Kruipruimte staat nokvol, binnenmuren zijn vochtig, stucwerk staat bol.

Bert pit

  • #121
We hebben het hier niet over een defecte TV of iets dergelijks, maar een heel grote schadepost. Laat je goed informeren via je rechtsbijstandsverzekeraar maar realiseer je dat deze er in principe zo goedkoop mogelijk van af wil. Leg een dossier aan van alle gemaakte afspraken met alle partijen en overleg met je rechtsbijstandsverzekeraar over het inschakelen van een gespecialiseerde advocaat.

Dit is een technisch forum, waarin geen juridische bijstand gegeven kan worden, pas daar bij ander fora ook mee op. Vaak krijg je goedbedoelde halfbakken advies.
 
  • Like
Waarderingen: Hans124

Hans124

  • #123
Inmiddels zijn we een half jaar verder. Even in het kort het probleem, de huidige situatie en daarna mijn adviesvraag.

Het water in de kruipruimte van ons nieuwbouwhuis stond erg hoog, hierdoor is er schade is ontstaan aan de muren door optrekkend vocht.

Inmiddels hebben hebben we een kruipluik en is er een bouwkundig bureau geweest.
Er is geen lekkage geconstateerd van de afvoer in de kruipruimte van het sanitair.
Vermoedelijke oorzaak is een plaatselijke klei- of leemlaag die er voor zorgt dat het water te langzaam wegzakt.

Mogelijke oplossing: er zou een dompelpomp geplaatst kunnen worden in de kruipruimte die aangaat als het water boven een bepaald niveau komt. Nadeel: als de pomp het om wat voor reden een keer toch niet doet hebben we een probleem.

Andere mogelijke oplossing en hierover gaat mijn adviesvraag: in de kruipruimte wordt een afvoer gemaakt die wordt aangesloten op de afvoer voor vuilwater/sanitair. Dit door een T-stuk te plaatsen met daarop een sifon tegen stankoverlast. De bovenkant van deze nieuwe afvoer komt op circa 10 cm onder de onderkant van de vloer. Komt het water hoger dan dat niveau dan stroomt het water weg via deze afvoer. Graag zou ik de mening hierover willen horen van de deskundigen. Gaat dit werken?
 

Lampje45

  • #124
Ik zou gewoon een drainage rondom het huis aan laten leggen en dat regelrecht op het hoofdriool in de straat aan laten sluiten. Want al het andere is maar geklungel. Want dan krijg je wel een droge kruipruimte omdat het riool veel dieper ligt.
Want ook een pomp is niet zalig maken en dan blijft het vochtig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #125
En een pomp kan stuk gaan, dat merk je het te laat waardoor je opnieuw schade hebt.

Het is een bouwkundig gebrek, veroorzaakt door de aannemer.
 

Hans124

  • #126
@Lampje45, bedankt voor je reactie maar even drainage aanleggen rondom het huis zit er helaas niet meer in. Een dompelpomp of een nieuwe afvoer in de kruipruimte, waarover mijn adviesvraag gaat, zou wel gerealiseerd kunnen worden. Ik hoop hierover iets meer te horen van de deskundigen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #127
Toch is drainage de enige juiste oplossing. Alle herstel zou voor rekening aannemer moeten zijn, incl. het herinrichten van de tuin.
 

Hans124

  • #128
@Walker, ik heb hierover overleg gehad met de rechtsbijstandsverzekeraar, zij hebben op hun kosten ook het dure bouwkundig bureau ingeschakeld. Vooralsnog lijkt die weg geen kans van slagen te hebben. Daarom vraag ik voor nu graag een reactie op mijn adviesvraag: een afvoer in de kruipruimte maken gaat dat werken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #129

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #130
Nee, de aannemer had goed grondonderzoek moeten laten doen. Grondwerk/grondverbetering hoort bij de werkzaamheden van de aannemer.
 

Lampje45

  • #131
Mijn vriendin heeft hetzelfde probleem met haar huis.
Daar is door de vorige bewoner een vlotter gestuurde dompelpomp aangelegd.
Maar het blijft er vochtig.
En het dure schelpenbed, wat daar ter isolatie aangebracht is, werkt dus voor geen meter.

We komen thuis na een vakantie, liggen er 4 groepen van de elektra uit.
En ja, daar zat dus ook de vriezer en koelkast bij. De vriezer zat mooi op een aparte groep in de keuken, de koelkast op een andere.
Maar wel op de zelfde aardlekschakelaar, die er dus uit lag.
Oorzaak: de dompelpomp die een aardsluiting had.
Toen een nieuwe pomp geplaatst, een aparte aardlekschakelaar met een aparte eigen groep voor de pomp.
Want deze bende van verrot vlees en de stank wil ik nooit meer!
We zijn nu 2 jaar verder.
Het is nog steeds knudde en we gaan gewoon draineren.
Want zoals mijn grootmoeder altijd zei: "Kan niet" ligt op het kerkhof en "wil niet" ligt er naast.

Je wil toch advies van een (ervarings)deskundige? Luister dan eens gewoon naar ons. En doe daar wat mee.
 

Lampje45

  • #132
Hans124 schreef:
@Lampje45, bedankt voor je reactie maar even drainage aanleggen rondom het huis zit er helaas niet meer in.
Ik zou niet weten waarom niet. Maar je moet wel willen.
 

Lampje45

  • #133
Hans124 schreef:
Andere mogelijke oplossing en hierover gaat mijn adviesvraag: in de kruipruimte wordt een afvoer gemaakt die wordt aangesloten op de afvoer voor vuilwater/sanitair. Dit door een T-stuk te plaatsen met daarop een sifon tegen stankoverlast. De bovenkant van deze nieuwe afvoer komt op circa 10 cm onder de onderkant van de vloer. Komt het water hoger dan dat niveau dan stroomt het water weg via deze afvoer. Graag zou ik de mening hierover willen horen van de deskundigen. Gaat dit werken?
Nee natuurlijk niet!!!

Want met de recente gebeurtenissen van de laatste maanden moet het heel duidelijk zijn er stroom ook wel eens water terug.
Nu heb je grondwater onder je huis, maar het kan erger.
Als de druk vanwege hevige regenval in het riool oploopt, (gietijzeren putdeksels werden opgetild) zal jouw prive beerput zich helemaal vullen tot de bovenste steen. En dat geeft toch even wat meer overlast, stank en schade als alleen wat grondwater wegpompen.

DUS EEN HEEL SLECHT PLAN!!!!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #134
@Walker: weet jij hoe bij dit project de opdrachtstructuur in elkaar zit?
Ik niet, en om dit dan een gebrek te noemen wat veroorzaakt is door de aannemer te noemen is niet terecht.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #135
Een afvoer op het vuilwaterriool in de kruipruimte zou ik ook zeker niet willen. Eem pomp kan uitvallen dat is een, maar als je een afvoer hebt in de kruipruimte en er treedt onverhoopt een keer een verstopping op in het vuilwaterriool, gaat de afvoer als overstort fungeren.

Gevolg is een kruipruimte vol met rioolwater en dat wil je ook absoluut niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #136
Ik heb niet alles gelezen ik woon sinds 1974 in een woning met water in de kruipruimte dus is voor mij een signaal dat dit geen probleem is.
Een keer de kruipruimte droog gepompt om er werkzaamheden te doen.
Tijdens de lunch stond de ruimte weer vol water.

Bij ons ligt het beton van de fundering stukken hoger dan het niveau van het grondwater. Op de beton is kalkzandsteen gebruikt en daarop komen de liggers van de broodjes.
Hoe is bij jouw de opbouw van de fundering.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #137
Onze loodgieter expert @Henk253 heeft het wel een over een B Saeve maar die zal je denk ik niet in zo'n grote maten hebben.
 

Hans124

  • #138
@Mn22 en @Vonken-trekker, bedankt voor de reacties. Wat ik zelf had bedacht was een soort overloop in de kruipruimte.

Stijgt het water tot boven de overloop dan zou het weglopen via de overloop. Een verstopping kan dan inderdaad voor problemen zorgen. Echter dan zouden er toch ook problemen moeten ontstaan bij de wc op de begane grond? Daar zou het water dan toch ook omhoog moeten komen of niet?

Eigenlijk is de vraag hoe ik veilig een afvoer kan aansluiten op de vuilwaterafvoer, misschien in de vorm van een overloop en als dit niet kan als afvoer waarop ik een dompelpomp kan aansluiten. Het kruipluik zit in een gangkast, de afvoer zou ook boven de vloer aangelegd kunnen worden, is toch uit het zicht.

@Wgb, water in de kruipruimte is denk ik inderdaad geen probleem, bij ons vorige huis hebben we dit ook 20 jaar gehad. Bij ons nwe huis stond het echter te hoog, op 10 cm onder de bovenkant van de vloer. Via de spouw, de buitenmuur staat op de fundering, de binnenmuur staat op de vloer zo'n 30 cm hoger, kwam het water omhoog tot aan de onderkant van de binnenmuren van kalkzandsteen, die zogen zich vol en dat is een probleem.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #139
Hans124 schreef:
en is er een bouwkundig bureau geweest.
Wat heeft dat bureau erover gezegd?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #140
De wc op de begane grond ligt hoger dan de afvoer die je in de kruipruimte wil maken. Bij een verstopping spoelt het toilet op de begane grond gewoon door en loost het afvalwater via de lager gelegen afvoer in de kruipruimte. Tenminste als de verstopping verderop in de afgaande rioolleiding zit.

Verder kun je ook nog de situatie krijgen dat er rioolwater in de kruipruimte terecht komt vanuit het gemeenteriool als dat onverhoopt een keer vol staat.

Wellicht kun je dit soort situaties nog ondervangen met terugslagkleppen, maar betrouwbaarder wordt het daar ook niet van.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu