Keerwand verankeren aan fundering (stalen buispaal)?

Joris Dijker

 • #1
Beste allemaal,
Ik wil direct achter mijn dijkwoning een stuk grond afgraven en als kerende constructie een Berliner wand plaatsen. Ik wil hiervoor H profielen gebruiken met daartussen damwandbalken. Ik wil de H-profielen ter verankering vastlassen aan de geheide stalenbuispalen.
Ik kan de locatie niet bereiken met zwaar materieel zodat ik de H-profielen niet in de grond kan drijven, vandaar mijn gedachte over het vastlassen.
De maximale breedte die overbrugd moet worden is 340cm. De hoogte is 220cm. De grondsoort die gekeerd moet worden is zand. De woning is op de kruin van de dijk gebouwd, de afstand tussen kruin en teen is opgevuld met zand. De stalen buispalen zijn circa 15m diep in de grond geheid en gevuld met beton incl. wapening.

Vraag: denken jullie dat de stalen buispalen de krachten kunnen opvangen die gepaard gaan met de grondkering overgebracht vanuit de Berliner wand? Hebben jullie nog tips?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Nee dat kunnen die palen niet hebben.

  verder moet je zoiets niet denken maar gewoon laten uitwerken door een constructeur/geomechanicus
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Om gewicht, druk van zand of grond te besparen zou je EPS, piepschuim, blokken kunnen gebruiken.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Het gaat om een dijkwoning.

  ik zou het gouw dichtgooien en eerst een toestemming en vergunningen regelen dan komen die berekeningen vanzelf om de hoek kijken
   

  Joris Dijker

  • #5
  De woning is gebouwd op een door ons aangebracht zandpakket, dus tegen de dijk aan. Dit zandpakket is een jaar of 10 geleden aangebracht. Aan de achterkant is een talud aangebracht. Dit talud wil ik dus een stuk afgraven omdat ik de ruimte goed kan gebruiken. Vergunningen e.d is inderdaad de volgende stap maar voordat ik daarin stap wil ik de beste keus maken qua grondkering. Dus duurzaam en goed voor de portemonnee.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Met alle respect dat is de verkeerde volgorde.
  Je hebt een vergunning nodig.
  Dus ontkom je ook niet aan een professionele uitgewerkt plan.

  ik adviseer je eerst eens een constructeur te zoeken voor advies.

  Ik kom veel te vaak tegen dat mensen al veel tijd en geld hebben gestoken in dergelijke projecten en je vervolgens moet gaan vertellen dat al die investeringen voor niets waren of zelfs het project nog een stuk lastiger maken dan het anders geweest zou zijn.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Je hebt zelfs twee vergunningen nodig. Eentje voor het bouwen van een keermuur (hoger dan 1m is vergunningplichtig) en eentje voor het bouwen nabij een dijk (tenzij het waterschap anders oordeelt). Voor beide vergunningen is er een constructieberekening nodig.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu