Isoleren onderzijde vloer via kruipruimte

JohanPG

 • #1
Hallo,

Op internet lees ik veel tegenstrijdigheden en onduidelijkheden, waardoor ik toch het forum wil raadplegen.
Wij hebben een jaren 50 woning met op de begane vloer een houten ondervloer op balken van 14cm hoog en 65cm tussenruimte tussen de balken.
De kruipruimte is droog en op de bodem afgewerkt met een soort zandcement dekvloertje.

Allereerst de vraag: gaat het een voelbaar verschil maken om de vloer te isoleren? Of is het vooral zinvol bij een vochtige kruipruimte?
Mijn idee was het aanschaffen van glaswol rol 16cm dik (is dit oké, of moet ik echt kijken naar 14cm dikte omdat de wol anders ingedrukt wordt?)
Deze in de lengte snijden tot stukken van 65cm en deze tussen de balken drukken. Aan de onderzijde van de balken dan dunne latjes schroeven die het glaswol op zijn plaats houdt.
Tot slot is mij niet volledig duidelijk of ik nu glaswol met of zonder aluminiumfolie moet toepassen? Na wat zoeken was ik tot de conclusie gekomen dat zónder alufolie in deze situatie beter was omdat de kruipruimte niet heel vochtig is. Is dit een juiste conclusie?
 

Lange Herman

 • #2
Ook met een droge kruipruimte is het isoleren vd vloer zinvol.
Het kan best zijn dat de kruipruimte nu droog is omdat u die via de vloer verwarmt.
Zorg voordat u gaat isoleren dat de ventilatie onder de vloer in orde is. De kans bestaat dat na het isoleren de kruipruimte wel vochtig gaat worden.
Isoleer niet alleen tussen de balken, isoleer de balken ook. Op die manier blijft de hele constructie warm en heb je de minste kans op problemen.
Als u ook de balken isoleert heeft u een "warme" vloer en zijn dampschermen etc niet noodzakelijk. Toch zou ik isolatie met aluminium laag gebruiken om de warmte te reflecteren. De aluminium laag komt dan tegen de onderzijde vd houten vloer en balken.
 
 • Like
Waarderingen: JohanPG

JohanPG

 • #3
Hallo Herman,

Dank voor je uitgebreide reactie. Hoe kan ik het isoleren van de balken het beste aanpakken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Kan je hier wat mee. Klampjes op de balken maken waardoor je altijd een isolatieplaat op 4 hoeken kan bevestigen. Latten uit een lengte kan ook kost iets meer. Begin met haaks te werken anders kom je in de knoei met de sponning van de platen.

Balklaag.JPG
 
 • Like
Waarderingen: JohanPG

JohanPG

 • #5
@Wgb eerlijk gezegd is de afbeelding mij niet geheel duidelijk. Het lijkt hierbij dat de isolatieplaten niet tussen de balken liggen maar er onder? En als ik uit ga van glaswol, dit laat zich toch niet echt schroeven?

Naamloos.png
 

Lange Herman

 • #6
Ik zou dan ook kiezen voor een ander isolatie materiaal. Temeer omdat een kruipruimte altijd vochtig kan worden en natte glaswol een veel slechtere isolatiewaarde heeft.
PIR platen kunt u lijmen en schroeven of tussen latjes "schuiven".
Naden, kieren en aansluitingen etc afwerken met isolatieschuim. In tegenstelling tot pur-schuim is isolatieschuim blijvend flexibel.

Uitvoeren zoals op uw tekening in post #5 maar dan tegen de "latjes" ook pir plakken en de kieren later dicht schuimen.
Plaats ook isolatie tegen de muren in de kruipruimte (bovenste 30 cm).
 
Laatst bewerkt:

JohanPG

 • #7
Er komen dan dus twee lagen PIR platen? Eén laag op de 'latjes' geschoven en één laag er van de onderzijde tegenaan geplakt of geschroefd. Dient de laag tussen de balken ook daadwerkelijk vullend te zijn (140mm) of volstaat een dunnere plaat? En welke plaatdikte het best te hanteren tegen de onderzijde? Er ontstaat dan wel een ruimte tussen de platen ter hoogte van de latjes. Is het plaatsen van een enkele laag welke tegen de onderzijde van de balken wordt bevestigd ook een optie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
De isolatie wordt aan de onderzijde van de plankjes bevestigd. Dus niet volgens jouw idee.
Die plankjes moet je aan de balken bevestigen zodat je speling genoeg hebt en met hele platen kan blijven werken.
Met deze manier krijg je bijna geen snijverlies. Isolatie tussen de balken zul je veel paswerk moeten maken.
Isolatie aan de onderzijde van de plankjes/balken zorgt ervoor dat je nooit vocht gaat krijgen in de balken van de vloer omdat deze er warm bij komen te liggen.
Misschien dat het kruipluik een spelbreker kan zijn de platen moeten wel door het gat kunnen.
 
 • Like
Waarderingen: JohanPG
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu