Klep met 17mm binnendiameter in 22mm buis plaatsen

CodeIt

  • #1
Omdat wij een houtkachel hebben word het beneden, waar de thermostaat hangt, lekker warm, maar boven niet echt ('s ochtens rond de 15 graden).
Ik heb nu een klep gekocht welke ik kan aansturen via mijn Domotica systeem


Hiermee kan ik de benedenverdieping afkoppelen van het verwarmingssysteem. Het domotica systeem kan dan de thermostaat hoger zetten en dan zal de verwarming alleen boven zijn warmte afgeven.

Deze klep heeft in geopende toestand een diameter van 17mm. De buis waar deze in komt is 22mm. Beperk ik hierdoor de doorstroming voor de benedenverdieping teveel (als de klep dus open is en beneden ook door de verwarming moet worden verwarmt)?
Ik ga de klep in de aanvoer zetten, maar een vriend zei dat ik het beter in de retour kan zetten, hij wist echter niet precies te vertellen waarom. Heeft iemand hier een idee over?
 

Bernhard

  • #2
Wat is de capaciteit van de radiatoren op de begane grond?
Is het niet beter om de radiatoren te voorzien van thermoventielen en deze aansturen met domotica.
bernhard
 

CodeIt

  • #3
Exacte capaciteit weet ik niet. Het betreffen 1 convectorput van 1,20m, een losse convector van 1m, een radiator type 21 van 80x40. Ook zit er nog een sterk geknepen radiator in de hal type 11 van 80x60.
Losse thermoventielen zijn een stuk duurder en niet heel makkelijk op de convectors te zetten.
 

Fwalraven

  • #4
Verlies heb je altijd, als je in een 22 mm leiding een klep zet van 17 mm.

Als je die klep al in je bezit hebt, zou je het kunnen proberen. Lukt het niet dan kun je de klep later altijd nog vervangen door een 22 mm klep.

Verstandigste lijkt mij gelijk een 22 mm klep er tussen.

Frans
 

Bernhard

  • #5
Ik zie geen voordeel van deze methode.
Misschien eenvoudiger en beter:
- thermoventielen op de radiatoren
- uitschakelen van de kamerthermostaat
- overschakelen naar sturing op basis van de
CV-watertemperatuur
- mbv een aanleg thermostaat op de aanvoerbuis bij de ketel
- of met een WA-regeling
- of met een instelling van een minimale watertemp in de ketel.
Het gat in de klep, 17mm, zal niet veel kleiner zijn dan de binnendiameter van een 22mm buis.bernhard
 

Marcn88

  • #6
Dit moet prima kunnen met die klep de vernauwing is minimaal en de binnendiameter van 22 is 19.8mm ter plaatse van de klep is dan de stroomsnelheid iets hoger
 

Marcn88

  • #7
@ Bernhard wa geregeld of stoken op een vaste aanvoer temperatuur gaat altijd gepaard met een hoger gasverbruik dan wa regelen, ts kan nu met 1 klep zn verwarming scheiden naar 2 systemen dit is iig veel goedkoper dan overal th knoppen te plaatsen met eventueel de bijbehorende kranen en dan zul je alsnog een wa regeling moeten hebben als de ketel van zichzelf hier niet over beschikt
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Draadloze thermostaat betere optie denk ik.
Open haard aan thermostaat mee naar boven open haard uit thermostaat naar beneden.

Of thermostaat met openhaard functie.

John
 

CodeIt

  • #9
Maar dan moet ik iedere keer als ik de haard aanzet (iedere dag) de thermostaat boven zetten en niet vergeten beneden te zetten als ik ga werken. Ook moet ik dan beneden overal thermostaatknoppen plaatsen anders wordt het beneden wel heel warm.

Bernhard,
Het voordeel is dat goedkoop is en makkelijk aan te sturen vanuit domotica systeem.
De oplossing die je voorstelt is een goede, alleen moet ik hiervoor ook thermostaatknoppen beneden plaatsen. Via het Domotica systeem kan ik de ketel op WA zetten, dus het is een optie, maar in mijn geval een stuk minder eenvoudig.

Ik heb de gok vandaag genomen en de klep er tussen gezet. Aankomende tijd wat regels maken om deze automatisch te schakelen en kijken of de doorstroom voldoende blijft. Allen bedankt voor het meedenken en de suggesties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu