Isoleren schuin dak met bitumen laag

Remsey

  • #1
Ik heb een huis gekocht uit 1888 met een schuine kapconstructie, recentelijk heeft de vorige eigenaar nieuw dakbeschot (underlayment) geplaatst en er onder de pannen bitumen op verlijmd en daar de panlatten op gespijkerd.

Nu ik de hele handel aan de binnenkant aan het strippen ben, kom ik glaswol tegen dat geheel zwart geworden is. Dat glaswol zit er al zo'n tien jaar in. Het dakbeschot voelt ook klam aan. De panlat spijkers steken door het dakbeschot heen naar binnen en zijn met de hand om te knakken, zo roestig. Ik moet het geheel nu isoleren en heb gewapend dampopen folie gekocht. Daar wil ik 5 cm rockwool tegenaan zetten en vervolgens een dampdichte laag folie er overheen spannen. Daarna gipsplaat. Mijn angst is dat door de folie, ondanks dampopen, het dakbeschot wordt opgesloten tussen bitumen en folie zodat vocht slecht weg kan. Wie heeft tips voor mij?
 

Chathanky

  • #2
De bitumen van het dak snijden om het geheel weer dampopen te krijgen.
De dampopen folie kun je dan tegen het dakbeschot bevestigen isolatiewol er onder en dan dampdichte folie en het zichtwerk.

Het wordt wat meerwerk om het goed te krijgen dus. :oops:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zou je ook de dikte van de isolatie willen vermelden die er nu zit. Is het ook mogelijk dat je meldt wat voor laag bitumen erop is gespijkerd. Hoe dik deze is. Zit of zat er aan de binnenkant van de oude isolatie een aluminiumfolie.
Dat van de gewapende dampopen folie is niet goed. Deze folie moet dampdicht zijn. Zeker omdat nu er een dampremmer, de oude bitumen, op de underlayment zit. Persoonlijk vind ik de 5 cm steenwol erg mager.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Aan de buitenkant hoort een dampopen folie, aan de warme binnenzijde hoort een dampdichte folie onder de afwerking zoals b.v. gipsplaten.
Bitumen is dampdicht voor zover ik weet, dus niet dampremmend.
De bitumen hoeft niet van het dakbeschot gehaald te worden, het is voldoende de isolatie een paar cm vrij te houden van het dakbeschot en in het dakbeschot onder en bovenin een paar gaten te boren voor ventilatie.
Underlayment dampt niet voldoende uit om problemen te voorkomen dus geen folie of isolatie tegen het dakbeschot bevestigen.
 

Chathanky

  • #5
Underlayment is laat meer vocht door dan een dampremmende folie.
De ballans is dat het vocht makkelijker naar buiten kan dan dat het zich ophoopt zoals nu.

Ventileren doet afbreuk aan je isolatiewaarde en als je al niet al te dikke isolatie aanbrengt kun je beter de moeite van het isoleren besparen.
Met een dampopen folie aan de kant van het dakbeschot kun je wel uitvoeren zoals jan beschrijft.
dit wordt ook toegepast in gevens die aan de buitenzijde zijn afgewerkt met hout.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Jan schreef:
De bitumen hoeft niet van het dakbeschot gehaald te worden, het is voldoende de isolatie een paar cm vrij te houden van het dakbeschot en in het dakbeschot onder en bovenin een paar gaten te boren voor ventilatie.
Bitumen is bestwel damdicht dus ook dampremmend. Als de dampremmer aan de binnenzijde veel beter is dan de bitumenlaag aan de buitenzijde zou de constructie moeten drogen. Daarom mijn vraag wat ligt er werkelijk op het dak. Er is nogal verschil in bitumen rollen.
Hoeveel en wat is de diameter van de gaten die geboord moeten worden.
*wgb*
Wat doe ik verkeerd dat de quote niet in een kader komt te staan.
 

Kloek77

  • #7
Wgb schreef:
Wat doe ik verkeerd dat de quote niet in een kader komt te staan.
Die laatste moet "[/quote]" zijn
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dampdicht betekent dat er geen damp doorheen gaat en dampremmend betekent dat er geen damp doorheen gaat, beide om te voorkomen dat er vochtophoping plaats kan vinden binnen de isolatie of constructie van binnenuit.
De beide begrippen worden regelmatig door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde.
 

Kloek77

  • #9
De foliefabrikanten denken daar anders over,
dampremmende folies hebben een lagere dampdiffusieweerstand dan dampdichte folies.
 

Dakwacht

  • #10
Laat de bitumen (waarschijnlijk app spijkerlaag) op het dakbeschot zitten! Deze zit er om te voorkomen dat je lekkage krijgt als er eens een harde wind staat of er een pan afwaait je niet gelijk lekkageschade krijgt. PS. bitumen is dampremmend, dus NIET dampdicht!
Je moet het probleem van binnenuit aanpakken. Dus goed isoleren, een zoveel mogelijk dampdicht (volledig gesloten en afgetaped) laag aanbrengen aan de "warme/binnen zijde", afwerken En de ruimte zelf voldoende ventileren.

groet,

dakwacht
 

Chathanky

  • #11
Met de beste dampremmende folie blijft de dakbedekking nog altijd meer damp weren en ontstaat er nog altijd vochtophoping.

Dakbedekking dampdicht, nee maar zo goed als.
Als dakdekker zou je de gevolgen van opgesloten vocht wel herkennen.
Dikke luchtbellen onder je dakbedekking.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dat zal je toch niet veel meer zien Chatanky de beruchte blazen in een dakbedekkingssysteem.
*wgb*
 

Chathanky

  • #13
Bij een goed aangebracht dak niet nee. :mrgreen:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
We dwalen af maar dat had niets met goed aangebracht te maken.
*wgb*
 

Dakwacht

  • #15
Dakbedekking dampdicht, nee maar zo goed als.
Als dakdekker zou je de gevolgen van opgesloten vocht wel herkennen.
Dikke luchtbellen onder je dakbedekking.[/quote]

Dit wordt wel heel erg technisch en als je mijn deskundigheid in twijfel trekt is het beter om dit niet op het forum te doen. Maar daar het er nu is zal ik het zo begrijpelijk mogelijk omschrijven:

Een waterdruppel wordt tijdens de uitvoering opgesloten tussen twee lagen dakbedekking. Het zonnetje komt erop en de temperatuur loopt op. Vloeibaar wordt damp en neemt snel in volume (veel) toe. Blaasvorming! Het wordt winter en damp wordt weer vloeibaar. Neemt in volume snel weer (veel) af. Denk je dat het uitgezette vaste materiaal (dakbedekking) ook weer krimpt? NEE. Er onstaat een onderdruk waardoor het van buitenaf (vochtige) lucht gaat aantrekken. Dus er komt meer waterdamp in de blaas....[dakbedekking dampdicht?] Dus nu zit er nog meer water dan eerst in de blaas...En dit proces gaat jaren door.

ik heb als dakdekker blazen jaar na jaren zien groeien tot wel een halve meter hoog.

Wie weet komt er nog eens een apart onderwerp over (dak)isolatie. Hier is kennelijk een hoop onduidelijkheid over.
 

Chathanky

  • #16
Om bij het onderwerp te blijven wordt er altijd gewaarschuwd om niet te isoleren aan de binnenzijde van een betumen dak.
Een schuin dak met betumen zal geen uitzondering zijn.

Er zijn fabrikanten met producten die het wel waarborgen met een klimaatfolie. Als dit volgens de voorschriften van de fabrikant wordt aangebracht vervalt in iedergeval niet de garantie op vochtschade.

Je uiteenzetting over blaasvorming trek ik zeker niet in twijfel Dakwacht.
De dakconstructie voledig opsluiten met een folie die meer vocht doorlaat dan de betumen aan de buitenzijde is een groot risico.
Opsluiten door een dampopen en een remmende folie in de juiste volgorde voorkomt enig risico.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu