Hoofdaansluiting electra verleggen. Mantelbuis?

Edonk

  • #1
Beste klussers,
Wij hebben sinds 2 jaar een oude boerderij en zijn daarin lekker aan het klussen. Nu moeten we de electrische installatie vervangen, en daarbij de verandert de plaats van de stoppenkast. Ik heb stedin al langsgehad, maar nu schijn ik een mantelbuis aan te moeten leggen naar buiten, zo van 'doe maar ergens voor de voordeur, een centimeter of 60 diep'. Dat wordt een metertje of drie, drie-en-een-half mantelbuis.

Nu heb ik drie vragen.

Omdat er al vloerverwarming ligt zal die mantelbuis minstens 1x een korte bocht van 90 graden en 2x een bocht van 45 graden moeten maken. Als je dan een voorgevormde mantelbuis moet kopen, hoe krijg ik in vredesnaam zoiets uit 1 stuk, en hoe moet ik die dan door alle bochten en gaten wringen? Of mag ik gewoon wat sokken ertussen lijmen, zand erover en de PUEM ziet niks als ze komen afmonteren??

En de tweede vraag is het schijnt (zie elders op klusidee, p=287403) dat die buizen speciaal zijn, maar waar kan ik die halen dan? De BM heeft ze niet en de afkortingen WS en Wk van Droid op p=287403 kan ik niet herleiden tot een mij bekende toko.

En de derde vraag, je schijnt een of andere bodemplaat te moeten plaatsen. Is dat echt nodig (er komt alleen een electra-aansluiting uit de grond, geen gas of water of kabel) en zoja waar kan ik zoiets kopen?

Bij voorbaat bedankt voor jullie hulp en suggesties!

Emile
 

Chathanky

  • #2
Https://www.beutech.nl/xlntcms/user/upload/File/Meterkasten_06281.pdf
 

Xr8

  • #3
De bodem plaat heeft alle nuts aansluitingen er al op de juiste plaatsen inzitten. Het is dan een kwestie van de juiste mantelpijp bij het juiste gat.

In een bestaande situatie is dit vaak moeilijker. De getrokken bocht heeft een grote radius om de kabel er in te kunnen krijgen. Een sok er tussen schijnt niet te mogen. Wij hebben er echter nog nooit problemen mee gehad. Soms kan het namelijk gewoon niet anders. Zeker niet in iets bestaands. Zorg wel dat je niet met gewone pvc bochten werkt die zijn te krap.

Bak koffie voor de grondwerkers kan geen kwaad in deze.

Succes.
 

Michiel_H

  • #4
Een meterkastplaat is niet perse nodig, maar je moet wel zorgen dat de mantelbuis in de nieuwe kast op de goede plek uit de vloer komt. Zie hiervoor de link van Chathanky. Grofweg moet elektra in het midden zitten, tegen de achterwand. In principe moet je straalbochten gebruiken, deze zijn uit een stuk en hebben een ruime radius (de radius bepaalt hiermee ook de diepte onder de vloer, vandaar dat een straalbocht voor water een grotere radius heeft). Mocht de situatie dusdanig zijn dat je geen straalbocht kunt toepassen dan zul je in nauw overleg moeten gaan met de het netwerkbedrijf. Zet de gemaakt werkwijze (als het erg bijzonder is) op papier en mail/stuur dit verslag naar de persoon waarmee je de afspraak hebt gemaakt.
In de praktijk kan de uitvoerende aannemer het wel eens niet eens zijn met de gemaakte afspraken van het netwerkbedrijf, maar als ze op papier staan dan is het in ieder geval duidelijk.
 

Droid

  • #5
Edonk schreef:
De BM heeft ze niet en de afkortingen WS en Wk van Droid op p=287403 kan ik niet herleiden tot een mij bekende toko.
Even zoeken op invoerbocht

Het lijkt mij verstandig de nuts er nog eens bij te halen en te vragen hoe je dit het beste kunt doen. Ga niet zo maar wat doen. Als het hun niet aanstaat gaan ze gewoon weg en zie je ze de 1e zes weken niet terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu