Lekkage... maar we hebben een groendak

Onze woning heeft een plat dak met terrasfunctie. We hebben ons dak laten opknappen met een nieuwe bituumlaag en zijn daarna zelf aan de slag gegaan met een groendak, goed de instructies van de groendakleverancier opgevolgd, qua bescherming... maar onze goede bedoelingen ten spijt, nu wenste ik dat we het nooit hadden gedaan. In theorie zou een groendak de dakbedekking juist beschermen en de onderhoudsduur verlengen. Maar na een jaar is tussen de betonnen platen een scheurtje ontstaan in het stucwerk van het plafond van één van de kamers eronder... en ik zag zojuist ook iets wat lijkt op vocht?

Wat zou hier mis kunnen zijn - kan veel zijn waarschijnlijk... maar hoe komen we erachter zonder het hele groendak er weer af te scheppen (ik krijg een mental breakdown als ik daar aan denk)? Of zijn er mogelijkheden om de oorzaak te vinden zonder het hele groendak te verwijderen? Iemand zoiets aan de hand gehad?
Het was al heel moeilijk om een dakdekker te vinden in onze regio... ik vrees dat het helemaal onmogelijk wordt om iemand te krijgen dit te herstellen, als we moeten vertellen dat er een groendak overheen ligt, maar hopelijk kan iemand me een beetje geruststellen!



1.jpeg

3.jpeg

4..jpeg

5.jpeg
 
Is de hemelwater afvoer niet geblokkeerd door het mos sedum waardoor er een laagje water op hel dak blijft staan. Ook de poten van de balustrade staan door de dakbedekking heen. Een niet erg solide constructie.
 
De hemelwaterafvoer controleer ik een paar keer per maand, dat is het niet... maar het groendak houdt natuurlijk wel vocht vast. De poten van de balustrade stonden er vanaf de bouw... dus er is zeker om de poten heen gelegd. Of dat alsnog niet netjes is gedaan, kan ik zelf helaas niet beoordelen.
 
Is het lekkage of condens?

Misschien is lekkage gedekt door de verzekering. Condensatie kan komen door een verkeerde dakopbouw (ontbrekende/verkeerde folie).
 
De opmerking over een krimpscheur.
Waarom laat je deze zien. Ik zie ook geen bruine plekken of iets van water rond die scheur.
Mooie kleuren kan je krijgen met sedum.
 
Misschien is het hier beter op te zien... volgens mij zijn dit vochtplekken? (= nu wel droog) Wat zou het anders kunnen zijn?
Hoef je je om een krimpscheur geen zorgen te maken? Die scheur was er al wat eerder en was bang dat het dak misschien te zwaar zou zijn.



2.jpeg
 
Dus je maakt eerst een groendak en je vraagt je pas daarna af of je dakconstructie het gewicht wel kan dragen?
Hoe is de dakconstructie opgebouwd van binnen naar buiten?
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Ja, dat klinkt nu nogal onnozel... maar er zijn meerdere mensen komen kijken en die hebben ons verteld dat een groendak geen probleem is, vanwege de 'terrasfunctie'. Het dak is opgebouwd uit dikke betonnen platen, maar wat erboven zit aan folie weet ik niet... er is bitumen over de bestaande dakbedekking heen gelegd. We zijn niet de eerste bewoners.
 
Waar zit de scheur? Is het een plaatnaad van de betonnen dakplaten? Of in de overgang van huis naar aanbouw? Is het een kanaalplaatvloer met isolatie erop?
 
Ja, dat klinkt nu nogal onnozel... maar er zijn meerdere mensen komen kijken en die hebben ons verteld dat een groendak geen probleem is, vanwege de 'terrasfunctie'.
Dat zou heel goed kunnen kloppen er zit in ieder geval wel een valbeveiliging langs de randen

scheurtje ziet er uit als een naad tussen twee platen maar helemaal zeker kan je daarvan pas zijn als je de tekeningen hebt.

lekkage bij een oude over een nieuwe laag is helemaal moeilijk.
als het dak aan de bovenzijde geïsoleerd is kunnen er meters zitten tussen de vochtplekken en het lek
Weet je wat er onder de bestaande dakbedekking zit
 
Ik heb even opgezocht... er wordt gesproken over 'breedplaatvloeren' in de documentatie van de woning. Er wordt gesproken over een isolatiewaarde, maar niet over hoe de dakbedekking is opgebouwd. Het enige wat ik weet is dat de nieuwe dakbedekking over de oude is geplakt – want dat is wat wij hebben uitgevoerd.
En de scheur is inderdaad ontstaan op de naad van deze platen.
Er zit geen verdieping meer boven... alleen een zinken opbouw zoals je op de foto's ziet.
 
Laatst bewerkt:
De bestaande oude situatie was een dak van bitumen. Op de bitumen was daar nog iets op aangebracht.
Toen een nieuwe laag bitumen is daar door jullie zelf een sedum dak op aangebracht.
Van welk jaar is de woning.
Staat er niet vermeld wat de Rc waarde moet zijn van de dakconstructie. Dan kunnen we enigszins een idee krijgen van de dikte isolatie.
 
De woning is van 2003. RC >2,5m2 K/W – is dat info waar je iets over kan zeggen?
Er is nooit lekkage geweest, maar we wilden graag een koel dak in de zomer om geen airco te hoeven plaatsen. Originele bedekking is dus van 2003... we zijn geadviseerd om het bijna 20 jaar oude dak te vernieuwen om dus dat groene dak te leggen. Is eind 2022 gebeurd en begin 2023 hebben wij een groen dak gelegd.
 
Bedankt duidelijk. Dan neem ik aan dat er niets heeft gelegen op de dakbedekking die in 2003 is aangebracht. In de woning vond je het te warm worden.
Een dakconstructie mag van Oktober tot Mei vocht opnemen en van Mei tot Oktober moet die constructie drogen liefst zo droog mogelijk dan is er iets van overschot aan droog.
Dus misschien is het mogelijk dat je in huis de temperatuur en de luchtvochtigheid gaat meten.
Een dak met sedum zorgt in de zomer voor een lagere temperatuur in de dakconstructie.
De woning is van 2003. RC >2,5m2 K/W – is dat info waar je iets over kan zeggen
Deze waarde krijg je op een dak van beton 200 mm dik, PUR van 60 tot 80 mm en een laag bitumen van 5 mm dik.
 
De afwatering van het schuine zinken dak loopt af naar de achterkant, te zien op de laatste afbeelding in m'n openingspost. Daarvoor ligt de afwatering naar het riool (inpandig), dat check ik obsessief vaak, of dat niet verstopt zit. De afvoer zit niet in de buurt van de 'lekkage'... dat daar iets zit zou erg onwaarschijnlijk zijn... maar ook niet helemaal uit te sluiten dat het water ergens achter langs het zink naar beneden loopt. We kunnen er moeilijk bij, m.n. door het groendak, maar we gaan proberen of we daar iets kunnen zien.

Het sedum was inderdaad met de bedoeling aangelegd dat het dak niet zo warm zou worden in de zomer. Daar zijn we erg tevreden over... ik heb de hele zomer in die normaal bloedhete zinken opbouw kunnen werken, zonder airco dus. In de winter is de isolatiewaarde minder, het houdt ook best wat water vast. De kamer waar de scheur is ontstaan, wordt niet verwarmd want het is een logeerkamer. Zou dat een probleem kunnen zijn in geval van condensatie?
 
Zou dat een probleem kunnen zijn in geval van condensatie?
Meten is weten. Met een infrarood thermometer kan je heel goed meten wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ik ben daar meer dan tevreden over.
Waar ligt de badkamer ten opzichte van de lekkage.
ik heb de hele zomer in die normaal bloedhete zinken opbouw kunnen werken, zonder airco dus.
Op de foto van 11:57 4 jpeg zie ik een natte zone in het oppervlak van de bitumen. Zit daar de lekkage onder in de buurt.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
11
Weergaven
941
Dak en schoorsteen
Henk253
Reacties
5
Weergaven
5K
Dak en schoorsteen
Tilbo
Reacties
1
Weergaven
68
Dak en schoorsteen
Walker
Reacties
3
Weergaven
126
Dak en schoorsteen
Sander 1972
Reacties
1
Weergaven
168
Dak en schoorsteen
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu