Honeywell-klep (met pin) vervangen door kogelklep (draaien)?

Pmeter

  • #1
Ik heb alweer enkele jaren een Honeywell klep voor de stadsverwarming. Het is een zoneregelingklep, maar ik gebruik 'm dus als hoofdklep. De klep functioneert de laatste weken niet goed. Regelmatig blijft de klep (een beetje) open staan als de themostaat (die in de kamer hangt en elektrisch met de klep verbonden is) hem uitgeschakeld heeft. Of de klep blijft halverwege staan, waardoor de klep lawaai gaat maken. Niet de motor, maar het water maakt een schokkend geluid. In beide gevallen werkt de tijdelijke oplossing door de motor eraf te halen, de pin handmatig een paar keer in te duwen en de motor terug te plaatsen.

Ik vermoed dat het probleem komt doordat het water van de stadsverwarming vervuild is. Ik wil liever geen filter plaatsen, omdat ik vermoed dat het water te vervuild is en ik die dan wekelijks kan gaan legen.

Een betere oplossing lijkt mij een ander soort klep die bestand is tegen vervuild water. Bij de Honeywell klep gaat er iets omhoog of omlaag om het water af te sluiten en daar kan vuil onder of boven komen. Ik vermoed tenminste dat dat de oorzaak is. En mij lijkt dat een kogelklep / -kraan, waarbij een doorboorde kogel op z'n plek blijft staan, maar draait, beter bestand is tegen vervuild water. En er zijn elektrische kogelkleppen te koop. Mijn vraag: doe ik er slim aan om de Honeywell klep te vervangen door een kogelklep?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als ik in mijn regio naar de stadsverwarming kiijk dan zijn alle setjes voorzien van deze Honeywell klep. Ik heb een net waarbij in elke set 2 zitten 1 voor warmwater en 1 voor koud.
Dat net is niet schoon maar de meeste storingen aan die kleppen hebben deze al 20+jaar zitten.
Komt nog bij dat vrijwel alle regelkleppen in klimaat installaties van het schuivende type zijn en ook daar heb ik niet veel uitval door vervuiling.

Kogelafsluiters kunnen algemeen slecht tegen heet water vooral als ze afkoelen willen ze graag gaan lekken langs de spindel.
Kogelkranen zijn ook niet geschikt om te regelen deze hebben daarvoor een te grote.doorgang het is dus alles of niets.

Ik zou zeker geen kogelafsluiters gebruiken in deze toepassing.
Als je een beetje let op de plaatsing zodat vuil niet in de klep kan blijven liggen en bij vervangen van het binnenwerk het huis goed.sxhoonmaakt en alles.goed invet voor montage gaan die dingen jaren mee.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Danfoss heeft hier ook kleppen voor deze zijn met kogel

download (3).jpeg
 

Pmeter

  • #4
Precies die klep van Danfoss heb ik op het oog. Vraag is dus of dat een verstandige keuze is. The Headhunter zegt van niet.

Nog een vraag aan The Headhunter. Hij schrijft:
Komt nog bij dat vrijwel alle regelkleppen in klimaat installaties van het schuivende type zijn en ook daar heb ik niet veel uitval door vervuiling.
Bedoelt hij hier dat de bekende Honeywell zonekleppen van het schuivende type zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ja er zit een bus in die van boven naar beneden gaat een schuivende beweging IPV een draaiende.zoals bij een kogelkraan.
Die danfoss zal idd wel werken, kom ze.alleen in het veld heel weinig tegen
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
Kom beide type kleppen tegen in stads of centraalgestookte systemen en eigenlijk doen ze beide wat ze moeten doen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu