Houten vloer op betonnen vloer >> hoe isoleren?

BasGoed

  • #1
Ha allemaal,

Bovenop onze jaren ‘70 betonnen drive in woning is sinds kort een dakopbouw van 7 x 4,5m geplaatst. De dakopbouw betreft hsb. Helaas is de aannemer failliet gegaan waardoor ik veel zaken zelf moet aanpassen.

Na de nodige problematiek omtrent dak en wanden in andere topics te hebben besproken loop ik nu tegen een ander probleem aan; de vloer.

De vloer betreft een balkenconstructie, die op de bitumen laag van het oorspronkelijke dak (beton met soort van betonnen isolatie erin) is aangebracht. Op de balken is osb 18mm aangebracht. De buren klagen over het geluid als ik alleen maar over de vloer loop, laat staan als ik echt aan het klussen ben. Kennelijk dreunt dit behoorlijk door.
Nu is het ook echt zo dat je in ons eigen huis in de woonkamer goed hoort wanneer ik een schroefje laat vallen op de houten balkenvloer van de opbouw. Ik wijdt dit aan de holle ruimte tussen de balkenvloer (en het feit dat er nog geen dempende ondervloer en zwevende bovenvloer op ligt).

Nu ben ik nog lang niet toe om een zwevende vloer op dempende ondervloer te leggen, en nu kan ik nog tussen de balken onder het osb komen.

Kan ik tussen de balken geheel opvullen met glaswoldekens tegen contactgeluid? Of zit hier een probleem met condensvorming als ik dit doe en moet ik juist ruimte overhouden? Moet ik nog bepaalde folies toepassen?

De balken liggen dus op bitumen dakbedekking (dampdicht) en op het osb komt waarschijnlijk dampwerende folie en daarboven geluidsabsorberende ondervloer en zwevend laminaat.

Het betreft nu dus een betonnen tussenvloer met daarom bitumen (dampdicht) met daarop balken en osb.

Om het nog iets complexer te maken.. in ons oorspronkelijke dak hadden wij een lichtkoepel van 1x1m met daaronder de badkamer gesitueerd (veel damp dus). Hier ligt nu de balkenvloer overheen. Moet hier een dampdicht scherm geplaatst worden voor ik dit gat dicht timmer? Ook met het oog op glaswol tussen de balken?
Zie foto met situatie.

IMG_3039.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Die lichtkoepel is bij de onderburen?
Ja, dan deze sparing brandwerend dichten.
 

BasGoed

  • #3
Ha @Rola,

nee deze lichtkoepel is inmiddels dicht. Zie foto.

die hadden we oorspronkelijk in het dak op de 3e verdieping, maar met de komst van de dakopbouw (4e verdieping) moest deze dichtgemaakt worden.

dit is dus het enige stuk, samen met het trapgat, dat geen bitumineuze onderlaag heeft.

Hier moet een dampscherm neem ik aan tegen het optrekkend vocht van de badkamer.

En dan kan ik, op gebied van geluidsisolatie, gewoon glaswol tussen de balken over de gehele vloer doen toch.

Die lichtkoepel was het enige onderbroken stuk qua bitumen, los van trapgat. Ondergrond onder de balken is voor de rest dus bitumineus. Over de balken ligt osb 18mm. Of kans op vochtproblemen als ik overal balkhoog glaswol instop? Er is dan namelijk geen ventilatie meer (maar nu ook niet volgens mij, ondanks de ruimte).

Of moet er vervolgens weer een dampscherm overheen voor de 18mm osb vloer komt?

Ik heb een en ander gelezen en begrijp dat een verdieping anders dan de begane grond (ivm grondwater) in het huis eigenlijk geen dampschermen nodig heeft, tenzij dus een badkamer eronder. Klopt dit? Bij ons ligt er dus al bitumineuze dakbedekking onder de balken, wil zeker weten dat ik zomaar glaswol tussen de balken kan plaatsen zonder dat ik hier vochtproblemen mee krijg.
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

  • #4
Ik zou eerst de bron aanpakken, en dat is de oorzaak weg nemen wat geluid veroorzaakt. Ook zou ik het bitume er onderuit halen. Als je pech hebt gaat het meuren
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Betonnen dak met een soort van betonnen isolatie er in is niet echt een duidelijke omschrijving.
Wat voor soort dakbedekking zit er precies? stinkt het als je er met je neus boven op staat?
zo ja dan zou ik er toch nog even over nadenken of je dat wel wilt laten zitten.

je hebt een klankenkast gemaakt op je dak.
vullen met isolatie zou moeten helpen.
 

BasGoed

  • #6
Misschien ben ik niet helemaal duidelijk geweest idd.

De dakopbouw is op een balkenconstructie op het bestaande platte dak met bitumen gezet door de inmiddels failliete aannemer.

De bitumen stinken niet. Is er eigenlijk niet meer serieus goed uit te halen want de hele constructie staat er op. De balken en daarmee hele constructie is er op bevestigd. Dus het is een gegeven dat dit er zit.Wat zou hier het probleem mee zijn dan?

@Boertje125 dat van die klankkast klopt zeker, vandaar dat ik glaswol tussen de balken wil stoppen. Mijn vraag is met name gericht of ik nog extra moet folieen, naast de inmiddels dichtgemaakte lichtkoepel boven de badkamer, waar ik dampdichte folie ga plaatsen.

Mbt de “betonnen daklaag met soort van betonnen isolatie” bedoel ik het volgende; zie foto bij trapgat. Het omringde is volgens mij een soort isolatie in het beton. Jullie weten dat vast beter en ik heb het vast en zeker verkeerd verwoord :-).
IMG_3055.jpeg

Verder heb ik ook een aantal flexibele (warm)waterleidingen door de balkenconstructie (onder de osb vloer) doorgelegd tbv een wasbak. Kan hier gewoon glaswol tegenaan of moet er ruimte worden gehouden?
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
De foto is veel te klein voor een duidelijk beeld.
mijn beste gok is dat dit de afschotlaag is die op de constructieve dakplaat is aangebracht
 

BasGoed

  • #8
Te klein? Als je erop klikt wordt hij schermgroot toch? Bij mij wel iig. Mij werd ooit verteld dat het een soort isolatie is van de betonlaag, maar misschien klopt het wat je zegt hoor en moet het een soort afschotlaag voorstellen, al zat er in het oorspronkelijke dak nagenoeg geen afschot.

Ik blijf nog even hangen in de opmerkingen mbt de bitumen, is dit gezondheidstechnisch een probleem deze in de nieuwe verdieping te houden? Heb net nog even gekeken maar zou het hooguit tussen de balken weg kunnen “scheppen”, maar wat onder de balken ligt wordt echt heel lastig.

Verder mbt de isolatie van de “klankkast”, gewoon vol zetten met glaswolmatten is dus prima? Waterleidingen kunnen gewoon in het glaswol geplaatst worden toch? En dan verder geen folie?
 

Sander 1972

  • #9
Grote kans als de boel vochtig of warmte krijgt dat je het gaat ruiken. En helemaal bij mastiek.
 

Charel

  • #10
Vermits zowel de ruimtes onder de betonvloer (het vroegere dak) als de ruimtes boven die betonvloer binnenruimtes zijn is er in die vloeropbouw nergens een dampdichte of een dampopen folie nodig. Dat heeft geen zin.
Je kan wel best isolatie aanbrengen tussen de holle tussenruimtes om geluidsoverdracht te verminderen.
Ook kan volgens mij die oude dakbedekking een heel stuk bijdragen aan de geluidsisolatie. Om die reden zou ik die dus wel laten liggen.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #11
Gedreun ga je niet oplossen met een ondervloer of met glaswol tussen de balken.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

BasGoed

  • #12
@Charel wederom dank voor de concrete antwoorden.

@Rooster zijn er dan andere opties om contactgeluid te verminderen?
 

Charel

  • #13
Rooster schreef:
Gedreun ga je niet oplossen met een ondervloer of met glaswol tussen de balken.
Inderdaad. Geluidsisolatie is volgens mij een zeer complex probleem omdat er meerdere soorten geluidsoverdracht zijn die elk op een andere manier moeten worden aangepakt.
Luchtgeluid, contactgeluid, hoge tonen, lage tonen. Een specialisatie die bij mij helaas beperkt blijft bij enkele vuistregels.
Zo kan je contactgeluid best tegengaan door ontkoppeling tussen de verschillende lagen, bijvoorbeeld door een zwevende afwerkvloer met een dempende onderlaag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Waarom is er een balklaag geplaatst? Was het betondak niet sterk genoeg als vloer? Want anders kan je de balken ook weghalen (of wegzagen tussen de muren). Levert je gelijk een hoop extra ruimte op, en veel minder risico op luchtlekkages.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Sander 1972 schreef:
En helemaal bij mastiek.
Aan de foto te zien ligt er geen mastiek.
Afschot zou gemaakt kunnen zijn met Vermiculiet.
 

Sander 1972

  • #16
Heb niet naar de foto gekeken
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
BasGoed schreef:
Te klein? Als je erop klikt wordt hij schermgroot toch
jij kijkt naar die foto met de info van het totaal in je hoofd.

ik zie een kleine detail foto met de resolutie van anno 1995 (dat komt door de forum software)
waarop alles grijs is van het stof
in neem aan dat de onderste laag waar het gat kleiner is de constructie vloer is.

@ ijkenhout
er wordt vaak een extra vloer toegepast als er onvoldoende info is van de bestaande constructie
maar ook als die er wel is voldoet een dak meestal niet als vloer zonder aanpassingen
 

BasGoed

  • #18
Inderdaad. Geluidsisolatie is volgens mij een zeer complex probleem omdat er meerdere soorten geluidsoverdracht zijn die elk op een andere manier moeten worden aangepakt.
Luchtgeluid, contactgeluid, hoge tonen, lage tonen. Een specialisatie die bij mij helaas beperkt blijft bij enkele vuistregels.
Zo kan je contactgeluid best tegengaan door ontkoppeling tussen de verschillende lagen, bijvoorbeeld door een zwevende afwerkvloer met een dempende onderlaag.
@Charel Ik dacht zelf ook aan een zwevende afwerkvloer (laminaat) op dempende onderlaag.

Waarom is er een balklaag geplaatst? Was het betondak niet sterk genoeg als vloer? Want anders kan je de balken ook weghalen (of wegzagen tussen de muren). Levert je gelijk een hoop extra ruimte op, en veel minder risico op luchtlekkages.
@IJkenhout Volgens de berekening van de constructeur moet er sprake zijn van een 'houten portaal' dat met elkaar verbonden staat in verband met de stevigheid (dus vloer, muren en dak met elkaar verbonden). Ook zou de dakvloer welliswaar net zo dik zijn als andere verdiepingsvloeren, maar zou er minder bewapening in zitten. Boertje125 zit dus juist met zijn theorie. Gek genoeg ken ik ook dakopbouwen van exact dezelfde huizen iets verderop (zelfde bouwjaar, zelfde bouwfase) waar zandcementvloeren direct over het dak zijn gelegd (zonder balken dus). Andere constructeur? Ik weet het niet..

Maar.. welke risico's loop ik dan met luchtlekkages? Omdat het een verdieping inhouse is is er toch geen sprake van vochtrisico's?

in neem aan dat de onderste laag waar het gat kleiner is de constructie vloer is.
@Boertje125 Klopt!
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #19
BasGoed schreef:
Gek genoeg ken ik ook dakopbouwen van exact dezelfde huizen iets verderop (zelfde bouwjaar, zelfde bouwfase) waar zandcementvloeren direct over het dak zijn gelegd (zonder balken dus). Andere constructeur? Ik weet het niet..
Dat is goed mogelijk,
maar als de vloer gebruikt is om een frame te maken kan je misschien een vrijwel open gevel maken zonder staalconstructie

kortom zonder totaalplaatje vallen klussen slecht te vergelijken.
 

BasGoed

  • #20
Klopt hoor, wij hebben ook geen staalconstructie. Daarom hou ik de balkenvloer maar. Maar wil geluid wel zoveel mogelijk reduceren vandaar mijn vragen. Maar heb inmiddels denk ik wel wat antwoorden. Dampscherm bij badkamer. Tussen balken geheel opvullen met glaswol, zwevende vloer op geluidsreducerende ondervloer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu