Keerwand ten behoeve van ophogen tuin

Bloodnose

  • #1
Nu heb ik al veel gelezen ten aanzien van tuin muurtjes en funderingen etc.... In geen enkel geval heb ik echter iets gelezen over iets wat ik zelf van plan ben.
Ik wil mijn huidige tuin ongeveer 20-30 cm verhogen. Mijn maaiveld komt dus ook 20-30cm hoger te liggen dan dat van mijn buren. Om te voorkomen dat de grond in de tuin van de buren stroomt ben ik van plan een muurtje te metselen, omdat ik denk dat dit de beste oplossing is (?) indien daar andere gedachten over zijn hoor ik dat graag. Als eenmaal de tuin is opgehoogd wil ik een zijde van de tuin afzetten met schanskorven tot 180 cm hoog. De andere zijde wil ik met composiet tuin schermen tussen betonpalen afzetten.
De lengte van de tuin is 25 meter en de grond is voor een groot gedeelte kleigrond waardoor ik ook nog iets met drainage/afwatering moet doen.

Mijn vragen zijn:
1. is er een betere oplossing als keerwand voor deze hoogte?
2. is voor alle zijden van mijn tuin een dergelijke gemetselde keerwand noodzakelijk of kan het deel met de tuinschermen met betonnen tussenschotten gedaan worden?
3. hoe breed en diep moet het fundament zijn voor dit muurtje?
4. zou dit fundament ook met stoeptegels/sluitbanden gedaan kunnen worden?
5. hoe/welke wijze van drainage zou ik moeten toepassen of wordt dit al opgelost door het ophogen?

Cheers WM
 

Bloodnose

  • #2
Geen enkele reactie? Is mijn beschrijving te onduidelijk of heeft er werkelijk niemand enig idee? :roll:

Groet WM
 

Tiho

  • #3
Om te beginnen, wat is de grondsoort bij jou? Heeft je woning een paalfundering of is deze op staal gefundeerd.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe lang moet het mee gaan ?

30 cm is niet zo erg hoog dat kan oop gewoon meet een paar paaltjes en houten delen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Of 60x40 tegels op z'n kant in de grond, of een palissadewandje. Maar als je dit straks als basis voor je schanskorven wil gebruiken, wordt het een ander verhaal.

Met de ophoging kan je het grondwaterpeil mee ophogen, ook bij je buren. Heb je nu veel wateroverlast?
 

Bloodnose

  • #6
Sorry dat ik niet eerder gereageerd heb, maar bij deze dus antwoorden op jullie vragen om de situatie te verduidelijken:

Ondanks dat we grotendeels zandgrond in ons gebied hebben schijnt er een grote laag klei op verschillende dieptes in de grond te zitten die bijna de volledige achtertuin bestrijkt. Hierdoor hebben wij net zoals onze buren dat wanneer het redelijk hard regent een sompige modderpoel in ons gras staan. Als je dan over het gras loopt zak ik zeker 2 cm de grond in.

Ons huis heeft naar mijn weten geen paal fundering en zal derhalve dus over een staalfundering beschikken. Ook gezien de zand grond die wij hier (N-Brabant) hebben.

Uiteraard wil ik dat de ophoging zo lang mogelijk mee moet gaan.

Vraag aan IJkenhout: Zullen mijn buren meer wateroverlast kunnen krijgen als ik mijn deel van de tuin ophoog? En zo ja, wat kan ik eraan doen om dat te voorkomen?

WM
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
In theorie kunnen je buren meer overlast krijgen als je ophoogt. Want het grondwaterniveau gaat iets mee omhoog. Ik denk dat het in de praktijk wel mee valt. Ben overigens geen expert op dit gebied.

Je kan het voorkomen door een vochtscherm (damwand) om je tuin te maken, maar dan heb je weer kans op andere problemen :)
 

Tiho

  • #8
De overlast die ze krijgen zal zijn van de regen die valt en dan via hun wegloopt, het grondwater zal niet stijgen als je een tuin 30 cm ophoogt.
 

James108

  • #9
Er zijn L vormige beton elementen te koop in diverse afmetingen. De betere betonhandel kan je vast helpen.

Het horizontale deel van de L om het zo maar te zeggen ligt dan onder de ophoging en voorkomt daarmee dat het hele element kantelt. Als je ze dan ook verdiept legt (dus eerst een sleuf graven, waterpas de elementen zetten en aanvullen), dan is het aardig stevig.

Een gemetseld muurtje kan misschien ook op het moment dat je geen al te zware zaken op je verhoging gaat zetten. Anders kan de grondruk misschien weleens wat hoog worden waardoor die je muurtje wegdrukt.
Alhoewel je natuurlijk ook dubbelsteens kan metselen.

Je kan voor drainage ook gebruikmaken van drainage buizen die je ingraaft en aansluit op het riool. Omdat jij nu ophoogt kan het bij de buren weleens wat natter worden.
Je kan ook (verticale) grind putten maken die doorlopen tot onder de kleilagen. Ben daar zelf niet zo'n voorstander van omdat die op den duur toch dicht kunnen slippen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu