Geen latei boven aluminium kozijn?

Ralph1234

  • #1
Hallo allemaal,

Na al heel veel geleerd te hebben via dit forum (waarvoor mijn dank) nu een vraag:
Het betreft een huis uit 1963.
Ik ga een aantal kozijnen vervangen door kunstof.
In de huiskamer zit een groot aluminium kozijn van 260cm breed x 200cm hoog. Dit staat aan de voorkant gelijk met de gevel, de spouw ligt nu dus aan de binnenklant van het kozijn. Het nieuwe kozijn wil ik wat verder naar binnen plaatsen, over de spouw heen.
Mij is bij dit kozijn onduidelijk of het ik zonder problemen weg kan halen. Ik weet dat kozijnen niet dragend horen te zijn, maar ik kan hier geen latei ontdekken. Er zit ook geen rollaag boven het kozijn, gewoon liggend metselwerk. Wel maar 5 lagen tot het kozijn erboven, maar rechts loopt er een scheur in het voegwerk van de onderhoek van het kozijn boven naar de bovenhoek van het kozijn onder. Tussen het lood en het kozijn kan ik op een paar plekken een strip staal 20cm naar binnen duwen, kom geen opstakel tegen. Op andere plekken niet, maar daar heb ik het idee dat er gewoon geen ruimte tussen stenen en kozijn is.
Is dit een bekende constructie?
Moet ik dit veranderen als ik een kunstof kozijn ga plaatsen? Mij lijkt in dat geval een verzinkte hoeklijn de beste oplossing (heb gelezen dat boven een betonnen latei ongeveer een meter metselwerk moet).

Groeten,

Ralph

PS, ik heb fotootjes van het kozijn, maar krijg de melding "Je hebt geen toestemming om afbeeldingen te uploaden" als ik op de upload knop klik.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ook geen stalen latei die niet opvalt? Is het nieuwe kozijn even groot?
 

Ralph1234

  • #3
Foto zal ik vanavond op een andere PC nog eens proberen. Ik blijf nu de melding krijgen dat ik geen toestemming heb. Ik snap dat een foto in dit geval veel kan verduidelijken.

Een stalen latei is toch een 10mm dik ofzo, die zou ik toch moeten zien zitten? Tussen het kozijn en stenen zit nu alleen lood, waar ik plaastelijk net 1mm ruimte kan maken om net een stalen stripje tussen te duwen (in een poging iets van staal te voelen). Als ik het stripje er tussen krijg kan ik hem 10cm naar binnen duwen. Dat is de breedte van de steen, dus ik denk dat die nergens op liggen.

Het nieuwe kozijn moet ik nog bestellen, bedoeling is dat het dezelfde maat wordt. Ik kan hem gemakkelijk 10 mm minder hoog maken als er nog een stalen latei tussen moet.

Groeten,

Ralph
 

Ralph1234

  • #4
Zo te zien kan ik nu ook foto's plaatsen. Dank daarvoor.

Eerste foto laat het raam zien, met de onderkant van het kozijn erboven. Dat kozijn erboven loopt ongeveer tot op de verdiepings vloer

Tweede foto detail waar ik het lood wat opgetild heb.

En dan nog een plaatje van de scheur rechts van het kozijn erboven naar de rechter bovenhoek. Voegwerk is al eens bijgewerkt zo te zien.


Groeten,

Ralph
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Er zit ruimte tussen het lood en de steen erboven. Dat is precies de ruimte die je bij een latei zou verwachten. Maar als je daar gevoeld hebt... Het ligt niet voor de hand dat er niets zit. Maar geen garantie. Soms worden stenen wel eens ingezaagd om de latei uit het zicht te krijgen. Het gebeurt ook wel eens dat een latei een paar lagen hoger zit. Andere opties zijn het wapenen van het metselwerk of een prefab metselwerk-latei.

Als je iemand met een inspectiecamera kent kan je in de spouw kijken.

Ga je het nieuwe kunststof kozijn zelf plaatsen?
 

Ralph1234

  • #6
Ik heb de spouw vorig jaar met glaswol laten isoleren, dus met een camera ga ik waarschijnlijk niet veel zien.
Wapening in het metselwerk, daar had ik nog niet aan gedacht. Eens kijken of ik ergens een goede leidingszoeker kan lenen. Daar zou ik wellicht wat mee kunnen vinden.
Anders een steen boven het raam verwijderen?
Het kozijn staat nu voor de spouw. Als ik binnen in de betimmering een gat vlak bij het kozijn maak moet ik ook wat kunnen zien toch? <Edit: Dit werkt natuurlijk niet, dan kijk ik tegen het lood aan>

Ik wil het kozijn inderdaad zelf gaan vervangen. Wat ik wil voorkomen is dat ik als het oude kozijn er uit is nog een latei of iets moet gaan regelen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Grote kans dat er een blinde latei ligt, stenen in de kist en de latei en vloer in een keer gestort.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als die opening overal doorloopt, liggen de stenen niet op het kozijn, en kan het kozijn sowieso veilig verwijderd worden.
 

Ralph1234

  • #9
Wat ik gisteren gedaan heb:
Met een leiding zoekeer gekeken of ik metaal vond: Ik kan niks meten. Daar het een no-name ding was weet ik nu nog niks, want nu twijfel ik natuurlijk aan de meting :wink:
De spleet loopt bijna helemaal door, maar op een paar plekken kan ik er niks tussen krijgen.

Ik heb het volgende bedacht: ik blijf het nu niet echt vertouwen, en denk dat ik pas zekerheid krijg als het kozijn er uit is. Ik ga voor een stalen latei zorgen, zodat ik mocht het nodig zijn op een dag het kozijn er uit kan halen, latei plaatsen en nieuwe kozijn erin.
Mocht ik de latei niet nodig hebben vind ik vast wel een keer een toepassing ervoor. Is toch een idee of ben ik gewoon een watje?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het is lastig er achteraf een latei in te zetten. Je moet dan een deel stenen eruit halen. De latei moet je ook opleggen op het metselwerk naast de opening.

Ik denk dat het wel goed zit. En anders maar de redenering dat het al lang goed is gegaan ;)
 

Ralph1234

  • #11
Ik ga de kozijnen bestellen. Levertijd 3-6 weken. Daarna laat ik wel weten hoe het is gegaan. Bedankt voor de input!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu