg IMG_5276.jpeg IMG_5277.jpeg IMG_5279.jpeg oude situatie.jpeg WhatsApp Image 2023-06-23 at 11.21.41.jpeg WhatsApp Image 2023-06-23 at 11.18.40.jpeg
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk vanwege een koudebrug. Op de juiste manier isoleren lost dit waarschijnlijk op.

De tuinmuur op de foto heeft hier niets mee te maken toch?
 

JoyceDekz

  • #3
De foto van de buitenmuur is de buitenkant van de "probleem binnenkant" en dan een foto van toen we het aankochten en een foto van na het nieuwe voegwerk en impregneer . Bij de aansluiting van de aanbow aan de bestaande muur heeft ook een enorme lekkage gezeten die van onder naar boven op een foto is te zien. Hierop is het loodwerk op het muurtje gedaan en ook wat nieuwe bakstenen.
Het vocht zit in de onderste "kalkzandsteen??" blokken maar loopt van de aanbouw buren tot iets voorbij mijn eigen aanbouw.
Het zijn geschakelde woningen. De foto is dus in de tuin van de buren.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
"omdat oude iso nat is geworden en als spons fungeert (op infra rood was te zien dat alles was gezakt) "
"Er is met een camera gekeken in de spouwmuur en er zat geen vervuiling maar wel plukken met isolatie"

Spreekt dit elkaar niet tegen?
Hetgeen dat gezakt is, moet je toch ook met een camera kunnen zien?
Of bedoel je niet compleet verzakt, maar alleen iets ingezakt zodat de bovenste 20 ? cm nu leeg is?

Als de oude isolatie verzakt is, dan eruit halen.
Wachten totdat alles droog is en opnieuw (en betere) isolatie erin.
Dat kan (deels) van binnenuit omdat het daar toch open ligt.

Dat oude zonnescherm kan ook flink vocht de muur in brengen.
Op de muur zou ik iets aanbrengen dat waterdicht is, dat kan een trespa plank zijn, loodvervanger, een coating of bijvoorbeeld een rij dakpannen, net wat je mooi vind.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Realiseer je, in een kruipruimte werkt het precies anders om. Wij hebben laten vertellen dat het uit die ruimte komt maar dat is niet zo. Een warmtestroom gaat van warm naar koud. In de kruipruimte is de temperatuur het hele jaar lager dan de ruimte die daar boven is.
De luchtvochtigheid is in heel veel gevallen ok het hele jaar hoger dan die ruimte er boven.
Optrekkend vocht zal het bij jouw niet zijn, ik zie op een foto een fundering van beton.

Ik zou het meten van vocht niet op die wijze uitvoeren. Als het op die poreuze ondergrond even condenseert heb je vocht. Maar dat kan best een ongunstig moment zijn geweest.
Ik geloof meer met een infrarood thermometer in samenwerking met een meter voor de luchtvochtigheid.
 

JoyceDekz

  • #6
Er is gisteren weer in de spouwmuur gekeken, en het blijkt dat er niet alleen steenwol in zit maar ook platen piepschuim. Deze platen piepschuim gaan niet helemaal tot aan onder door in spouwmuur en zit dus een opening.
Volgens deze mnr geeft dat een koude brug en hij wilde het gedeelte bijspuiten met pearls. Hij wilde geen garantie geven. Dus ik ben er nogal huiverig voor omdat het isolatiebedrijf hiervoor zei dat je niet twee verschillende isolaties bij elkaar moet doen. Ik heb er dan 3.
Aaan de bovenkant zag je piepschuimplaten en het steenwol wat overigens mooi wit was.

De stenen op de onderste rij voelen ook nat en zijn afgebrokkelt door het natte. Het stuc werk op de onderste rij liet ook helemaal los.
Er is in de winter een infrarood camera bij geweest, ik heb hem bijgevoegd bij de fotos.
Is het de aanbouw die lekt en de aanbouw van de buurman, het loodwerk. zie foto
kan dit voor zo'n natte bedoeling zorgen op de onderste kalkzand stenen?

Screenshot 2023-07-01 at 16.00.09.png Screenshot 2023-07-01 at 16.04.26.png
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dunner geworden lood blijft waterdicht zolang er geen gaten of scheuren in zitten. Zolang het lood op z'n plek blijft kan de voeg erboven helemaal weg zijn, zonder problemen te veroorzaken.
Het zal vernieuwd moeten worden, maar als het nu nog in orde is niet de oorzaak.

Eigenlijk zou je een jaartje moeten wachten, kijken of het met de huidige veranderingen opdroogt. Maar je hebt vast geen zin om met een leuke muur te zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik zie een zinkendeklijst met wat lood dat iets open staat.
Als die zinkendeklijst een wat breder horizontaal vlak heeft is dat ideaal om water onder het lood door naar richting binnen te krijgen. Ook als het lood plat op het zink ligt loopt zal er water die kant op gaan. Die deklijst moet aan de bovenkant schuin naar het dak lopen. Zodat water niet richting binnen gaat.
Als ze met die camera de temperatuur meten wordt er dan ook naar de luchtvochtigheid gekeken.
 

JoyceDekz

  • #9
Je bedoelt de zinkenafdeklijst bij dat lood? Ik zie alleen een kraal?
Hieronder zijn de luchtvochtigheids fotos van de inspectie deze winter voor het restaureren van de voegen en impregneren. Fotos van onze eigen aanbouw bij aankoop van boven. En de vochtplek op de muur bij de aansluiting van de aanbouw aan de binnenkant.

Op de thermografisch foto zie ik het vocht (blauwe plekken)?, maar ik zie geen koudebrug aan de onderkant van de woning? Dit is in de winter geweest en de vloerverwarming stond toen aan. Als het dan een koude brug is dan moet je dat heel erg zien lijkt mij?

Een jaar wachten en dat het dan misschien niet is opgelost dat is wel heel erg moeilijk ja, vooral omdat de luchtvochtigheid in mijn huiskamer nu 77% is. Vind het niet fijn om zo met twee kinderen te wonen.

Screenshot 2023-07-01 at 19.37.21.png Screenshot 2023-07-01 at 19.37.39.png lek aanbouw 2.jpeg lek aanbouw 3.jpeg WhatsApp Image 2023-06-23 at 11.21.41.jpeg WhatsApp Image 2023-06-14 at 10.12.13.jpeg lek aanbouw 4.jpeg
 

JoyceDekz

  • #10
Is het normaal dat ze bij de bouw uit 1973 tempex platen tegen de kalkzand steen deden als isolatie?
Ik zie het niet terug in de verkoopbrochure, maar zag het wel in de camera van de spouwmuur. Is er iemand wie dit weet?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Ja, als je geluk had... Anders had je alleen een lege spouw.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dit is het detail waar ik het over heb. Ik zie echt een zinken deklijst.
Veel gemaakte fout met die lijst is. De lijst is vlak aangebracht daar blijft dan water op staan en dat loopt bij het lijntje naar binnen.
JoyceDekz schreef:
Op de thermografisch foto zie ik het vocht (blauwe plekken)?
Condensatie is een combinatie van temperatuur van het oppervlak en de luchtvochtigheid in die ruimte.
Voorbeeld temperatuur is 25 gr. Luchtvochtigheid 77% dauwpunt ligt dan op 20,7 gr. Dus heeft dat oppervlak een lagere temperatuur dan 20,7 begint daar condens te vormen.
Zie 41% op een meter. Is de temperatuur 25 gr. dan is het dauwpunt 10,8 gr.

Het grind ligt bijna net zo hoog als de bovenkant van het lood.
Het water moet wel heel snel van het dak kunnen lopen. Zo niet dan stijgt het water en loopt achter het lood door naar binnen. Je snapt dat op een dak met grind het water niet zo snel van het dak zal lopen.

Deklijst lood gevel .jpg
 

JoyceDekz

  • #13
Condensatie is een combinatie van temperatuur van het oppervlak en de luchtvochtigheid in die ruimte.
Voorbeeld temperatuur is 25 gr. Luchtvochtigheid 77% dauwpunt ligt dan op 20,7 gr. Dus heeft dat oppervlak een lagere temperatuur dan 20,7 begint daar condens te vormen.
Zie 41% op een meter. Is de temperatuur 25 gr. dan is het dauwpunt 10,8 gr.

Bedoel je dan hiermee dat het een koudebrug is of kan dit heel goed die twee lekkages zijn van de twee aanbouwen in de geschakelde situatie.

Het grind is er al af en er zijn twee nieuwe loodflappen gemaakt het bitumen wordt vervangen net als de lichtkoepels en er komt een zinken afdak op het nieuw gemetsteld muurtje wat zo doordrenkt was vocht.

Bij de buurman ga ik goed kijken en ook het lood (zinken afdeklijst) vervangen. Kan ik dit het beste door een dakdekker laten doen? Ben ik op de goede weg? Of vergeet ik nog iets.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
JoyceDekz schreef:
Bedoel je dan hiermee dat het een koudebrug is of kan dit heel goed die twee lekkages zijn van de twee aanbouwen in de geschakelde situatie.
Ik bedoel het is het een of het ander. De combinatie luchtvochtigheid en temperatuur is meten is weten. Lekkage vraagt ervaring en geduld. Dat laatste hebben we niet dus we beginnen aan de kant van het meeste logisch.
 

JoyceDekz

  • #15
ja duidelijk. Bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Ik zat eens anders te denken en heb foto`s vergroot.
Kon bij de buren zien dat er een tussengoot zit dus die zit ook bij u zoiets.
Ver der zag ik een schijnbaar een nieuwe tussen goot want zink glom.
Maar viel me op dat de verloop verkeerd zit en er water langs de pijp gaat.
Mocht die uitloop verstopt raken (vaak bij tussen goten blad) dan stijgt het water in die goot hier door kan je ook lekkage krijgen in de spouw muur maar omdat het lood van het afdakje door loopt naar het binnen blad moet je daar geen lekkagge hebben maar het trekt wel naar voren.
Naamloos.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Grind geeft geen waterkolom, daarvoor is het te poreus.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Je hebt er al meerdere mensen bij gehad. Waren dat bedrijven die één klus kunnen uitvoeren (zoals spouwisolatie) of algemene aannemers? Want een beetje deskundige gaat dit probleem afpellen. Je moet eerst lekkage onderzoeken. Als dat is uitgesloten, dan ga je op zoek naar andere opties zoals koudebruggen.

Is de ventilatie van het huis op orde? Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Een koude brug kan je nu niet opsporen de tijd is daar niet gunstig voor. Dat wordt wachten tot de temperatuur buiten lager gaat worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #20
Bouwdelen die ongeisoleerd zijn kan je zelfs op (bovenstaande) foto's al herkennen :wink:

De vloerisolatie moet ook nog aangeheeld worden. Bij voorkeur een dikkere laag dan die paar cm piepschuim. Zet de isolatie door tegen de fundering aan.

IMG_5279.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu