Lekkage in dak of achtergevel, maar waar vandaan?

Tilbo

 • #1
Klussers,

Ik sinds een week of wat met een onaangename lekkage waarvan ik (en de installateur) niet weet waar de oorzaak zit. Er komt nog een aannemer kijken, maar gezien de voorspelde regen de komende dagen wil ik een noodmaatregel treffen.

De feiten:
huis, opgeleverd in 2007
Plat dak van betonplaten, voorzien van plastic (EPDM?) dakbedekking met kiezels
Kamer waar lekkage plaats vindt ligt op zuidzijde.
Er liggen geen water- of CV-buizen in de buurt, de lekkage komt van buiten.
Lekkage vindt plaats als het hard waait icm regen of sneeuw vanuit het westen/zuidwesten.
Het blijft lekker als de regen is opgehouden dus waarschijnlijk vormt zich ergens een bassin

De lekkage zit op 3 plekken:
-boven het raamkozijn kozijn druppelt het water naar beneden (foto 1)- het water zit onder de dakbedekking, want het lekt ook bij een plafondplaat halverwege de kamer (foto 2)- een binnenmuur aan de achterzijde (zuidzijde dus) is doorgeslagen en is vochtig (foto 3)Wat is er al gedaan:
- het dak is gecontroleerd, daar lijkt geen scheur of lek te zitten
- ik heb met een tuinslang op diverse plekken gespoten om te achterhalen of er een directe verbinding van binnen naar buiten zit waardoor water naar binnen komt. Geen resultaat.
- op de opstaande rand van het dak liggen betonnen lateien. Tussen de lateien lag een kitvoeg. Die was poreus bij een aantal voegen en is vervangen. Nog geen resultaat.
- de open stootvoegen boven de latei van het kozijn wateren netjes af. Daar lijken dus geen verstoppingen te zitten. (foto 6)
Wat het zou kunnen zijn:
- in de buitenmuur was een aantal voegen gescheurd. Die voegen waren vochtig. Het zou kunnen zijn dat icm harde wind water door de voegen heen wordt geperst en niet goed afgevoerd wordt. Voor de time being heb ik de gescheurde voegen dichtgekit, die voegen worden later opnieuw ingevoegd. (foto 5)- bij het bekijken van de voegen zag ik boven de latei een wesp uit een stootvoeg kruipen. Ik hoop niet dat er een hele kolonie van die beesten in de spouw zit waardoor de afwatering toch lekker is ondanks de afwatering.

- in de rechterbovenhoek van het kozijn (dus waar de wind vol op staat als die uit het zuidwesten komt) lijkt er folie gescheurd te zijn. Ik kan niet goed zien wat voor folie het is of waar het aan vast zit, maar ik zou kunnen proberen om het tijdelijk met tape dicht te zetten om te zien of dat helpt.
Ik hoop dat iemand een suggestie heeft in welke hoek ik het moet zoeken?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je woont er van 2007?
  Welke materialen liggen er op je dak. Ik zie beton en dan neem ik aan een damprem, isolatie, EPDM rubber dus geen plastic en grind. Klopt dit. Die lekkage is dat aan de lage kant van het dak dus de kant waar de afvoeren zijn aangebracht.
  Maak eens een foto, indien mogelijk van het hele dak en zet daar de plekken op waar het lekt binnen.
   

  Tilbo

  • #3
  Ik woon er vanaf 2007 en het huis is toen nieuw gebouwd. Ik weet niet precies hoe het dak is opgebouwd.De lekkage zit inderdaad aan de lage kant, behalve de lekkage die midden in de kamer zit. Ik ben het dak op geweest en heb een paar foto's gemaakt. De verhoging op het dak die op de 1e foto vanaf linksonder naar de opstaande rand loopt is de scheiding met de buren. Die hebben nergens last van.

  Onder de rode cirkel zit het kozijn, waarboven het lekt. Kleine cirkel links geeft de plek van de andere lekkage aan:  Dit is de plek midden op het dak waaronder een lekkage zit:  De kitvoeg die ingescheurd was:  De afvoer

   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Herstel, dit is geen EPDM, deze is zwart. Dit is waarschijnlijk 99% zeker PVC folie (plastic :wink: ).
  Er is een manier om er achter te komen en dat is het grind voorzichtig te verplaatsen en kijken of je een gaatje kan vinden. Wil je dit zelf-of laten doen?

  Door het grind loopt het water langzamer van het dak. Zit er een gaatje in de bedekking wat iets hoger ligt kan daar op een gegeven moment water naar binnen komen. Zodra er minder water op het dak staat stopt het lekken. Zou er een gaatje lager in je dakbedekking zitten zou dat lekken veel langer en dus meer water naar binnen komen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Je zei dat het dak gecontroleerd is hoe groot stuk.

  Dit is kunststof dakbedekking als je lekkage hebt op een kunsstof dak met een betonnen onder grond moet je te minsten gehele dak controleren sowieso oppervlakte van je eigen huis.

  vroeger wel mee gemaakt dat scheur in hogere gelegen gedeelte bij de buren zat en onder het dakbedekking door liep zelfs als het niet meer regende maar door de wind werd vooruit gestuwd.

  je zult gehele dak schoon moeten schrobben en met doeken droog maken en op de knieen moeten controleren naar kleine gaatjes of scheuren zo te zien zitten er veel plooien in.
   

  Tilbo

  • #6
  Bedankt voor jullie berichten. Ik heb niet het hele dak gecontroleerd, dat staat/stond nog wel op het programma. Het heeft de afgelopen dagen flink geregend en gewaaid en o wonder, het is droog gebleven binnen in huis en de muren zijn niet nat geworden. Ik vermoed dus dat het probleem zat in zowel de ingescheurde kitvoeg bovenop als de scheuren in de voegen van de achtermuur. Het dichtkitten van de scheuren. Zie de foto's in mijn eerdere bericht. Het is nog afwachten of de problemen nu verholpen zijn, maar zodra het weer het toelaat ga ik de voegen opnieuw invoegen. Die waren echt zeiknat en tot in de spouw poreus. Ik wil niet weten hoe mijn isolatie er nu aan toe is :?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu