Ik heb lekkage, maar wat ligt er op mijn dak?

Astronoute

 • #1
Beste mensen
Ik heb een plat dak op mijn aanbouw. Gebouwd in 2019. Helaas is er lekkage ontstaan aan de rand op 20 cm van de regenpijp afvoer.
Nu contact opgenomen met bouwer. Daar gaat een tijd overheen, ook gesteggel over sedum en grind verwijderen(wat er nooit op gelegen heeft). Ondertussen hou ik natuurlijk het lek.
Nu willen we dat toch dichtmaken maar we twijfelen of het bitumen of EDPM dakbedekking is. De eerste foto is van het dak en de tweede van lekkage, de derde met sedum. Is er iemand die met zekerheid kan zeggen wat voor soort bedekking het is?
Sorry dat ik geen duidelijker foto's heb.
gr
Marion

dak zonder sedum.jpg IMG_20230923_171832_727.jpg 20230923_121115.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Dakbedekking, geen epdm. Duidelijk zichtbaar op foto 2
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Astronoute

 • #3
Hieruit begrijp ik dus dat het bitumen is, maar waarom ziet hij er dan na 4 1/2 jaar al zo (in mijn ogen althans) slecht uit? En zijn er verschillende kwaliteiten in bitumen?
 

Sander 1972

 • #4
Is je hemelwater wel vrij? Zit er geen troep in?
 

Astronoute

 • #5
ja hemelwater is vrij, geen troep en het kit om de doorvoer is ook goed, het is de plek op de ene foto waar het lekt of althans waar water onder zit. Er komt water uit als je het indrukt. op ca 20 cm van dakdoorvoer, langs rand

indrukken dak.JPG
 

Sander 1972

 • #6
Dan zou ik de dakdekker benaderen, die het erop gefikt heeft. Zou er zelf niet aanlopen rommelen, weet niet hoe je garantie is afgesproken. Maar die zou er waarschijnlijk een stikker(dakbedekking) er opplakken. Maar als je er zelf aan rommelt zijn ze niet zo happig op
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Is die plek de overgang van plat naar haaks omhoog, dus de kim of in de nek.
Wat wil je zelf op de eventuele nazorg wachten of zelf aan de gang gaan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Tijdelijk: bitumen kit.
(dat tijdelijk kan prima een jaar of langer zijn, zo heb je tijd om uit te vechten wie het permanent mag oplossen)
 

Astronoute

 • #9
Ik ga inderdaad voor tijdelijke oplossing. Geen zin om met lekkage te blijven zitten, terwijl ik iedere keer twee weken op antwoord moet wachten. Dat schiet niet op. Het debat ga ik nog wel even aan, want lekkage na nog geen 5 jaar vind ik belachelijk. Ook al ligt er nu sedum op.
Het is geen plek precies in een hoek of opstaande rand. dan kan ik me nog voorstellen dat er per ongeluk met werkschoenen tegenaan of op getrapt is. Het is echt platte gedeelte. Dus dat dit zou komen door sedum bakken plaatsen is vreemd. Helemaal dat ze stellen dat garantie hierdoor zou vervallen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Het komt meer voor dat je precies in die nek van een haakse opstand lekkage krijgt.
Probeer met een ouwe schroevendraaier of je die naad een stukje los/open kan peuteren.
De open ruimte goed droogmaken mocht je een compressor dan blazen.
Die kit in die openruimte spuiten en de tuit heen en weer bewegen als je voldoende ruimte hebt zie je dat de kit aan de bitumen gaat hechten. Met die oude schroevendraaier kan je de kit ook op de ondergrond wrijven. Hechten is het toverwoord niet erop leggen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Het ziet er wel uit als een slijtage plek, of een plek waar de toplaag weg is.
Als je dan " sedum bakken" zegt, dan zou het kunnen dat een hoek dat veroorzaakt heeft. Hoort dat niet iets van een beschermdoek tussen?

Ik vind de naad er wel ok uitzien.
Een lapje erop, of simpelweg een laagje kit is wat ik als tijdelijk zou doen.
Of een dakdekker er een lap erop laten branden. Dan ben je ook in één keer van het gezeur af. Het is nu nog lekker weer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
De bodem is niet mooi strak op gebrand er ontstaat vocht en water achterlangs.
Door dat je er op drukt komt het water naar boven, de blazen open snijden en verwijderen en op nieuw een sstrook in branden.
Naamloos.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu