Kleine badkamer renovatie - verslag

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #21
Heb je bij de nisjes wel rekening gehouden met de tegel verdeling en maten?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Blof-fan

  • #22
  De oplettende lezer zal waarschijnlijk al gezien hebben dat er nog 2 elektra buisjes uit die muur steken.

  Want voor een beetje extra sfeer en luxueuze uitstraling komen er bovenin de nisjes nog wat kleine LED spotjes.
  Nu is spotjes in een plafond natuurlijk niet zo moeilijk, maar waar ga je die spotjes in een massieve muur steken? Ik had verzonnen om de nisjes dan maar te voorzien van hun eigen 'verlaagde plafond' waar ik dan de bedrading en de spotjes in kwijt kon.
  Ze komen ook in de nisjes in de douche, dus het zijn IP68 spotjes die prima tegen water kunnen en veilig zijn in natte gedeeltes.

  20211001_133623.jpg


  Ik had nog wat Qboard over van de ombouw voor het toilet en dat kon ik natuurlijk mooi gebruiken om die plafonnetjes van de nisjes mee te maken.
  Aan weerszijde een sleuf van 20mm gemaakt waar ik zo de Qboard in kon schuiven en het is zowaar netjes waterpas en haaks! :mrgreen:

  Gaatjes erin voor de lampjes, en dan is dit zo'n beetje het idee...

  20211001_140136.jpg


  Vervolgens voor de zekerheid eerst alle trafo's en lampjes getest voordat ik de nisjes dicht maak en er nooit meer bij kan. Alles werkte, dus konden trafo en bedrading doorgevoerd worden en konden de plafonnetjes dicht gemaakt worden.

  20211001_142639.jpg


  20211001_150048.jpg


  De uiteindelijke montage heb ik met montageschuim gedaan, en dat na droging uiteraard even netjes afgesneden waar nodig. Daarmee zaten de panelen zo vast als een huis.
  Er wordt nog overheen getegeld later, dus ik ben er niet direct bang voor dat er iets mee gebeurd.

  20211001_161612.jpg


  In de ochtend had ik ook het inbouwframe van het toilet geplaatst, gesteld en de waterleiding aangesloten. Dan kon hier ook meteen de ombouw voor gemaakt worden.

  20211001_101308.jpg


  Wij hebben een relatief smal inbouwframe (die zat nu eenmaal bij de set met pot etc.) en de breedte van het inbouwwandje is zo'n 90cm. Dus alleen het Qboard bevestigen aan het frame zou niet genoeg zijn.

  Daarom heb ik aluminium hoekprofielen gehaald en die tegen de muur geschroefd het Qboard in het midden tegen het frame bevestigd wordt en langs de wanden aan de aluminium profielen.

  20211001_125640.jpg


  En dan heb je na een poosje werk ook een netjes ingebouwd toilet reservoir.

  20211001_132002.jpg


  Ook hier heb ik de kieren en naden nog dicht gemaakt met montage PU schuim. Hier kan zo overheen getegeld worden straks.

  Over tegelen gesproken.
  Intussen was alles wat nog moest gebeuren zo'n beetje gedaan en kan er wat meer naar de afwerking en het tegelen gewerkt gaan worden.

  Eerst alle vers gestucte wanden maar eens ingerold met de primer/voorstrijk.

  Daarna moest de douche hoek nog afgewerkt worden met kimband en kimpasta.
   

  Blof-fan

  • #23
  @Peter

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet direct rekening mee gehouden heb.
  Maar we zijn inmiddels aan het tegelen en met de grote 60x60 tegels maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit, want we moeten toch stukken uit de tegels slijpen om alles passend te maken.

  Wat betreft de voegen hebben we gekozen om met halve tegels te beginnen en dan komen we eigenlijk nagenoeg overal prima uit. Er is 1 voeg die we iets hebben moeten laten verspringen, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo storend.
  Maar dat zal meer geluk dan wijsheid zijn, want dat had ik niet van tevoren zo uitgedacht. :roll:
   

  Blof-fan

  • #24
  Om alles tegelgereed te krijgen moet eerst het douche gedeelte worden voorzien van kimband en kimpasta.

  Ik had een emmertje met kimpasta, dus ik kon lekker smeren.
  Om de nisjes wat extra te beschermen zijn deze voorzien van 2 lagen kimpasta en om de valse plafonnetjes wat extra te beschermen en verstevigen heb ik daar ook nog wat extra kimband over aangebracht.

  20211001_203631.jpg


  Langs alle hoeken is netjes kimband aangebracht en ook de goot werd met een stuk kimband geleverd dat er netjes omheen pastte, dus ook die is geplaats met een lekker laag kimpasta.

  20211001_210038.jpg


  En omdat ik toch nog ruim genoeg van die kimpasta over had, heb ik met een roller de hele douche hoek voorzien van een goede laag.
  Onder het mom van baat het niet, dan schaadt het niet. :roll:

  20211001_210053.jpg


  Ik denk dat het douche gedeelte zo best beschermd is tegen de nattigheid. :wink:

  Het volgende dat nog moest gebeuren voor het tegelen was het leggen van de elektrische vloerverwarming matten zodat ik daarna de vloeibare zandcementlaag er overheen kon storten.

  20211002_082143.jpg


  20211002_082152.jpg


  In eerste instantie had ik de vloer waar de vloerverwarming kwam te liggen iets dieper willen laten bij het maken van de zandcementvloer, zodat de vloeibare zandcement niet de douche in zou lopen en alles netjes gelijk zou komen.
  Maar doordat de afvoer en de waterleidingen toch hoger lagen dan gedacht was dat helaas niet mogelijk.
  Dus heb ik een dammetje gemaakt bij de douche zodat het afschot van de douche niet helemaal vol zou lopen

  20211002_091852.jpg


  20211002_091843.jpg

  Het is maar een dun laagje van zo'n 6mm, dus dat hoogteverschil is bij het leggen van de vloertegels waarschijnlijk wel te overbruggen.

  Nu al het voorbereidende werk is gedaan kan er eindelijk echt begonnen worden met de afwerking en komt er zicht op hoe de badkamer echt zal gaan worden. Next step: tegelen! :mrgreen: 20211001_210029.jpg
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #25
  Ik weet niet of je nog een douchedeur gaat plaatsen, maar zag op een eerdere foto dat de afschot op de vloer voor de douche niet zo heel goed was.
  Zie omcirkeld gebied.
  Als er geen douche deur in komt, krijg je daar spatwater.
  Nu dat ook de gietvloer nog afloopt naar de badkamer deur, moet je wel zorgen dat de tegels daar iets op afschot lopen naar het douchegedeelte.
  Dus zorg dat je daar voldoende lijm onder de tegels plaatst.
  Anders loopt het water straks de overloop op.

  20211002_082143.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: liviu2004

  Klussen.

  • #26
  Je bent goed bezig:prima:. Als je plan is om het verlaagd plafond tot op de scheidingsmuur te maken, is het wellicht handig om een extra ventilatieopening boven de wc te maken. Ik zie in je ontwerp dat je een douchedeur hebt gepland. Lijkt me ook nodig i.v.m. de beperkte diepte van de inloopdouche. Ik zie dat je de deurscharnieren aan de scheidingsmuur hebt gepland. Hierbij loop je het risico dat als iemand de badkamer inloopt hij/zij tegen de (scherpe) deurrand kan aanlopen als deze iets open staat. Ik zou de scharnieren aan de andere plaatsen zodat een binnenkomend persoon met de deur meeloopt mocht het gebeuren.
   
  • Like
  Waarderingen: Tjips

  Klussen.

  • #27
  Nog wat. Let bij de keus van je wasbak erop dat deze geen scherpe (90 graden) hoeken heeft. Dit zou gemakkelijk voor blauwe plekken kunnen zorgen omdat het langs de doorloop naar de wc staat.
   

  Blof-fan

  • #28
  @Peter
  Bedankt voor het meedenken!
  De vloer is voor het douche gedeelte inderdaad waterpas en vlak. Maar er komt nog een douchedeur in, dus ik denk dat het mee zal vallen met het spatwater in dat gedeelte.

  Maar wellicht inderdaad een goed idee om met de tegellijm toch een minimaal afschot richting de douche te laten lopen. Dat kan natuurlijk nooit kwaad.

  @Janklusser
  Bedankt! :mrgreen: er blijft een ruimte van zo'n 20cm tussen het wandje en het verlaagd plafond.
  Maar desondanks zit er al een extra ventilatieopening boven de wc (er zijn op de foto's ook 2 vantilatiepunten te zien. 1 boven de douche en de ander ongeveer boven de wc).

  Het scharnierpunt van de douchedeur is reeds aan de vast wand bij de badkamerdeur gepland. Min of meer om dezelfde reden die jij al opgeeft en je ander steeds 'om de deur heen moet lopen als je de douche in wilt.

  Maar in het programma waar ik dat tekeningetje gemaakt heb kreeg ik het niet voor elkaar om die deur te draaien, dus die klopt daar niet helemaal :roll::lol:

  En de wasbak is maar 40cm diep. De ruimte tussen wasbak en het muurtje is nog zo'n 80cm, dus ik denk dat het mee zal vallen met de blauwe plekken. :wink: en de wasbak heeft volgens mij ook redelijk afgeronde hoeken.

  Maar wel een goed punt. Het zijn dat soort kleine dingen die voor ergernissen kunnen gaan zorgen op de lange termijn.

  Ik denk overigens ook dat de foto's iets verrekenen. Ze zijn gemaakt met een groothoeklens op m'n mobiel om er zoveel mogelijk op te krijgen. De douche lijkt daar best ondiep, maar is in werkelijkheid nog gewoon 1 meter.
  Het tussenwandje is 120cm diep, 20cm eraf voor het voorzetwandje en dan blijft er nog zo'n 100cm over.
  Dan is een douchedeur nog wel nodig, maar het lijkt misschien kleiner dan het werkelijk is :wink:
   
  • Like
  Waarderingen: Klussen.

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #29
  Als er een douchedeur in komt, let dan op met het afschot geven op dat vlak wat ik eerder aangaf.
  Anders loopt de deur vast op de vloer als je die open doet.
  Dan kun je beter dat gedeelte toch goed waterpas leggen om problemen met de deur te voorkomen.
   
  • Like
  Waarderingen: Klussen.

  Blof-fan

  • #30
  @Peter
  Goed punt, bedankt!
   

  Steve90

  • #31
  @Blof-fan, ik heb je project zojuist gevonden, hier direct een account aangemaakt en ik volg je vorderingen maar wat graag!

  Wat mij betreft is dit één van de spannendste projecten die iemand zelf in huis kan doen. Ik vind het dan enorm stoer dat je alles zo goed als zelfstandig aanpakt.

  - Wat heeft/jullie je doen besluiten om dit project zelfstandig aan te pakken? Wij hebben dit weekend de mogelijkheid tot verbouwen van de badkamer besproken. Het feit dat je niet altijd alles in de hand hebt (wat kom je tegen als je eenmaal in de sloopfase zit?), gebrek aan ervaring en ook dat je niet te lang zonder badkamer wil zitten, zou mij (en vooral mijn vriendin) in de weg zitten om alles zelf te doen.

  - Hebben jullie ook energiebesparende maatregelen overwogen? Zoals bijvoorbeeld een douche-wtw.

  - Waarom wordt de vloerverwarming niet in de douche zelf aangelegd? Het levert m.i. meer comfort tijdens het douchen en na het douchen droogt de vloer sneller.

  - Hebben jullie een waterontharder in huis en of komt deze er nog?

  - Hebben jullie een kostenraming gemaakt en dit ook afgezet tegen het volledig uitbesteden van dit project? Ik ben benieuwd hoeveel het uiteindelijk scheelt door alles zelf te doen.
   
  • Like
  Waarderingen: Blof-fan

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #32
  Reken erop dat je in eigen beheer en zonder ervaring heel veel tijd kwijt bent aan het opnieuw aanleggen van een complete badkamer. Vooral als je de bestaande badkamer hiervoor moet slopen gaat dit je opbreken. 2 Maanden ellende en niet in je eigen huis kunnen douchen is niet niets...

  Je winst: De arbeidsuren van de diverse vakmannen. Materiaal bespaar je maar een beetje op. De specialist zal goedkoper inkopen, maar heeft ook zijn marge op het materiaal nodig.
   
  • Like
  Waarderingen: Blof-fan

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #33
  Blof-fan schreef:
  Vervolgens voor de zekerheid eerst alle trafo's en lampjes getest voordat ik de nisjes dicht maak en er nooit meer bij kan. Alles werkte, dus konden trafo en bedrading doorgevoerd worden en konden de plafonnetjes dicht gemaakt worden.
  Wel tricky....
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #34
  Klopt trafo altijd los op het plafond leggen zodat je er altijd bij kunt via het gat van de spot.
   
  • Like
  Waarderingen: Blof-fan

  Blof-fan

  • #35
  @Steve90
  Bedankt voor je enthousiaste reactie! Het is inderdaad niet niks zo'n badkamer verbouwing.

  Uiteindelijk moet ik nu zeggen dat ik met tot op heden ook best op een aantal zaken verkeken heb, puur door een gebrek aan ervaring.
  Ik ben dan ook al langer bezig dan eerste instantie gehoopt/gedacht. Maar er heeft dan ook het een en ander een beetje tegen gezeten.

  - wat ons heeft doen besluiten om het zelf te doen?
  Ten eerste omdat ik best handig ben en graag dingen zelf doe. Dat we er geld mee uitsparen is natuurlijk mooi meegenomen.
  Ten tweede eigenlijk bovenal omdat het me gewoon een leuk project leek om eens aan te pakken. Ik leer graag nieuwe dingen en ik had wel het vertrouwen in mezelf dat ik het tot een goed einde zou kunnen brengen met wat voorbereiding.
  En mijn vrouw had dat vertrouwen gelukkig ook.

  Bovendien ben ik nogal een Pietje precies en wil ik graag dingen op een bepaalde manier gedaan hebben. Als ik alles in eigen hand heb weet ik zeker dat 't ook zo gebeurd.
  Of het ook de juiste manier is, is natuurlijk voer voor discussie, maar als 't werkt en ik ben er blij mee is het goed hé :wink:

  Bovendien wonen mijn ouders relatief dichtbij, dus e en op de fiets elke dag om daar even te douchen is niet zo'n obstakel.

  - Energiebesparende maatregelen hebben niet onze bijzondere aandacht gehad. Wij wilden gewoon een mooie nieuwe badkamer waar we weer jaren blij van worden voor een redelijke prijs.
  Onze energiekosten zijn al niet bijzonder hoog en nu geïnvesteerd in zonnepanelen, dus bij de badkamer hebben we dit buiten beschouwing gelaten. Het zou nog allemaal extra kosten met zich meebrengen waar we niet op zaten te wachten ook.

  - De vloerverwarming niet in de douchevloer is eigenlijk iets wat ik hier op dit forum opgepikt heb, waar het ten zeerste afgeraden wordt.

  Het is niet direct nodig, omdat het warme water uit de douche het effect van vloerverwarming binnen enkele seconden teniet zou doen.
  Bovendien krijg je veel sneller kalkaanslag, juist omdat het sneller droogt en niet de tijd krijgt om afgevoerd te worden naar het putje.

  Ik vond dat steekhoudende argumenten en dat heeft mij doen besluiten om het in de douche niet te doen.

  - we hebben hier redelijk hard water, dus we hebben wel naar een ontharder gekeken. Maar ik ben er nog niet helemaal uit.
  De een zegt dat het onzin is, de ander prijst het de hemel in. Hoe dan ook geven ze die dingen nou ook niet bepaald weg. We houden het nog even in gedachten voor de toekomst.

  - Ik hé een hele excel sheet gemaakt met de verwachtte kosten. Daar zijn we wel wat overheen gegaan, maar omdat ik van meet af aan de badkamer zelf aan wou pakken, hebben we niet eens verder gekeken wat het zou kosten als we het zouden uitbesteden.
   

  Blof-fan

  • #36
  @Peter
  Ja, de trafootjes kunnen ook nog door het gat van spotje gehaald worden als de nood echt aan de man is.
  Maar ik vond het toch een prettige gedachte om ze eerst getest te hebben.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #37
  Je schrijft expliciet dat je er na het tegelen niet meer bij kunt. Dan moet je dat anders omschrijven...
   

  Blof-fan

  • #38
  @Walker

  Ja, wellicht was dat iets te gedramatiseerd van me. Zal proberen het wat helderder te houden :wink:
   

  Blof-fan

  • #39
  Walker schreef:
  Reken erop dat je in eigen beheer en zonder ervaring heel veel tijd kwijt bent aan het opnieuw aanleggen van een complete badkamer. Vooral als je de bestaande badkamer hiervoor moet slopen gaat dit je opbreken. 2 Maanden ellende en niet in je eigen huis kunnen douchen is niet niets...

  Je winst: De arbeidsuren van de diverse vakmannen. Materiaal bespaar je maar een beetje op. De specialist zal goedkoper inkopen, maar heeft ook zijn marge op het materiaal nodig.
  Ik had 2 weken vrij genomen voor de badkamer verbouwing. Nu wist ik voordat ik begon al dat dat een bijzonder ambitieuze planning was en dat heb ik uiteindelijk ook niet gehaald.

  Maar nu ik weer een week aan het werk ben en dus alleen in de avonden en weekenden nog wat kan doen, moet ik toch zeggen dat ik gisteravond alles ingevoegd heb en dus langzaamaan weer echt kan gaan beginnen met opbouwen.

  Dus ik hoop met een goede week toch een eind klaar te zijn en dan ben ik ongeveer een maandje bezig geweest.

  Niet in je eigen huis kunnen douchen is idd vervelend, maar in ons geval geen halszaak.

  Maar er gaat idd meer tijd in zitten dan je zou denken en je moet het zeker niet onderschatten. Voor de doe het zilver is het best een pittige klus
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #40
  Blof-fan schreef:
  Maar er gaat idd meer tijd in zitten dan je zou denken en je moet het zeker niet onderschatten. Voor de doe het zilver is het best een pittige klus
  Maar het word doe het goud dat is ook veel waard.
   
  • Like
  Waarderingen: Blof-fan
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  31
  Gerelateerde onderwerpen
  Kleine keuken renovatie - verslag

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu