Latei boven raamkozijn nodig in binnenmuur?

Orbitty

  • #1
Ik wil graag weten of er boven het raam een latei moet komen om de binnenmuur (gemetseld) van licht beton stenen te ondersteunen. De overspanning is 220cm. (Zie foto)
het raam is op de eerste verdieping. Er is nog één etage erboven .



Ik ben bezig met het stuc klaar maken van een raampartij van een huis uit 1934. Het gaat een kunstof kozijn dat nu nog afgewerkt is met (veel) pur en multiplex platen rondom. De schroeven zijn door het kozijn in de multiplex platen gedraaid.

Om alles mooi te kunnen stucen wil ik de multiplex vervangen door gipsplaat ( of als er genoeg ruimte is met cellenbetonblokken). Er is nu te weinig ruimte tussen de scharnieren en de wanden om een gipsplaat op het hout te schroeven én daarna te stucen.

Als een latei aan te raden is, wil ik graag een tip of het nodig is om de binnenmuur tijdens de klus te ondersteunen en hoe ik dit het beste kan doen.

Alvast bedankt voor jullie hulp.
Mvg jeroen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is geen binnenmuur maar een binnenspouwblad van een buitenmuur. Belangrijk verschil.

Rust de vloer/dak op deze muur? Wat voor materiaal is de muur van gemaakt? Een latei is sowieso nodig. Wat zit er nu boven het kozijn?

Als je het multiplex weghaalt, is het eigenlijk beter de muur rechtstreeks te stucen.
 

Orbitty

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Ik zal vrijdag exact nakijken hoe het binnenspouwblad van de buitenmuur doorloopt naar de onderburen en bovenburen. De draagbalken lopen dwars op het huis, (dus evenwijdig aan de raampartij). Ik weet dat de schroten van de vloer gedeeltelijk onder het binnenspouwblad steken dus vermoed dat het niet dragend is. (de kozijninstalateur heeft destijds alleen een multiplex plaat gebruikt)

In de buitenmuur zit nu een betonnen latei boven het kozijn.
In het binnenspouwblad zit geen latei. Dat vind ik vreemd, vandaar mijn eerste vraag. Slechts de multiplex plaat die ook voor de wanden gebruikt is en nog te zien is op de foto. Het binnenspouwblad is van licht betonblokken. Die hebben een vrij grove structuur.

Op het moment dat ik de multiplex plaat aan de wanden van het kozijn weghaal, wordt de stuc wel erg dik van de muur tot het rand van het kozijn, circa 4 tot 5 cm. Bovendien moet het kozijn wel vast blijven zitten. Hoe zou je dt oplossen? Ik zou ook een dubbele laag gipsplaat tegen de wand aan kunnen plakken. Dat scheelt weer 2 cm stuc.
De onderzijde van de uitsparing van het kozijn, waar nu nog een stuk vensterbank te zien is, wil ik opvullen met cellenbeton. Als er gestuct is kan ik daar een vensterbank op bevestigen.

Ter info: ik heb in het kozijn van het enkele raam (80 cm) in dezelfde kamer aan de bovenzijde een vuilwerk latei geplaatst. Hierdoor is de muur boven het kozijn opgevangen. Verticaal en aan de onderzijde van het kozijn heeft een vorige bewoner cellenbeton gebruikt. De binnenkant van het kozijn is nu mooi te stucen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het kunststof kozijn mag niet dragen. Een stalen hoeklijn (in de spouw) zou hier al veel kunnen helpen.
 

Orbitty

  • #5
Beste walker, bedankt voor je reactie,

In het kleine raam zit er een cm ruimte boven het kunstof (dat is de specie waarin de latei ligt) . Daar heb ik dan toevallig voor gezorgd! :)

Slim idee de hoeklijn. Die hou ik even vast!
Mvg,
Jeroen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je hebt ook toestemming van de vve nodig.

De vloer draagt er dus niet op. Dak ook niet?
 

Orbitty

  • #7
Het dak ligt op balken die ook dwars op de woning lopen van de bovenbuurman. De vloer van de bovenbuurman steunt niet op de muur. Gezien deze feiten heb ik alleen te maken met het binnenspouwblad dat boven het raam te zien is.

De dragende binnenmuur staat haaks op de gevel. Het restant daarvan is te zien op de foto. Een specialist heeft voor het weghalen van een gedeelte een stalen constructie aangebracht na doorrekening van een technisch bureau.

Ik neem het advies over en plaats een hoeklijn. Kies ik voor een 100x100x10 over de lengte van het kozijn+15 cm oversteek aan beide zijden?
Op welke manier kan ik de muur het beste ondersteunen tijdens het plaatsen van de hoeklijn?

Goede tip van de vve.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu