Plaatsen latei boven kozijn oud huis

Adegoede

  • #1
In het achterhuis van onze woning uit 1880 zitten momenteel ramen met een flauwe toog. Na veel wikken en wegen hebben we er toch voor gekozen om de oude kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen met houtverbinding look, model verhuisraam om zo veel mogelijk eer aan te doen aan het bestaande.

Dit betekend dat de toog zal moeten verdwijnen. Ik heb bedacht dat ik na het slopen van het oude kozijn en het verwijderen van de rollaag + bovenliggend metselwerk (nog zo’n 3 lagen tot de muurbalk) een stalen latei ga plaatsen. Hier komt dat later de nieuwe rollaag weer op.

Het betreft een steensmuur en de plek waar de latei zou moeten komen liggen de stenen toevallig in de breedte. Mijn idee is om de achterste steen te verwijderen om ruimte te creëren voor de latei. Ik heb goede connecties bij een RVS leverancier en overweeg dus om RVS L profielen te laten zetten van 5mm dik. Ik wil de latei dan ter diepte van 1 steen hebben zodat je deze later vanuit buiten niet meer kunt zien. De maat van de latei zou dan ongeveer 12 x 6 cm zijn (diepte x hoogte). Deze valt dan achter de voorste steen. De muur is in totaal 23,5 cm dik (steens).

Tegen de latei, de onderdorpel en de muren komt een WBP stalkozijn van 18mm.

De buitenafmetingen van het kozijn zijn 110 cm x 216 cm (breedte x hoogte). De latei zou ik op 135 cm willen bestellen.

Vragen.
1. Kunnen de experts onder jullie zeggen of dit een in zijn geheel een goede oplossing is?
2. Ik kan de dorpel niet ‘koud’ op de steens muur leggen omdat het geheel niet waterpas is, hoe kan ik de latei het beste ondervullen?
3. Ik had bedacht om de latei vast te zetten met 2 schroeven in de muur aan de uiteinden, is dit nodig? Of is er een betere manier? Is cement sterk genoeg om staal aan steen vast te zetten?
4. Is de maat van de latei (135 cm) voldoende bij een kozijn van 110cm

Zie ook foto's
- Oude situatie
- Schets nieuwe situatie opengewerkt
- Schets nieuwe situatie resultaat

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Kunststof kozijnen kun je ook uit laten voeren met toog...
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Inderdaad, eeuwig zonde om de togen te verwijderen. Haal het hele karakter uit zo'n pand. En het is, zoals Walker ook aangeeft, niet eens nodig...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Afhankelijk van wie de producent van jouw kozijnen is, is er meer mogelijk: ook je onderdorpel is zo uit te voeren als de oude situatie.
 

Adegoede

  • #5
De onderdorpel zal zo worden uitgevoerd als in de oude situatie. Een toog is inderdaad mogelijk maar is nogal een kostbare kwestie. Daarbij komt dat de togen van de bestaande kozijnen allemaal verschillend zijn. Ook nog een dingetje is dat dit type kozijn (schuifraam effect) niet beschikbaar is met toog voor zover ik weet, nog even los van de kosten.

Het idee is niet om een standaard kunststof kozijn te plaatsen maar een mooie alternatief voor hout, ik heb hieronder even een plaatje toegevoegd.

In het voorhuis hebben we de bestaande houten kozijnen met toog compleet gerenoveerd maar in het achterhuis gaan we toch voor deze kunststof kozijnen.

Heeft iemand nog adviezen/antwoorden op mijn vragen?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Latei vastzetten met schroeven is niet nodig. Je legt deze in de specie, of krimpvrije mortel.

Als er geen vloerbalken op de muur liggen, is elke latei prima.
 

Adegoede

  • #7
Dank voor je reactie, maar die vloerbalken liggen er wel, er ligt een houten vloer (zolder) op en een muurbalk voor de dakconstructie. Echter zitten er nu geen lateien boven de kozijnen. De kozijnen dragen blijkbaar zelf. Je geeft aan dat elke latei dan dus niet prima is. Je bedoelt dat er dan een berekening moet worden gemaakt?

En moet er ook nog iets tussen de specie en de latei (folie ofzo)?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
In de oude situatie draagt het kozijn ook. De nieuwe latei moet inderdaad berekend worden. Let op voldoende opleglengte, maar dat geeft de constructeur wel op.

Er hoeft geen folie tussen. Boven het kozijn wellicht wel, maar dat doet de kozijnboer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu