Ventilatie kruipruimte met aanbouw

Status
Niet open voor verdere reacties.
Onlangs heb ik een huis gekocht. Bij de bouwkundige keuring komt naar voren dat er voor de kruipruimte betere ventilatie nodig is.
Waarschijnlijk is er bij de latere aanbouw aan dit huis geen rekening gehouden met ventilatie van de kruipruimte. De bovenkant van de kruipruimte is van steen (met daarop weer een houten vloer).

Mijn vraag is: Wat is er nodig of wat voor tips zijn er om de ventilatie alsnog op orde te krijgen?

Indeling kruipruimte(1).png


In de afbeelding hierboven is het blauwe vlak de kruipruimte (48m2), met drie open ventilatieroosters.
En 3 (achtermuur) of 5 (met linkermuur) dichte ventilatieroosters. Onbereikbaar door de aanbouw.

Ik lees op andere topics iets over ventilatoren en manieren om gaten te boren. Maar wellicht zijn er andere gangbare oplossingen.
Ter info: later wil ik isolatie gaan aanbrengen
 
De vuistregel is ongeveer 12 m2 kruipruimte per rooster.

Voor natuurlijke ventilatie zal je echter roosters moeten hebben die tegenover elkaar liggen (anders krijg je geen trek). Hetzelfde idee als 2 ramen of deuren tegen elkaar open zetten.

Het makkelijkste is daarom mechanische ventilatie aanbrengen. Een (buis)ventilator van 100 of 110 mm (die veel in de badkamer gebruikt worden) monteren op één van de roosters en aansluiten op een stroompunt. Die dingen doen zo’n 500-800 m3 per uur, dus dan heb je meer dan voldoende luchtverversing.

Ik zou de ventilator op afzuigen zetten, zodat er via de overige rooster lucht aangevoerd kan worden. Voor betere verdeling van de lucht kun zo’n spiraalbuis (luchtkanaal) op de 2 overige roosters aansluiten en deze naar achteren leggen, zodat de verse lucht achterin de kruipruimte vrij komt en pas voorin (op de tekening althans) afgezogen wordt.
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Bram10
Je kunt je ook afvragen in hoeverre het nodig is iets te doen; hoe lang staat de aanbouw er al en is de kruipruimte op dit moment dermate vochtig dat er ergens schade kan optreden? Misschien degene die het onderzoek gedaan heeft eens vragen wat zijn overwegingen zijn bij het geven van het advies? Daar is zo op afstand weinig over te zeggen.
 
Goede ventilatie in een kruipruimte is altijd goed, zo niet noodzakelijk. Al is het maar om schadelijke gassen weg te ventileren.

Je moet ook niet pas ingrijpen als je problemen hebt, maar je moet ze voor zijn. Een kleine verandering van iets kan er zomaar voor zorgen dat het ineens vochtig wordt. Ook ongedierte voelt zich fijn bij wat vochtigheid en dat moet je ook niet willen.
 
Dat klopt zonder meer, maar deze situatie kom je veel tegen, bij een tussenwoning kun je aan 2 zijden niet ventileren,plaats je een aanbouw zonder kruipruimte dan krijg je dit: aan 1 zijde ventilatie en dus eigenlijk nauwelijks ventilatie. Als die aanbouw er al 20 jaar staat en dit gaat goed, dan zou je het zo kunnen laten. Als de bouwkundige aanwijzingen heeft dat het niet verstandig is het zo te laten, dan moet je ingrijpen.
Je zou ook via de kruipruimte van de buren kunnen ventileren maar dat moet je dan allebei willen.
 
De aanbouw (zonder kruipruimte inderdaad) staat er nu zo'n 15 jaar. Er zit geen vocht of ongedierte in de kruipruimte. Wel komt er een muffe lucht uit het luik naar de kruipruimte als je die opent.
Of de schadelijke gassen een probleem zijn kan ik moeilijk inschatten. Maar ik lees dat ze uit betonvloer (die ga ik isoleren) en uit de bodem komen, en in je huis terecht kunnen komen.

Gerelateerd is het luchtdicht maken van de kruipruimte. Het leek me in eerste instantie niet zo nodig, omdat de lucht dan door kan stromen en het een klein volume zal zijn. Maar met de isolatie en mechanische ventilatie lijkt me dit ook interessanter worden.
 
Ik ga ook de vloer van onderaf isoleren dit najaar. En ik plaats daarom mechanische ventilatie in de kruipruimte (60 m2). Dan weet ik zeker dat het schone en droge lucht is in de kruipruimte.
 
De kruipruimte dient geheel afgesloten re zijn van de leefruimte en ook van de meterkast, ivm schadelijke radongassen en evt. ook muffe lucht. Luik moet dus ook goed afgesloten zijn, liefst met een rubberen strip o.i.d. Wat vocht in de kruipruimte hoeft niet schadelijk te zijn, in sommige kruipruimtes staat zelfs permanent water.
 
  • Like
Waarderingen: Bram10
Hoe kan het dat er, denk ik, heel veel huizen met een vloer van beton zonder zichtbare kruipruimte ventilatie zijn gebouwd. Een kruipluik achter de voordeur zal er wel zijn. Het personeel van het waterleiding bedrijf moet 1 x per jaar de meterstand kunnen opnemen.
Wat vocht in de kruipruimte hoeft niet schadelijk te zijn, in sommige kruipruimtes staat zelfs permanent water.
Vind je het gek als je bouwplannen maakt door heel veel huizen te bouwen ver onder het NAP.
Dan zal je met voorgaande eisen moeten aanpassen cq afzwakken.

Ik woon al bijna 50 jaar in een rijtjeshuis de bekende kruipruimte ventilatie kokers in de gevel ontbreken en er staat water in de kruipruimte. Dus?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
4K
Reacties
5
Weergaven
889
Ik kan geen geschikte rubriek vinden
Peterkleton
Reacties
10
Weergaven
3K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu