Isoleren in kruipruimte ivm tocht

Pookster

  • #1
Wij hebben in onze woonkamer last van tocht en ik vind het lastig om er achter te komen waar het vandaag komt. Vooral rond deze tijd van het jaar hebben we er last van. We hebben gordijnen tot aan de grond en veel tocht vanaf de deuren voel ik niet. Bij een onafgewerkte drempel voel ik echter wel tocht van onder af komen dus ik heb het idee dat we veel last hebben van kou vanaf onder de vloer. Onze kruipruimte is vochtig maar niet zo kletsnat dat er water ligt.

Mijn eerste vraag:
Is het mogelijk dat een wij last hebben van rondtrekkende tocht in huis doordat de vloer (betonnen broodjesvloer) niet goed geïsoleerd is.

Ik heb dus wat onderzoek gedaan naar mogelijkheden van bodem en vloer isolatie. Daarbij werd me wel duidelijk dat vloerisolatie vele malen beter is dan bodemisolatie. Ik kwam vervolgens het product tonzon tegen. Hierbij wordt er op de bodem een bodemfolie gelegd tegen het vocht en worden er een soort van thermoskussens van folie tegen de onderkant van de vloer bevestigd.

Mijn tweede vraag: Zijn hier mensen die ervaring hebben met dit product[/b]
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe oud is de woning. Tocht is er altijd.
Als bijvoorbeeld door de ramen lucht naar buiten kan zal er ergens anders, wellicht onder de drempel door, lucht naar binnen komen.
Ik zou ook nog even zoeken gebruiken er is al heel veel behandeld betreffende vocht kruipruimte vloer isolatie enz.
Dit heb ik ook al diverse keren getypt: ik heb zelf een broodjes vloer en de holle ruimtes zijn geschakeld dus het is een lang open kanaal met de buren. Onder de broodjes isolatie maken heeft volgens mij dan weinig zin. :wink:
 

Pookster

  • #3
Bedankt voor je antwoord. De woning is van omstreeks 1978. Om even in te gaan op je andere puntjes.

Dat er tocht is begrijp ik. Alleen het is bij ons zo erg dat ik de tocht voel trekken door de woonkamer en het daardoor koud krijg. Dat lijkt me niet echt de bedoeling. 'savonds hebben we het bijvoorbeeld ook terwijl we dubbele gordijnen tot aan de grond hebben. De radiator hangt buiten de gordijnen in de woonkamer. Ik voel wel eens onder de deur maar daar komt niet die hoeveelheid tocht vandaan, terwijl bij de kier naar de kruipruimte ik gewoon een luchtstroom voel.

Ik heb inderdaad al aardig wat afgezocht op dit forum en daarbij kwam ik inderdaad ook tegen dat het mogelijk is dat er luchtkanalen in de broodjes aanwezig zijn. Maar ik lees ook wel berichten dat dit niet perse het geval hoeft te zijn. Is er een manier om te checken of er luchtgangen in de broodjes zitten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Meestal kan je dat bij het luik zien waar de watermeter is geplaatst.
Kijk dan gelijk even of er wit spul onder die broodjes zit.
Je hebt wel dubbelglas neem ik aan.
Wat bedoel je precies met de kier naar de kruipruimte.
Als er door de betonnenvloer ergens lucht in je woning kan komen moet je die opening op de een of andere manier dicht maken.
 

Pookster

  • #5
We hebben inderdaad wel dubbelglas. Ben nu niet thuis maar zal vanavond eens kijken. Ik plaats dan ook wel even een foto voor de duidelijkheid.
 

Pookster

  • #6
Ik heb even onder de vloer gekeken maar daar is niet te zien of er kanalen in de broodjes zitten die doorlopen. Daarbij heb ik even verder gekeken op het forum en misschien ligt het hebben van de tocht toch niet aan de kou in de kruipruimte. Dat ik het comfort verhoog als ik de vloer isoleer geloof ik wel, alleen ik denk niet dat het de eerste oorzaak is van de onbehagelijke tocht die we ervaren.

Ik heb een kleine tekening bijgevoegd met onze situatie. Let niet al te veel op de verhouding, ik heb geen maten opgenomen. Het gaat even om de plaatsing van alles.

We hebben designradiatoren die verticaal bijna van de grond tot aan het plafond komen. Onder de ramen zitten dus geen radiatoren. Voor alle ramen hebben we gordijnen hangen, van de grond tot aan het plafond. Bij het lange raam hebben we zelfs dubbele gordijnen.

Nu ervaren we het meest de tocht 'savonds in de zitkamer, wanneer de gordijnen dus dicht zitten. Ik heb het idee dat dit misschien toch kan komen door de koudeval van de ramen.

Zou dit een oorzaak kunnen zijn en zo ja, wat kunnen we hier eventueel nog aan doen?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als de gordijnen dicht gaan savonds zal de verwarming niet erg stoken en waarschijnlijk stil vallen.
Hoe hoog staat je verwarming of hoe warm zijn en blijven de radiatoren.
Wat zit er boven het plafond.
 

Pookster

  • #8
We hebben de verwarming op 21 graden staan. Zodra de thermostaat 21 graden aangeeft, zal de verwarming niet meer stoken. "savonds zijn de radiatoren dus inderdaad goed warm zodra de cv aanslaat maar zodra het 21 graden is, koelen de radiatoren langzaam af en zullen niet meer aanslaan totdat het geen 21 graden meer is.

Wat bedoel je precies met "Wat zit er boven het plafond"
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat bedoel ik niet helemaal. Lauwe radiatoren brengen geen warme luchtstroom. Er komt een luchtstroom in beweging van een lagere temperatuur.
Je zal ook even moeten kijken of de radiatoren genoeg vermogen hebben om de zitkamer keuken te verwarmen.
Voor mijn gevoel mis ik rechts in de zitkamer een radiator.

Kamer of dak.
 

Pookster

  • #10
Deze twee radiatoren hebben voor deze ruimte voldoende capaciteit. De radiatoren zijn koelen helemaal af.

Boven de kamer zit de eerste verdieping, dus kamers.
 

Pookster

  • #11
Heeft iemand nog een idee? Kan het hier een combinatie zijn van de radiatoren die op een gegeven moment niet meer warm zijn en de koudeval van de ramen.

En mocht het inderdaad aan een dergelijke combinatie liggen, wat zou ik er aan kunnen doen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik denk dat je toch wat duidelijker moet zijn of wat meer info moet verstrekken. Die twee radiatoren kunnen best genoeg vermogen hebben, ik ben geen CV expert, maar het lijkt me geen optimale opstelling.
Geef even de maten op van de kamer op en het vermogen van die radiatoren dan kan een specialist, lijkt mij, een betere inschatting maken.
Kan je ook op de kamerthermostaat zien met welke ketelwater temperatuur het water rond gaat.
 

Pookster

  • #13
Oei.. ik zou nu niet exact meer weten hoeveel vermogen de radiatoren hebben. Destijds is er met een rekenmodule berekend hoeveel vermogen er voor de kamer + keuken nodig is. Het totale vermogen van de 2 radiatoren is wel wat hoger dan nodig is. De radiator in de zitkamer heeft het meeste vermogen.

Wat betreft de plaatsing. De eerste radiatoren waren geplaatst onder de ramen. Rechts in de zitkamer heeft verder nooit een radiator gezeten.
 

MvanV

  • #14
Huizen van 1978 hebben vaak een dunne laag spouwisolatie, maar geen vloerisolatie. Vaak zitten er ook vervelende koudebruggen in omdat er gevelpanelen e.d niet mee werden geïsoleerd.

Je kunt eens met een thermometer eens op meerdere plekken kijken waar het relatief kouder is. Als het bij de vloer meer dan 2 graden kouder is dan bijvoorbeeld op de tafel, dan loont vloer isoleren vrijwel zeker.

Bovendien zal de betonplaat dan in de nacht nog wat warmte blijven bewaren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu