Half ronde Keerwand van kinderkopjes

Matje123

  • #1
Hoi klussers,

In mijn tuin heb ik een aarden wal van zo'n 1 meter hoog liggen, deze wal ligt in een halve cirkel en omsluit een verdiept terras. Aan de binnenzijde is het hoogteverscil 130 tot 150 cm.

Graag wil ik dit hoogteverscil aan de binnenzijde overbruggen door een keerwand te maken van 15x15cm kinderkopjes. De muur wordt O'n 40m lang en heeft buiten de ronding nog 2 extra bochten aan de uiteinden.. Over de werkwijze probeer ik me nu middels internet een beeld te vormen, maar er is zoveel tegenstrijdige informatie dat ik het spoor bijster begin te raken, dus graag jullie ideen en feedback. Tot zover is het plan als volgt:

1 funderingsleuf uitgraven tot op vaste grond
2 fundering storten ( 30cm breed, 8cm dik) zonder bekisting, wel met gebruik van folie en hierin wapeningnet leggen
3 buitenzijde muur ( de kant waartegen de grond komt) opmetselen/ stapelen van kalkzandsteen blokken.
4 tegen de kalkzandsteen de.kinderkopjes opmetselen aan de zichtzijde

Het plan is om dit in delen uit te voeren, zeg maar 2 a 3 meter per keer omdat de tijd me ontbreekt om alles in 1 keer te doen

Wat denken jullie: klopt het funderingsplan of moet ik bekisting gebruiken? Is de constructie stevig genoeg om de druk van de aarden wal aan te kunnen? Is het zetten van een kalkzandsteen binnenzijde muur een goed idee, of kan ik beter een dubbele kinderkopjesmuur zetten. Zijn er dingen waar ik niet aan denk, etc?

Alvast bedankt voor jullie hulp en ideen!

Matje
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zie wat verkeerde uitgangspunten.
- Kalkzandsteen wat altijd nat blijft en kan bevriezen gaat uit elkaar vallen. Kies een klinker-kwaliteit baksteen of een betonsteen.
- 30cm fundering is veel te smal. En 8cm veel te weinig. Al is dit wel afhankelijk van de grondsoort. Bij een muur van 25cm dik denk ik eerder aan een strook van minimaal 55x15cm.

Bekisting is niet nodig als de grond stevig genoeg is. Het is wel goed bedacht om achter de kinderkopjes een extra muur te plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu