Lage douchebak plaatsen

Duccan

  • #1
Hallo allemaal,

In onze nieuwbouwwoning hebben ze een basis badkamer afgeleverd die we destijds niet meer konden wijzigen. Nu willen we zelf de badkamer onder handen nemen.

We willen een (lage, 4cm) douchebak plaatsen met douchecabine. Om de douchebak te plaatsen wil ik de huidige tegels bij de douche uitslopen, en de afvoerputje uithakken tbv de nieuwe afvoer. Na het plaatsen van de douche gedeelte wil ik over de huidige vloertegels nieuwe tegels leggen. De huidige wandtegels behouden we (voorlopig).

De plaatsing van de douchebak is me niet helemaal duidelijk. Volgens de handleiding wordt bij montage zonder sokkel de douchebak koud op de vloer (tegels of ondervloer) geplaatst en enkel afgewerkt met sanitairkit. Mij lijkt me dat dit niet voldoende is. Geen enkele vloer zal 100% egaal zijn en zorgt ervoor dat de bak kan gaan werken met lekkage tot gevolg. Ik heb deze vraag ook uitgezet bij de fabrikant en dealer. Maar nog geen reactie gekregen.

Handleiding van de douchebak:
https://static.rorix.nl/document/product/galvano/86e9b23f6bc3f099470a86ecdf72a2a3.pdf

Ik lees op dit forum dat vaak een (houten) frame wordt aangeraden met siliconenkit voor de ondersteuning van de bak. Ik wil echter de bak niet extra verhogen en dacht aan twee opties:
- Bak verlijmen met lijmkit aan de vloer + sanitairkit (of ook lijmkit) tussen bak en wand. Daarna afwerken met sanitairkit
- Bak plaatsen tijdens verwerken egaline om de huidige afschot te egaliseren. Echter dan is de bak waterpas krijgen wel een uitdaging zonder ondersteuning onder de bak.

Mijn gehele plan voor de douche gedeelte:
1. Uithakken vloertegels (alle kleine tegels + de eerste rij grote tegels, links en onder)
2. Uithakken doucheput
3. Monteren douchebak afvoer (75mm PVC afvoer naar PP afvoer met PP verloopmof aansluiten)
4. Afvoer dichtsmeren met cement
5. Egaliseren met egaline (cementbasis geschikt voor natte ruimtes)
6. Kimband + pasta rondom douchebak
- Zal voor de wanden/hoeken beperkt zijn. Douchebak is 4cm hoog. Dus kimband kan maar tot max 3cm hoog (met 1cm pasta voorbij kimband)
6. Douchebak monteren
- Sanitar kit tussen douchebak en wand (of lijmkit?)
- Lijmkit tussen bak en vloer
7. Tegelen vloer
8. Afwerken sanitairkit rondom douchebak
9. Plaatsen douchewand/deur

Mijn vragen:
a. Of dit de juiste stappen zijn natuurlijk (en dat we natuurlijk geen lekkage op ten duur krijgen)
b. Kimband+pasta vóór of na egaliseren
c. Lijmkit douchebak of douchebak plaatsen in nog natte egaline (in natte egaline is waterpas douchebak krijgen wel lastiger)

IMG_6018.JPEG
 

Duccan

  • #2
Wat ook een optie is, is om dikkere egalisatie/reparatie-mortel gebruiken, en de douchebak meteen in de mortel verwerken. Weet alleen niet hoe het zit met krimpen/uitzetten van de eaglisatiemortel wat eventueel de douchebak kan beschadigen/onder spanning zetten.
 

PatrickVL

  • #3
Duccan schreef:
b. Kimband+pasta vóór of na egaliseren
Ik zit met precies dezelfde vraag.
Hoe heb je het uiteindelijk gedaan?
 

Duccan

  • #4
Ik ben nog niet begonnen, maar ben van plan om de kimband na het egaliseren te plaatsen.

Daarnaast ook besloten om wel de wanden te betegelen. Kan dan ook netjes met kimband de wanden/hoeken doen.

Voor de douchebak heb ik 9mm dikke hardhouten latten gekocht waar ik een frame ga maken waar de douchebak op gaat rusten. Twijfel nog of ik met lijmkit of sanitair kit de bak ga vast maken. Misschien een combinatie met aan de buitenste (non-wand) zijdes met lijmkit, en de rest met sanitair kit (vloer-bak + bak-wand). En het stuk frame wat meer in het midden van de bak zit ook met sanitair kit. Mocht ik het later nog willen losmaken. Het frame ga ik in de egalisatiemortel leggen om waterpas te krijgen. De douchebak rust dan met ongeveer 7 meter aan frame op de grond (100x100cm)
 

PatrickVL

  • #5
Waarom komt je douchebak op latten te rusten? Is deze niet massief? Zelf heb ik een massieve douchebak van composiet en kan deze over de complete oppervlakte verlijmen met de vloer.

edit: ik zie nu de handleiding pas, niet massief dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu