Isoleren betonvloer vanuit kruipruimte

Isoleren

  • #1
Nadat ik vorig jaar vloerverwarming heb laten aanleggen, heb ik het idee dat deze te snel afkoelt. Iets wat goed zou kunnen aangezien mijn betonnen broodjesvloer totaal niet geïsoleerd is. Daarom wil ik graag mijn betonnen vloer vanuit mijn kruipruimte isoleren, dit zodat ik meer rendement uit mijn vloerverwarming kan halen en ik ook geld kan besparen op mijn stookkosten.
Aangezien ik een echte doe-het-zelver ben wil ik deze klus ook zelf aanpakken, voor deze klus heb ik echter wat extra advies nodig.

De situatie is als volgt:

IMG_20200724_095051.jpg
IMG_20200724_095006.jpg


Gemiddeld genomen is de ruimte van vloer tot plafond kruipruimte 50 cm, niet heel veel ruimte maar genoeg ruimte voor een goede isolatie laag.
Omdat ik deze isolatie in één keer goed wil doen, wil ik een isolatie aanbrengen met een minimale Rd-waarde van 4.0.

Ik heb hiervoor naar de volgende materialen gekeken:

- Glaswol: Goed zelf te doen en erg betaalbaar. Nadeel: is echter de vezels die vrijkomen tijdens aanbrengen en bij toekomstige bezoeken aan mijn kruipruimte.
- PIR: Goed zelf te doen maar wat duurder dan glaswol. Nadeel: de toegang tot mijn kruipruimte is niet heel groot, zal dus goed moeten kijken welke platen ik heel naar beneden krijg.
- EPS: Goed zelf te doen en goedkoop. Nadeel: Erg dikke platen nodig om hoge Rd-waarde te krijgen, toegang tot kruipruimte zal hierbij belemmerend zijn.
- XPS: Goed zelf te doen maar duur. Nadeel: zelfde als bij EPS
- PUR: Is erg lastig om dit zelf te doen, daarnaast lees ik op het internet veel tegenstrijdige berichten over isolatie waarde, gezondheid, enz. geen goede keuze voor mij.

Glaswol en PIR zijn voor mij de meest geschikte materialen om te gebruiken, betaalbaar en zeer goed zelf te verwerken en aan te brengen.

Ik zit er aan te denken om deze materialen samen te combineren.
Het idee is als volgt:

Combi.jpg

Door deze combi te gebruiken hoop ik dat ik de beste eigenschapen van deze 2 materialen kan gebruiken.
1. Het glaswol zit in de broodjes direct tegen mijn vloer aan.
2. Het PIR houd het glaswol op zijn plek en zorgt voor ervoor dat ik in de toekomst geen last zal hebben van de vezels van het glaswol.
3. De gemiddelde hoogte tussen vloer en plafond zal 47,5 cm zijn, dus ook nog (redelijk) goed toegankelijk.

Maar ik vraag mij af of dit wel kan en of deze constructie een goed rendement zal opleveren.
Ik moet de juiste materialen nog uitzoeken maar ik schat dat ik op een Rd-waarde tussen de 4.0 en 5.0 uit zal komen.

Als alternatief had ik het volgende:

PIR.jpg

PIR platen van 10 cm hebben een Rd-waarde tussen de 3.6 en 4.0 en komt dus in de buurt van mijn minimale eis. Nadeel is echter dat ik i.p.v. 50 of 47,5 cm gemiddeld nog maar 40 cm over hou aan ruimte. Daarnaast zit er veel holle ruimte tussen de PIR platen en mijn broodjesvloer (ok, stilstaande lucht is ook isolatie), maar ik vraag mij af of hierdoor het rendement van mijn isolatie niet omlaag zal gaan.

Is er iemand op dit forum die mij een goed advies kan geven over mijn idee of zelf een ander/beter idee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Al gekeken naar folie onder de vloer?
 

Isoleren

  • #3
Jazeker, maar daarmee haal ik nooit geen hoger Rd-waarde.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Die haal je met je eerste voorstel ook niet. Elke +/- 50 cm hou je een behoorlijke koudebrug, prefab beton ligger + beton van de druklaag waar maar 2,5 cm pir tegenaan zit.
 
  • Like
Waarderingen: Isoleren

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Met 50 mm PIR cachering van vlies krijg je een R van rond de 2 onder de liggers. Met 70 mm glaswol wordt het rond de 4. Waar je rekening mee moet houden is de h.o.h van de betonnen liggers, deze zullen niet in patroon liggen met de afmetingen van de isolatieplaten. Wat is je plan om de isolatie platen tegen de liggers aan te brengen. Bij mij zijn die liggers knalhard. Boren zal een dingetje worden.
 

Isoleren

  • #6
Rola,

Dat is wel zo, maar ik zou om de 50 cm wel een dikkere PIR kunnen plaatsen.
Is het trouwens ook mogelijk om in de beton ligger een gaatje te boren voor de montage van die PIR platen of is dit uit den boze?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
De wapening niet raken is haast niet te doen, dus beter niet in de liggers boren.
 

Isoleren

  • #8
Wgb,

Mijn eerste idee was om deze middels een schroef en ring in de liggers vast te zetten, maar begrijp dat het beter is om dat niet te doen.
Kan dan misschien wel gebruik maken van plakpennen, of de isolatieplaten zelf vast kitten aan de liggers.
Verder wil ik alle kieren tussen de isolatieplaten met aluminiumtape dichten en rondom met pur.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat is wel te doen als de afmetingen van de platen en de betonnenbalken dusdanig gunstig liggen dat het lukt om de platen steeds in de buurt van de randen vast te kunnen zetten. En je moet een schroef in die balken kunnen krijgen.
Plakpennen lijmen enz. ben ik niet in thuis.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Persoonlijk zou ik eerst eens een offerte aanvragen voor het isoleren met pur schuim. Dit vooral vanwege de beperkte hoogte die je hebt en de ronde welvingen. Pur heeft het grote voordeel dat het naadloos kan worden aangebracht en de rondingen kan volgen. Ook is het niet gevoelig voor vocht. Dit in tegenstelling tot glaswol.

Aanbrengen van pur gaat ook snel, dus ik zou het rekensommetje eerst maken voordat je dagen onder de vloer ligt te werken. Die vloer is heel bewerkelijk om goed op een andere manier te isoleren. Folies zou ik zelf niet aan beginnen, isolatiewaarde blijft twijfelachtig en al die loshangende lappen in een kruipruimte is ook niet alles.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Ik zou dan op zoek gaan naar een soort van eco pur, met minder of geen schadelijke drijfgassen.
Gewone pur zou ik zelf niet aan beginnen i.v.m. de schadelijke stoffen die er in zitten, en er zijn online
wel wat horror verhalen te vinden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Over eventuele schadelijke effecten zijn de meningen verdeeld. Ik denk dat de risico's nihil zijn in een goed geventileerde kruipruimte. De schadelijke stoffen komen met name vrij bij het aanbrengen en daarna neemt het snel af. Als je daar bang voor bent, moet je ook geen pir platen toepassen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Als je de inkassingen van de vloer niet isoleert, zorg dan dat beide uiteindes goed luchtdicht afgesloten worden, anders heeft de isolatie weinig zin.

Over de vezels van glaswol: als je later in de kruipruimte wilt, is een mondmasker erg zinvol. Kies een wol die een dichte laag aan het oppervlakte heeft, anders waait de warmte er zo uit. Dekens zijn minder geschikt, kies platen.

Over PUR-schuim kan je het nodige lezen via deze link. De genoemde wijziging bouwbesluit is helaas nog niet in werking getreden, maar dat gaat wel komen. Je kiest een bedrijf die gecertificeerd is. Die houdt zich nu al aan deze gedragsregels. Dan is er geen enkel risico.
Icynene is een iets milieuvriendelijker alternatief voor purschuim (meer dan iets ook niet).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
We maken ons zorgen over plastic in het mileu. Hoe gaan we het doen als de woning tegen de grond moet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ja wat moet je met die laatste zin. Spouwmuren, vloeren, daken een en als plastic. Te hopen dat het mee gaat vallen met het plastic.
 

Isoleren

  • #16
Ik weet nu al dat als ik het laat doen 1000 euro eerst komt, terwijl als ik het zelf doe ik maar rond de 450 euro kwijt ben. Dat is alvast lekker verdiend!
Verder ga ik niet aan PUR beginnen, naast de alle gezondheidsrisico's is het ook een zeer permanent middel.
Met de middelen die ik in gedachte heb, ben ik in de toekomst ook nog erg flexibel. Ik kan redelijk eenvoudig het isolatie materiaal weghalen om bijvoorbeeld een leiding te verleggen o.i.d.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
Voor € 450 doe je heel weinig. Klein materiaal e.d. tikken ook behoorlijk aan, dat valt altijd tegen. Daarnaast geeft pur in deze situatie de meest compacte oplossing met een hoge isolatiewaarde. Met eventuele leidingen kun je er in de toekomst altijd makkelijk onderdoor.

Verder moet je niet onderschatten dat het bijzonder vervelend werken is in een kruipruimte. Zeker als je zoals in dit geval boven je macht moet werken. Ik weet niet of je daar ervaring mee hebt?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
En je moet altijd iemand in de buurt van het kruipluik hebben, voor het geval er iets mis gaat. Aandachtspunt is ook nog het gebruik van elektrisch gereedschap. Er is een speciaal verlengsnoer nodig geloof ik.

Eens dat spuiten van pur niet optimaal is. Gezondheidsrisico's spelen niet. Dat het moeilijk te scheiden is bij sloop klopt. Het is wel een erg efficiente en goedkope manier om de vloer te isoleren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #19
Je kunt je afvragen of er milieutechnisch veel verschil is in het aanbrengen van gespoten pur of het plaatsen van kant en klare pir platen. Beiden zijn schuim en moeilijk te recyclen, alleen wordt het schuim bij de platen in de fabriek gespoten. De pir platen hebben tenslotte ook nog als nadeel dat er zaagafval ontstaat bij het plaatsen.

Ervan uitgaande dat de woning nog geruime tijd zal blijven staan, is het milieu waarschijnlijk het meest gebaat bij een optimale isolatie. Dat realiseer je bij deze vloer het beste met gespoten pur en dat waarschijnlijk ook ten koste van de minste schaarse grondstoffen.
 

Isoleren

  • #20
Mn22,

Zojuist me bestelling gedaan en ben incl. alle bevestigingsmaterialen minder dan 500 euro kwijt. Met de middelen die ik ga gebruiken (Glaswol + PIR) kan ik een RD-waarde halen van 5.0.

Ben verder in het verleden al vaker in mijn kruipruimte aan het werk geweest, heb hier dus zeker geen moeite mee. :cool:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu