Lage douchebak plaatsen; kitten + kimband?

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
kranenlekker schreef:
Ok duidelijk. De functie van het kimband ontgaat me nog ietsje, maar ik zal het netjes plaatsen. (als er toch lekkage is door een slechte kitrand, dan sijpelt het water toch wel over het kimband heen naar de rest van de vloer onder de douchebak?)
Henk gaf hier al antwoord op:
Henk253 schreef:
Zoals jij tekende is gevoelig voor lekkage
Het idee van een kitrand is dat het aan twee zijdes hecht, en (bij voorkeur) niet aan de derde, dus de kit hecht beter niet aan de kimband. Dus het maakt voor dat principe niet uit of de tegels doorlopen achter de bak. Dat bereik je door een rugvulling te gebruiken.
 

kranenlekker

  • #22
Helemaal duidelijk, dank. Ik tegel eerst en daarna kit ik de douchebak af. Alleen het stukje muur zonder vloer heeft dus geen kimband, maar dat zou met een goede kitlaag tussen de tegels en douchebak eigenlijk niet uit mogen maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #23
Als dat stukje kimband ontbreekt, heeft de rest van de kimband totaal geen nut.

Als je het echt goed wilt doen, maak je ook dit waterdicht. Ik heb wel eens een waterdicht bakje gezien waar de afvoer in zat. Je kan er ook kimband overheen plakken. Is makkelijk te verwijderen mocht je er ooit bij moeten.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #24
kranenlekker schreef:
het is toch de bedoeling dat de tegels op de douchebak vallen en niet daarachter?
Dat hangt van de douchebak af. Sommige hebben een flens die omhoog steekt, waar de tegels inderdaad overheen moeten. Maar dan heb je ook geen probleem met lekkage, zelfs zonder kit. Voor modellen zonder flens zou ik het advies van Henk volgen.
 
  • Like
Waarderingen: kranenlekker

kranenlekker

  • #25
@IJkenhout bedoel je zoiets als dit?
Dan heeft een deel dus geen houvast aan de onderkant.
Als dit is wat je bedoelt, dan smeer ik het vast.
Alvast bedankt.
PXL_20221114_162206353.jpg
 

Robbie's

  • #26
Wat ik denk is dat je met volgende constructie minder kans hebt op toekomstige lekkage en verstoppingen. En je kimband kun je dan beter plaatsen. Het is in ieder geval mijn voorkeur maar anderen kunnen een andere mening hebben over het onderwerp.

Bak.jpg
 

kranenlekker

  • #27
Hallo Robbie's, achteraf gezien zou dat misschien beter zijn geweest inderdaad. Echter: het zit nu al vastgelijmd aan de put.
Misschien kan ik wel een stukje van het "gat" vullen met pur, dat op cement-hoogte afsnijden en dat als vloer voor het kimband gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #28
Je moet de gehele vloer waterdicht maken. Dus die twee gaten moeten helemaal dicht, anders heeft het geen zin. Die kimband (smeer ook aan de onderkant van de band pasta) kan wel wat hebben.
 
  • Like
Waarderingen: kranenlekker

kranenlekker

  • #29
Dus hele vloertje onder douchebak bekleden met kimband, alleen een rond gat rond de afvoer dat op het bad komt. Ik heb dat nog niet eerder ergens gelezen, maar als dat het beste is, dan prima.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #30
Dat zou ik overigens niet met kimband doen, dan heb je behoorlijk wat naden. Je kunt dan beter even een afdichtingsmat kopen; dat komt op hetzelfde neer, maar zit op veel bredere rollen.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout en kranenlekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu