Tuinhuis / schuur plaatsen tegen keerwand

Pdorn

  • #1
Hallo allemaal,

Komend jaar wil ik in de tuin een geisoleerde schuur gaan bouwen die ik voornamelijk wil gaan gebruiken als klus ruimte, maar ook een stukje opslag. De afmetingen worden ongeveer 7m x 3m.

Onze hoekwoning heeft een split-level zowel in huis als in de tuin. Dat betekend dat er in de woning halverwege een trap van 3 treden is, maar buiten ook! Dit hoogte verschil is ongeveer 50 centimeter. Momenteel gebruik ik betonnen keerwanden (60cm hoog, 50cm breed) en deze wil ik graag weer inzetten.

Dit hoogteverschil wil ik iets opschuiven in de tuin en daaraan wil ik de schuur gaan bouwen. Er moet nog een boel worden uitgewerkt, en gelukkig staat er op dit forum heel veel informatie en verwacht ik ook een heel eind te komen. De grootste vraag die ik nu heb en waar ik niet uit kom is als volgt.

Op de vorstrand fundering (vorstrand 60cm diep, 30cm breed en plaat 10cm) wil ik met HSB alles optrekken en afwerken met douglas zweeds rabat. Daar waar de schuur tegen de keerwand aankomt, kan ik (als het er 'strak' tegenaan komt te staan) geen planken vast schroeven natuurlijk. Daarnaast lijkt het me ook niet slim om hout 'in te graven'. Dat is over een paar jaar weg gerot natuurlijk.

Nu heb ik het volgende bedacht: na de fundering gestort te hebben, eerst de keerwanden plaatsen en de grond weer aanbrengen zodat dit alles op zijn plek staat. De keerwanden plaats ik 10cm van de fundering af. Nu zit er een kier van 10cm tussen de HSB en keerwand. Hier kan ik wel een folie tegen aan zetten die vocht, regen, etc moet gaan weren, maar dit zie ik alleen maar fout gaan, want omdat er lucht bij komt, zure regen, zon mogelijk, is dat heel snel vergaan. Het liefst bouw ik de schuur wel volledig op met HSB. Is hierin iets mogelijk?

Een alternatief wat ik heb bedacht maar helaas niet zelf kan uitvoeren en ook niet ideaal vind: de lange muur welke grenst aan de keerwand eerst halfsteens opmetselen als zijnde borstwering. Ook hier kan ik nog steeds een 'kier' laten ontstaan tussen de borstwering en de keerwand, maar dan is het wel waterdicht en geen hout dat kan rotten. Op de borstwering kan ik dan verder bouwen met HSB.

Maar omdat ik de schuur wil gaan isoleren is de borstwering nu wel direct een koudebrug natuurlijk. Zou deze koudebrug al 'weg' zijn als ik de kier van 10cm tussen borstwering en keerwand opvul met bijv. tempex? Kan ik dan de binnenkant van de schuur wel aftimmeren zodat de borstwering niet meer zichtbaar is? Idee was om op de wanden eerst een damp dichte folie te plaatsen en daarna OSB 12mm. In dit geval zou dan de borstwering ook ingepakt worden in damp dichte folie met daarover OSB.

Misschien een warrig verhaal, maar ben echt nog aan het uitvogelen hoe ik dit hoogteverschil goed kan oplossen, en m'n gedachten gaan alle kanten nog op, dus als er iets niet duidelijk is, dan hoor ik het graag en probeer ik het zo goed mogelijk toe te lichten!

Groeten Peter
 

Pdorn

  • #2
De beste wensen nog allemaal! Ik hoop dat er iemand is met kennis van zaken! Ben erg benieuwd hoe jullie dit zouden aanpakken!

Gr. Peter
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Hou de schuur los van de keerwand. Op z'n minst 2 cm ventilatieruimte ertussen. Rondom kan je het met gaas dichtmaken zodat er geen rommel tussen komt, of ruimer er vanaf zodat het schoongemaakt kan worden.
 

Pdorn

  • #4
Bedankt voor je reactie! En kan je me dan adviseren eerst met zweeds rabat alles tot onder aan toe te bekleden, en daarna pas de keerwanden plaatsen en de kier met gaas afdichten? Of aan de buitenkant enkel damp-open folie? Laatste voelt heel kwetsbaar. Alles aftimmeren tot onder aan toe zou betekenen dat het niet meer toegankelijk is nadat de keerwanden zijn geplaatst.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het liefst wel aftimmeren. Als er geen zon bij komt, is er normaal geen onderhoud nodig.
 

Pdorn

  • #6
Duidelijk! Wellicht dat ik dan kies voor bijv. een betonplex van 9mm tot de hoogte van het maaiveld hoge kant (misschien iets boven maaiveld). Dan kan het eerste rabatdeel aan de hoge zijde daar mooi overheen sluiten en krijgt het Douglas geen natte voeten en is de kopse kant van het betonplex ook beschermd. Dat dan in combinatie met een gaas zodat er geen vuil in de tussenruimte kan komen is denk ik een hele mooie oplossing!

Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu