Kruipruimte staat nokvol, binnenmuren zijn vochtig, stucwerk staat bol.

Lampje45

  • #81
Laat dit aan de professionals over, want dit zet echt geen zoden aan de dijk.
Daar zal heel veel meer power aan te pas moeten komen.
De vraag is of je de kruipruimte überhaupt droog krijgt, want er komt eenmaal een stabiele situatie, waar een evenwicht komt tussen de capaciteit van de pomp en de hoeveelheid water die uit de omgeving toestroomt.
 

Hans124

  • #82
Helemaal droogkrijgen zal niet lukken, en daar is deze pomp ook niet geschikt voor, die kan niet te veel zand mee opzuigen.

De vraag is inderdaad hoe snel er daarna weer water uit de omgeving de kruipruimte instroomt. En dan ga ik er even vanuit dat er geen lek zit in een leiding in de kruipruimte. De afgelopen twee nachten, pomp was toen uit, ging dat goed, 's morgens stond het water niet hoger. Echter hoe lager het waterpeil hoe meer druk er van buiten de kruipruimte zal zijn. Dat is afwachten.

Dat van die ventilator leek mij, in theorie, wel een goed idee. Extra ventilatie ( iets van 100m3/h ) betekent sneller droger zo dacht ik.
 

Lampje45

  • #83
Dan zal je toch echt met een hete luchtkanon moeten gaan werken en echt ventileren. Die 100 kuub is theorie omdat je alles dicht hebt zitten.

Het gaat er om hoe veel vocht of er nog in de ruimte zit en dan maakt 5 cm of 2 cm natuurlijk helemaal niets uit. Vrij vloeistof oppervlak blijft hetzelfde.

Daarnaast zal je de pomp moeten verdiepen en een soort bak moeten maken op basis van een grote tegel.
 

Hans124

  • #84
Dat van de bak snap ik alleen gaat dat nu niet lukken. Ik heb een buis met 10 cm doorsnee. Voor een bak zou eerst de vloer moeten worden open gebroken.

Er zitten ventilatierooster in de kruipruimte, die staan nu niet meer onder water. We hebben hier een traditionele broodjesvloer met betonnen liggers. Die liggers rusten op de fundering. De fundering bij ons is een bak. De buitenkant eps en daarin is destijds beton gestort. Ik vermoed dat het water tot boven het piepschuim heeft gestaan. Daar is het vervolgens omhoog getrokken door het beton heen naar de binnenmuur. Met het ventileren dacht ik, in theorie, het vochtpercentage in dat materiaal sneller te kunnen verlagen.
 

Lampje45

  • #85
Wat denk je hoeveel liter vocht in de muren zit voordat het stucwerk los gaat laten?

De verdampingswarmte van water is 2260 kJ/liter en 1 kWh= 600 kJ, dus om 1 l water te verdampen heb je 2260/3600=0,628 kWh nodig,
Dat is dus al een vermogen van 628 W een uur lang om 1 liter te laten verdampen en dan moet de damp ook nog eens afgevoerd worden. Dus het worden vele Kilowatts aan warmte, die je moet toevoeren om te verdampen en ook nog eens veel vermogen om de ruimte te ventileren.
Dus dat gat van rond 10 cm is dus peanuts t.o.v. het probleem.
 

Hans124

  • #86
Bedankt voor deze informatie.

Tijdens de bouw van ons huis heeft het veel geregend, de kalkzandsteen binnenmuren waren toen erg nat. Toen het huis wind en water dicht was zagen we na verloop van tijd de muren lichter en dus droger worden. Of er toen net zoveel vocht in zat als nu weet ik niet.

Zou je een inschatting kunnen geven hoelang je denkt dat het gaat duren voordat onze binnenmuren, met stucwerk dat her en der bol staat, weer droog genoeg zijn? Ervan uitgaande dat het vocht dat nu zichtbaar in de binnenmuren zit kwam vanuit de kruipruimte die onder water stond en dat laatste nu voorbij is.
 

Lampje45

  • #87
Geen flauwe notie.

Ik weet wel dat opgesloten vocht, zoals als gevolg van slecht onderhouden kitranden van doucheputjes enz. heel erg lang kunnen duren en dan praat ik niet over maanden, maar nog veel langer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #88
Ga uit van 3-4 maanden. De buitentemperatuur is nu laag, dus de verdamping is gering.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #89
Het stucwerk dat los zit alvast verwijderen, scheelt met drogen en met stof.
 

Hans124

  • #90
Ik hik een beetje boel aan tegen het nu al verwijderen van het stucwerk. Daarnaast denk ik dat het misschien beter is om eerst de komst van het expertisebureau af te wachten, kunnen ze zien hoe het er nu uit ziet.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #91
Ik zou het drogen en afhandelen van de schade bij de verzekering neerleggen. Zij kunnen bijvoorbeeld bouwdrogers en ventilatoren plaatsen en vochtmetingen in de muren uitvoeren.

Mijn ouders hebben zo eens flink wat vochtschade gehad door een lekke waterleiding. Verzekering heeft alles opgelost en zelfs de extra stroomkosten van de bouwdroger vergoed.
 

Lampje45

  • #92
Kijk uit met zelf doen als je de schade wilt verhalen, geef de verzekering geen enkele kans dat ze jou aan kunnen wijzen als degene die de schade verergerd heeft. Dus niets meer doen, als alleen water wegpompen.
 

Hans124

  • #93
Ga verder ook niks doen.

Om half zes gestopt met pompen voor vandaag. Sinds we zijn begonnen staat het water zo'n 38 cm lager, nog 18 te gaan. Probleem is niet opgelost maar dit geeft toch een beetje een goed gevoel. Morgen verder, nu een borrel.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #94
proost
 
  • Like
Waarderingen: Hans124

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #95
Ik neem aan dat je al een fotoboek vol hebt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #96
Verzakte tegels kunnen inderdaad een hint zijn.
(toch weer die defecte hwa, maar dat zal de toekomst uitwijzen)

Geen warme huislucht in de kruipruimte blazen, dat krijg je mogelijk deels als vochtige lucht weer je huis is.
Als het al werkt, want die warme droge lucht koelt af, wordt koude vochtige lucht en kan dan nauwelijks extra vocht opnemen.
Ook kost het veel energie.
Kruipruimte ventileren met buitenlucht, dat kan geforceerd.
Ook bij water in de kruipruimte heeft ventileren zin. Water van 10 graden verdampt niet zo snel, dus ventileer genoeg en je krijgt minder vochtige lucht.
 

Hans124

  • #97
Vandaag verder water weg gepompt. Inmiddels staat het peil er 47 centimer lager, dat is zo'n beetje 50 m3, nog 10 cm te gaan en dat doen we morgen. Daarna kijken hoe snel er mogelijk weer water in de kruipruimte komt.

Vandaag de buurvrouw gesproken, hun huis staat hoger dan ons huis maar ook bij hen stond de kruipruimte laatst helemaal vol en hebben ze het toen weggepompt.

@Jackd: de ventilatierooster van de kruipruimte staan niet meer onder water en ik kan, boven de luchtbuis van de kachel in de woonkamer, de luchtstroom voelen. De kruipruimte wordt nu dus geventileerd. Wat bedoel je precies met geforceerde ventilatie van de kruipruimte?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #98
Geforceerde ventilatie : mechanische ventilatie. (die ventilator op één van de roosters zetten)
Lucht uit de kruipruimte zuigen, zodat verse lucht van buiten naar binnen zal gaan.
Dat kan trouwens niet als een kachel lucht uit de kruipruimte haalt.
Als er genoeg ventilatie roosters zijn, is dat niet nodig. Misschien zelfs beter van niet, want koude buiten lucht kan dan in de kruipruimte rustig opwarmen en meer vocht opnemen.
 
  • Like
Waarderingen: Hans124

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #99
Zou het kruipluik maar weer open gaan maken. Kan dat niet, dan op een andere plaats een nieuw luik maken. Je ontkomt er niet aan dat de deskundigen onder de vloer moeten voor een beoordeling, dus dan kun je het ze beter zo makkelijk mogelijk maken. Dat is ook in je eigen voordeel en scheelt discussie.

Verder zelf niets aan schadeherstel doen. Anders beperk je de eventuele verhaalsmogelijkheden op de aannemer. Je moet je alleen beperken tot schadebeperking en dat heb je gedaan, het wegpompen van water.
 

Hans124

  • #100
Luik op een andere plaats maken, waar geen vloerverwarming ligt, zou kunnen. Ik overleg dat met de expert voordat hij/zij langskomt. Water is inmiddels weg, totaal 53 cm. Nu zien of en zo ja hoe snel het weer terugkomt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu