Keerwand L elementen of palen/planken

Witse055

  • #1
Hoi,

ik ben bezig met een terras aan de sloot achter ons huis. Het terras ligt lager dan de tuin zo'n 50 cm en wordt ongeveer 3 meter breed. Terras wordt composiet of bankirai oid op een basis van grindtegels.

De vraag is of ik nu een keerwand móet maken (vanwege het gewicht van de grond, mogelijk verschuiven) en hierdoor een zware constructie moet maken met bv L-elementen of degelijke paal/hout constructie of dat ik genoegen kan nemen met palen en dezelfde terrasplanken (bankirai of composiet) die ik voor het terras wil gebruiken?

Voor de volledigheid, achter alle tuinen loopt een pad evenwijdig aan het water, dit pad is een betonvloer en deze ligt nu 60 cm vanaf het beoogd terras.
 

Fiesiekus

  • #2
Dus het pad loopt tussen het terras en de sloot?

Dan zou het voldoende zijn om het terras op palen te laten rusten.
 

Millew

  • #3
Als ik het verhaal goed begrepen heb, wil je een keerwand maken tussen het verlaagd terras en de rest van de tuin.
Voor een hoogteverschil van 0,5 meter hoef je geen speciaal zware constructie te maken. Dat kan nog wel met houten vlonderdelen en balken, uitgaande van vlonderdelen met kopmaat 14,5 x 3 cm en palen met kopmaat van 7 x 7 cm.
Of het ook gaat met composiet materiaal, weet ik niet. Ik ken daar de materiaaleigenschappen niet van.

Je kan natuurlijk ook een keerwand maken van houten damwandplanken.

Maar als je hetzelfde hout wil gebruiken als het terras dan zal dat er dan ongeveer zo uit moeten gaan zien, maar dan met een stuk minder planken:


De palen zet je 0,5 meter uit elkaar en een meter in de grond. Totale paallengte wordt dan 1,5 meter.
Het aantal planken aan de lage kant hou je gelijk aan het aantal planken aan de hoge kant.
 

Witse055

  • #4
Bedankt voor de reactie,

het pad ligt niet tussen het water en het terras. Het terras ligt direct aan het water waarbij de huidige tegels (waarop het terras komt) tegen de waterbeschoeing aan liggen. Dan krijg je een afstand van pakweg 60 cm en dan volgt het betonpad (hoger gelegen). In die afstand van 60 cm is de helft lager gelegen en de andere helft gelijk aan het pad. Deze ruimte van 60 cm kan ik gebruiken om een keerwand te maken, of door verder af te graven en een L element te plaatsen of direct een wand neerzetten en dan kan ik het terras nog enkele decimeters vergroten.

Als het nodig is zal ik morgen een foto plaatsen.

De optie voor het gebruiken van de terrasplanken als keerwand is eigenlijk alleen om deze wand dezelfde uitstraling te geven als het terras. Lijkt me gewoon mooier. Dat kan natuurlijk ook door eerst een wand te maken en daarna deze planken tegenaan te monteren. Ik heb nog geen keuze gemaakt voor composiet of bankirai of iets anders.

Het belangrijkste is dat ik dus geen zware constructie hoef te maken maar wel rekening houden met de info hierboven wat betreft diepte en paaldikte. Tenminste als ik het goed heb begrepen?

Bedankt voor het meedenken,
Winfried
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu