Lekkage, condens of optrekkend vocht?

Samadhi

  • #1
Beste lezer,

Zit ik na een dagje klussen lekker aan het eten, kijk ik omhoog en zie ik dit:





Je kunt het niet heel goed zien maar het is vocht. die bij het plafond zie je dat het boven begon en naar beneden heeft gestroomt.

Het is een buitenmuur en wel de koude kant van de woning. Mijn eerste gedachte is eigenlijk condens omdat dat ook op de nieuw geplaatste dubbelglas ramen zit. In de hoeken vindik de vochtplekken wel wat vreemd.

Het lijkt er op alsof het in een dag is ontstaan omdat het mij vandaag plots opviel en ik altijd die kant op kijk. Morgen zal ik is onder de windveren kijken.

Maar wat denken jullie er van?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kijk eerst even of die stukken gladder zijn dan de rest van de muur, ik vermoed dat er ruimhartig met de kwast door de hoek is gegaan en daardoor teveel latex in de hoek zit.
Het lijkt me niet dat het te maken heeft met lekkage en/of condens.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heb je toevallig deze zomer een ventilator aangeschaft kan je deze weer gebruiken. Laat de fan richting die hoek blazen en condens zal drogen.
Merk op dat condens is over het algemeen bij de grond beter waarneembaar dan bij het plafond omdat bij de vloer de temperatuur lager is en bij het plafond hoger.
Veel water nodig gehad voor het kluswerk?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Eerst maar eens het dak hierboven inspecteren.
 

Bert pit

  • #5
Optrekkend vocht lijkt me niet, want dan zou je beneden waarschijnlijk een bredere vochtplek zien dan boven.


Als je geklust hebt met veel water, dan zou ik ventileren. Dus de verwarming flink aan en voor en achter een raam op een kier. Kost een paar kuubjes gas, maar dan is het wel weg.

Is het een hoek muur aan de buitenkant met spouw? Is deze geisoleerd?

Als condens de oorzaak is, dan heeft zich op een of andere manier de koudebrug gevormd.

Het kan ook een combi zijn van alle bovengenoemde. Net wat meer vocht in huis door klussen, vochtige koude lucht buiten en een koude plek op de buitenmuur met een koudebrug.
 

Samadhi

  • #6
We hebben de muren niet geverfd dus daar kan het niet aan liggen.

Het regent hier al de hele dag waar het binnen niet slechter van wordt. De windveren zojuist bekeken en die zijn nieuw, ziet er prima uit. De dakpannen heb ik laten liggen dus daaronder heb ik het niet bekeken, van bovenaf lijken ze wel intact.

Ik heb wel op zolder de gipsplaat die deze zomer geplaatst is verwijderd. Daar zag ik de oud stenen muur. Het cement had meer overeenkomsten met geel zand. Zie foto en hoe makkelijk ik het eruit kon krabben. De bovenste steen en het hout dat op de stenen ligt voor het dak lijken mij vochtig. Op de foto zie je dat niet goed maar ik heb het wel zo beoordeeld. Dus dan toch iets met het dak denk ik.



Maar in de woonkamer blijf ik vermoeden dat het condens is. Omdat de ventilatie beperkt is.

Maar die muur, lijkt me niet goed dat het cement er praktisch uitvalt als poeder.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zie lekker veel PUR. Dit voorkomt een weinige luchtstroom langs de muur. Voorbeeld de spiegel in de badkamer tijdens het douchen. Wat is het verschil in temperatuur en luchtvochtigheid aan de onder-of bovenzijde van je spiegel. Boven is het schoon onder beslagen. Zo kritisch is het.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Niet die specie eruit krabben! Waarschijnlijk is het kalkspecie. Vooral vanaf blijven, dan blijft het in prima staat.

Als je gipsplaat tegen een massieve buitenmuur zit, is het vragen om problemen. Als ik dit zo zie is het huis toe aan een grondige opknapbeurt :idea:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu