Lakverf over beits? en vensterbankje

Hebeentuin

  • #1
Hallo,

Ik heb vijf vragen over het onderhoud van onze kozijnen en vensterbank.

de situatie in het kort:
Wij hebben hier 13 kozijnen, vrij groot wel, en die moeten allemaal onderhouden worden. Nu zit er een beits op geloof ik. Ik weet niet beter dat ik de gehele beitslaag moet verwijderen om er een lakverf op te zetten.
- hout kaal maken en eventuele beschadigingen herstellen
- primer
- 2 x laklaag

vraag 1:
Wat doe ik met de beitslaag waar ik niet bij kan? zoals tussen de glaslat en onderkant kozijn (zie foto) Die laag krijg ik er nooit fatsoenlijk af.
20200906_160742.jpg


vraag 2
Bestaan er misschien toch goede primers die ik gewoon over de beits kan verven zonder dat ik alles er af hoef te halen? Dus een primer met goede hechting zodat ik in de toekomst geen problemen krijg. Of is dit echt uitgesloten?


vraag 3:
over de vensterbank. Hoe kan ik de loszittende tegels het beste opnieuw vastzetten? Kit, cement, pur? En hoe herstel ik de voegen tussen deze tegels die op sommige plekken grotendeels verdwenen zijn?
20200906_160710.jpg


vraag 4:
Wij hebben deels dubbel glas met nieuwe glaslatten gekregen (zie foto) tusen de glaslat en het kozijn is een ruime kier, dien ik dat nog te dichten?
20200906_160826.jpg


Vraag 5:
Is het krabben en wat schuren de enige en snelste manier om al die beits er af te krijgen? Dit kost me een dag per vensterbank. Of is er een snellere manier?


bij voorbaat hartelijk dank!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Heb je al afbijtmiddel geprobeerd? Met een verfbrander zou ik zeker niet aan de gang. Grote kans dat door de warmte het glas gaat barsten.

Primeren over beits helpt niet echt. Het probleem zit hem in de beits zelf, die verpulvert langzaam onder invloed van UV, dus ook al zit er nog zo'n goede primer overheen, de beitslaag zelf is zijn stevigheid al kwijtgeraakt in de afgelopen jaren. Verwijderen tot het hout is de enige goede optie.

De dorpelstenen in cementspecie zetten. Wel even de oude cementresten wegbikken zodat er voldoende nieuwe specie onder het raam gesmeerd kan worden. Overmaat specie in het gat, dorpelstenen er in zetten en op hun plaats drukken en de overmaat aan specie aan de onderkant met een voegspijker afsnijden.

Je kunt de ruimte tussen de dorpelstenen voegen met een specie met zand en cement als basis, maar bij hele dunne voegen is het gebruik van een watervast voegmiddel voor tegels mogelijk gemakkelijker. Voegmiddelen voor tegels zijn ook vaak iets elastisch en drogen sneller, maar let dan wel op de kleurstelling. Misschien is het dan handiger de oude voegen te verwijderen zodat alle voegen dezelfde uitstraling krijgen.

Die ruimte aan de zijkanten van de neuslatten moet afgewerkt worden met beglazingskit.
 

Hebeentuin

  • #3
Bedankt voor het duidelijke antwoord, erg fijn.

Ondertussen heb ik met afbijtmiddel gewerkt en dat scheelt een hoop! Aanvullend drie vragen over het voorbereidend werk van het kozijn:

vraag 1:
Hoe erg kaal moet het hout worden? met een behoorlijke inzet blijft er altijd nog lichte plekjes beits over. Daar is dan meestal al wel een dikke laag beits af maar er blijft dan nog een waasje zitten. op andere plekjes blijven her en der puntjes zitten. Mijn gevoel zegt dat het prima is en dat ik daar zonder zorgen overheen kan primeren. Klopt dit?

vraag 2:
Hoe lang kan ik het kale hout laten zitten voordat ik er grondverf over doe (vanwege de weersinvloeden)? Dat bepaald of ik per kozijn ga werken of dat ik bijvoorbeeld meerdere kozijnen kaal kan maken en daarna tegelijk verven?

vraag 3:
Ik weet niet beter dat ik het nog even moet opschuren. Het is hardhout denk ik. Zal ik iets van 120 korrel gebruiken?

dankje!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou niet te lang wachten, kaal hout kan veel vocht opnemen, vooral nu de nachten wat kouder worden komt er dauw op het hout.
Verven dus, gebruik all-grund grondverf, dat hecht goed op restjes beits.
Als de kozijnen in de grondverf zitten kan dat wel een tijdje zonder aflakken.
Maak het hout zo veel mogelijk droog, eventueel met een föhn, als het te nat is niet schilderen, het beste is een vochtmeter kopen en die steeds gebruiken.
Korrel 120 is prima. fijner mag, grover niet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Vervang de ventilerende onder glaslat van de 1e foto door een neuslat zoals op de derde foto.
Dan kan je er meteen goed onder schilderen
 

Hebeentuin

  • #6
bedankt!

All-grund dus. Dat heb ik vorig jaar ook gebruikt toen ik de oude neuslatten verwijderd heb voordat het glas geplaatst heb, dat was ook voor metalen en dergelijke. Toen heb ik de beits er af gehaald en twee lagen all-grund erop. Het advies is dus om deze nu ook voor het complete kozijn te gebruiken. goed.

Het was in mij opgekomen om die neuslat te vervangen, met een nieuwe zoals die vorig jaar ook geplaatst zijn. Mijn conclusie was dat dit niet kon zonder alle glaslatten te vervangen omdat ik ervanuit ga dat deze beschadigen of omdat de nieuwe neuslat meer ruimte nodig heeft. Schat jij dat anders in? Lastig van een afstand, begrijp ik. Ik ga er in ieder geval nog eens naar kijken.

Als dit redelijkerwijs kan is het dus wel de extra moeite waard?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Met een scherpe houtbeitel kan je de verticale glaslat eventueel iets inkorten, wel richting de stijl steken en niet richting het glas.
 

Hebeentuin

  • #8
excuses, een aanvullende vraag schiet mij te binnen. Omdat Rola al had gereageerd post ik hem er toch even onder.

Zijn alle buitenverven automatisch vochtregulerend/ vochtdoorlatend? Soms staat het er specifiek bij.

Ons huis is vochtig. Is het daarom belangrijk om een vochtregulerende verf te gebruiken? En wat ik mij vervolgens afvraag is hoe vochtregulerend een verf kan zijn als er één grondlaag op zit en twee laklagen?

Rola, bedankt
 

Hebeentuin

  • #9
Een aanvullende vraag over de neuslatten.

Zoals je kunt zien op de foto zit er een ruime kier naast de neuslat. Dit komt omdat er niet in verstek gezaagd is. Nu ik ga verven moet ik hier wat mee. Wat is verstandig?

De neuslat vervangen en ditmaal met verstek aanbrengen? (of wellicht direct een ventilatielat i.p.v. neuslat)

Of de ruime kier dichtsmeren met kit. dit zou betekenen dat het wellicht ook op de vensterbank onder terecht komt omdat het zo'n brede kier is. Kan dit?

Wat is jullie advies?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Normaal zit er een kier van een millimeter of vier naast de neuslat om werking op te vangen. Vullen met beglazingskit en oververven. Dat er een beetje kit naar beneden zakt is niet zo erg. Het doel van de neuslat is met name dat vocht dat onder het glas komt door de 5 mm dikke gleuf tussen de neuslat en het kozijn eronder kan weglopen. Met een beetje kit aan de zijkant is die functie nog steeds aanwezig.
 

Hebeentuin

  • #11
Okay, dankje Krunne.

Ik ben nu bezig met het verwijderen van de twee oude ventilatielatten. Kan ik met een multitool de lat door zagen' bij de hoek? dan frunnik ik dat kleine stukje er daarna onderuit. OP deze manier oefen ik minder kracht uit op de verticale glaslatten en blijft die ook gewoon goed op zijn plek. Ik heb de kit van de ventilatielat al doorgesneden en de lat omhoog kunnen wippen, maar nu klemt die nog teveel onder de verticale glaslatten. Dus voorzichtigheid is op zijn plaats.

Of kan de trilling van de multitool het glas kapot maken? Natuurlijk probeer ik het glas niet te raken. maar dan nog.
 

Hebeentuin

  • #12
wederom een vraag over het onderhoud van onze kozijnen.

Inmiddels is de beits er af en zitten twee van de drie kozijnen in de grondverf. Maandag worden er nieuwe neuslatten geplaatst. Dan wil ik er één laag lakverf op hebben zitten. Als de neuslatten erop zitten lak ik alles nog een keer.

Een vraag over het derde kozijn dat ik nog moet voorbereiden. Ik zie dat deze aan de onderkant van het hout onderaan niet meer helemaal in orde is. Het hout is daar zacht. Het is lastig op de foto te zetten maar ik denk dat het wel bekend klinkt. Mijn vraag is wat ik hier het beste mee kan doen. Het probleem is dat ik er gewoon niet goed bij kan vanwege de beperkte ruimte.

Ook dit kozijn wil ik in de grondverf en lakverf zetten voordat de nieuwe neuslat er op komt.

20200919_152804.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Dit is een herkenbaar probleem inderdaad en komt door vocht dat onder het kozijn blijft hangen. Vaak is het hout veel verder verrot dan van vooraf zichtbaar is. De uiteindelijke route is dan waarschijnlijk vervangen.

Enig idee tot hoe diep het hout nu zacht is?
 

Hebeentuin

  • #14
het lijkt zover als ik kan zien en voelen de buitenste laag te zijn van het hout te zijn. ik denk twee cm naar achteren toe (richting de woning) en wellicht 5 mm dik hout dat nu zacht is. Het blijft gokken want ik kan het niet normaal bekijken en ook niet voelen. Het is niet zo zacht dat ik het echt kan vervormen, het voelt gewoon wat zachtjes aan. Het viel op omdat er een kleine schilver los zat. Toen ik dat extra ging schuren merkte ik het op.

Eigenlijk wil ik er niet teveel werk aan besteden omdat ik hoop dat we op termijn alles vervangen/ vernieuwen. Maar dat is niet meer zo zeker. Dus daarom toch maar alles gaan onderhouden.

Maarja, ik kan wel een en ander eruit gaan zagen met een multitool en daarna herstellen. Maar jemig, wat een werk. En is dat echt nodig vraag ik mij af.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Ja, want houtrot gaat steeds verder.
 

Hebeentuin

  • #16
kan iemand iets zeggen over de viezigheid op onze nieuwe kit? Zie foto.

Het kit is van oktober 2019. Je kunt de viezigheid er niet af krijgen. Nou ja, het wordt iets schoner... Het is net alsof het er op is geplakt. Ik heb ze in het afgelopen jaar wel eerder schoongemaakt en kan mij niet herinneren dat dit toen zo was, dat ze niet schoon werden.

Hoe kan dit en wat kan ik er aan doen?

volgensmij is er pro-paint 325 gebruikt
20200920_145344.jpg


20200920_145344.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
Dit lijkt op schimmelvorming. De ene kit heeft hier meer last van dan de andere. De schimmel zit in de kit en krijg je er niet weer uit. Dit is een overschilderbare kit, dus je zou kunnen proberen dit weg te werken met een laag verf in de kleur van het kozijn.
 

Hebeentuin

  • #18
ik kan mij voorstellen dat het op de foto op schimmel lijkt maar dat is het niet. Alle kit heeft het rondom de gehele woning maar eigenlijk alleen de horizontale kitlagen, de veticale niet of amper. Het is echt zand dat er op is gewaaid en blijkbaar is gaan hechten of plakken of iets. En nu kan het er niet af.

Binnen is hetzelfde maar in veel mindere mate. Daar is het een heel klein beetje stof. Binnen wordt vaker schoongemaakt en het is al schoner om te beginnen. Maar ik heb er net nog even naar gekeken, ook daar zit een beetje stof dat er niet meer af wil.

Heb je dat wel eens eerder gezien of gehoord?


mijn eigen gedachte gaat nu uit naar de droogtijd van het kit (maarja het is ook al eerder schoongemaakt en het was echt niet in een paar dagen zo vies) of dat de eigenschap is dat het altijd plakkerig blijft en dat je het sowieso moet schilderen. Ik zal ook de glashandel en klusser er naar vragen.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #19
Mijn ervaring met een ms-polymeer kit (zoals pro paint 325) is, dat het altijd een beetje plakkerig blijft. Vuil zal dus makkelijk hechten.
Donkere kit gebruiken, dan zie je het vuil niet.
Of overschilderen, als dat lukt. Lukt niet met iedere soort ms-polymeer in combinatie met iedere soort verf. Vooraf testen dus.
 

Hebeentuin

  • #20
ik heb inmiddels wel door dat het sowieso overschilderen wordt. Maar is dat dan niet een verkeerde keuze van kit geweest? Ook in een ander topic van mij wordt gesproken over kitten op kleur. Ik heb ook geen ervaring met gekitte ramen. Onze vorige ramen hadden van die rubbertjes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu