Houten vloer isoleren met PIR platen tussen de balken?

Danjal

 • #1
Beste klussers,

Achtergrond:
Ik heb inmiddels geloof ik ieder topic wel gelezen over isolatie met pir, maar kom er toch niet helemaal uit.

Ik wil graag mijn oude houten vloer isoleren. Er komt vloerverwarming op (droogbouw) dus de isolatiewaarde moet zo hoog mogelijk zijn.

De hele houten planken vloer gaat eruit, omdat er zeer veel in de kruipruimte moet gebeuren (leidingen weg, oude glaswol eruit, troep eruit etc etc.). Ik kan dus makkelijk van bovenaf isoleren, daarna plaats ik een OSB3 constructievloer terug.

Nu twijfel ik sterk of ik glaswol tussen de balken moet plaatsen of pir plaat.

Pir of glaswol:
Op sites van webwinkels etc. lees ik overal dat er bij een houten vloer gekozen moet worden voor damp open isolatie als glaswol. Op dit forum echter, zie ik genoeg topics waarbij PIR prima wordt bevonden.

Nu zou je zeggen, bij twijfel, kies gewoon glaswol. Hier kleven echter een paar grote nadelen aan in mijn geval.

1: De vloerbalken zijn slechts 12cm hoog. Zelfs met de best isolerende wol die ik kan vinden, kom ik dan op Rd 3,75
2: De vloerbalken liggen bijna allemaal iets verder uit elkaar dan 60 cm (sommige 70). Daardoor is een rol te klein en moet ik allemaal dwars strookjes leggen van 60cm breed.
3: Het zijn kale rollen. Ik weet niet in hoeverre dit glas deeltjes naar beneden regent. Misschien moet hier weer een extra laag overheen.

Moet het toch glaswol worden, dacht ik eraan latjes van 2.2 cm onder de balken te schroeven, zodat ik iets dikker kan isoleren. Wel extra werk.

PIR kan ik in zeer grote platen bestellen, waardoor ik mooi uitkom met stukken zagen.
Nadeel van PIR is dus dat het dampdicht is en misschien iets minder mooi aansluit. Daardoor randen volledig afpurren.

Waarom ik denk dat ik met PIR weg kan komen is dat de bodem al vrij droog is. Verder ga ik bodemzeil aanbrengen om vocht nog meer terug te brengen en heb ik goede ventilatie. Verder dacht ik eraan niet 12, maar 10cm dik tussen de balken aan te brengen. In dat geval zit ik al op een Rd van 4,5 en laat ik de onderste 2cm van de balken nog een beetje luchten. De vraag is dus of dit genoeg lucht is voor de balk en of de ondervloer (OSB3) hiermee niet te veel opgesloten wordt tussen de dampdichte PIR en dampdichte vloerverwarming.

Photoshop kunsten:


Of
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Zelf ben ik een voorstander om de PUR/PIR of XPS platen haaks onder de balklaag aan te brengen. Daarmee verhoog je ook iets de isolatie waarde van de vloer. Rondom kan je ook de platen rechtop tegen de muren zetten en goed aansluiten met die van de vloer. Met klampjes onder de balken kan je ook naast de balken de platen bevestigen.

   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Bij ertussen isoleren is de balk de koudebrug.
  Als eronder past, dan dat doen, scheelt ook veel afval.
   

  Danjal

  • #4
  Hey beiden,

  Super dat er al gereageerd is!

  Wellicht had ik toch meer informatie moeten plaatsen, want ik ben bang dat er onder geen optie is.

  De kruipruimte is op het diepste punt geloof ik 40 en op de ondiepe delen 30 cm hoog. Als ik daar nog 10 cm pir onder plaats, dan wordt het practisch onbegaanbaar. Gelukkig gaat wel de vloer open, maar toch lijkt aanbrengen met ook lastig met 20cm eronder.

  Wel grappige conclusie overigens, want in theorie zou je met pir onder de balken de balk laag dus helemaal opsluiten toch? Maar goed, het idee zal zijn dit dusdanig goed aan te brengen dat je het vocht ook helemaal uitsluit.

  @Rola, klopt, maar dat de balk dus relatief warm blijft zorgt er dan ook weer voor dat het niet zo snel op de balk condenseert geloof ik...
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Met een klein beetje moeite de kans om het maximale eruit te halen. Niet terug krabbelen he. :D

  De balken liggen totaal warm kunnen niet condenseren. Zelfs de delen vanuit de muren is de afstand in het hout kou warm groter geworden.
   

  Danjal

  • #6
  Hoi Wgb,

  Gaat niet zozeer om de moeite, belangrijkste is dus dat ik er niet denk bij te kunnen als het zo krap is.

  Wel brengt het me op een idee.

  Wat nu als ik onder de balken een dicht beschot aanbreng van 3cm tand en groef XPS dat helemaal afsluit?

  Dan heb ik een soort dichte bak, waar ik van boven heel makkelijk glaswol in kan leggen. Dus geen regelwerk. Daarbij heeft de XPS dan een RD van 0,9 dus hoef ik ook mijn balken niet op te hogen voor meer glaswol. De balken liggen dan niet volledig warm, maar toch zeker warmer.

  Overigens is XPS van 3 cm niet geheel dampdicht. Sd waarde daarvan ligt tussen de 4,5 en 9m. Maar dit lijkt me eerder een voordeel dan een nadeel.

  Zie ik iets over het hoofd?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Glaswol Mu 1/2 is meer dampopen dan XPS Mu 50/150 dus dat wordt ingewikkeld.Vocht tegen de XPS.
  PUR alu 100mm is dampdicht tussen de balken U=0,345 W/m²K.
  Onder de balken PUR alu 100mm U=: 0,215 W/m²K.

  Wat weegt die glaswol is die 30 mm XPS sterk genoeg is.
   

  Danjal

  • #8
  Hmm ja ingewikkeld is het wel, maar hoe het vochtproblemen geeft zie ik nog niet helemaal.

  Dat de xps sterk genoeg is, is een aanname, maar daar maak ik me geen zorgen over. Glaswol wordt zelfs vaak vastgezet met touwtjes. Het klemt van zichzelf al een beetje natuurlijk.
   

  Danjal

  • #9
  Ik heb je geloof ik eerder in andere topics wel zien adviseren met XPS onder de balken te isoleren. Alleen daar met lucht ertussen ipv het damp-open glaswol.

  Ik las ook dat je dit blijkbaar kunt simuleren? Geen idee hoe dat werkt.

  Als PIR platen tussen de balken qua vocht veiliger is dan mijn idee met glaswol/xps, dan zal ik gewoon daarvoor gaan. Alleen 10cm onder de balken is dus qua ruimte geen optie.
   

  Danjal

  • #10
  Excuus voor het gesprek met mezelf hier, maar inmiddels ook een simulatie tootlje gevonden.

  Plan met XPS laat verassend genoeg géén condensatie zien, wel noodzakelijk om een damprem aan de bovenkant van de vloer aan te brengen.  Met PIR tussen de balken treedt er wel condensatie op, hoewel het alleen het laatste gedeelte van de pir is (weet niet of dat erg is, gezien het hout zelf niet condenseert).

   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Goed te zien dat je jezelf kunt helpen. Op het scherm staat ook de info hoeveel vocht en de droogtijd. :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu