3fase kast maar 1fase hoofdaansluiting

Cornel1988

  • #1
Hoi allemaal,

Kan het volgende kwaad, tijdens de voorschouw kwam im het volgende tegen in de meterkast.

De kast zelf is een 3fase kast als ik google op het type nummer, maar mijn aansluiting zelf is nog 1fase. Ik heb dit aangegeven bij de bouwer en die gaan het nakijken. In de tussentijd is mijn oplevering bijna en vraag ik mij af of er nu wel gewoon stroom in huis is of dat de 3fase kast niet werkt op de 1fase aansluiting?

Heb nog geen uitsluitsel van de bouwer maar dacht mss heeft hier iemand er een mening over :) wil graag weten waar ik aan toe ben.


 

CV__

  • #2
Hoofdschakelaar kan gebrugd zijn. Wel weer typisch een kast van een aannemer die 5 jaar achter loopt..

Enkelfase groepen horen conform aanbeveling van de norm niet achter 3-fase aardlekschakelaars. Dit omdat (capacitieve) lekstromen in de ene fase de benodigde lekstroom in een andere fase voordat hij tript verhoogd en daarmee ver boven de 30 mA kan komen.

En mocht dit 3x25A worden (wenselijk) dan heeft de kookgroep er niks te zoeken. Dat moet dan een 3-fase aardlekautomaat zijn of 3-fase groep achter 3-fase aardlekschakelaar.

De enkelfase aardlekschakelaars zijn per stuk ook nog eens twee keer zo klein. Vervangen kookgroep door 3-fase aardlekautomaat kost je 2 DIN aan ruimte, vervangen 3x3-fase aardlekschakelaar door 3x1-fase aardlekschakelaar leverd 6 DIN op.
 

Cornel1988

  • #3
Duidelijk!

Als de Aansluiting van de woning aangepast word naar 3fase, is deze opstelling dan wel redelijk okay of blijft je advies ten alle tijde staan.

En ik zie fout in mijn stukje, vergeten te vermelden dat ik ervoor betaal om alles om te laten zetten naar 3fases vanuit de bouw. Dus alles moet uiteindelijk wel geschikt zijn voor 3fases

Maar had het gevoel dat dit beetje halfslachtig gebeurt en ik straks een probleem heb. Ik zou het raar vinden als ik de bouwer flink bedrag betaal om alles te regelen ik naderhand nog een elektricien moet inhuren om alles goed te maken...
 

CV__

  • #4
Deze opstelling is nooit ok.

In het geval van 1-fase; waarom 3-fase aardlekschakelaars? Overbodig ruimte vretend. In het geval van 1-fase heeft de kookgroep er niks in te zoeken en de enkelfase groepen horen nog steeds niet achter 3-fase aardlekschakelaars.

Falen in de bouw komt vaker voor. Hoop dat je er niet te veel voor betaald hebt..
 

Cornel1988

  • #5
Aansluiting is eindelijk aangepast door Liander.

Ik was zelf niet bij de verandering helaas daarom heb ik het zelf niet kunnen controleren. Maar is er manier hoe je zelf kan zien of Liander de brug die waarschijnlijk in de meterkast zat voor het omzetten weggehaald is en alles netjes op 3 fases aangesloten is?

Was namelijk een 3fase kast op 1fase aansluiting die later is omgezet.

Ik heb namelijk sinds tijdje dat de lampen knipperen en ik wil graag wel weten of in de meterkast wel alles okay is
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Als je wilt weten of de kast nu als 3 fase is aangesloten, kun je het beste even de kap eraf halen en hier een foto posten. Is vrij gemakkelijk te zien.

Lijkt me sowieso niet dat de lampen hierdoor gaan knipperen trouwens.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Meten is weten,
je kan niet zien wat er in de meter of hoofdzekering gebeurt is, dat zit achter een zegel.

Meten tussen de fasen, als je 0 volt meet dan is het nog steeds een 1 fase installatie.
Met je 400V dan is het een 3 fase.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als er bij fasen uitbreiding het bruggetje niet wordt verwijderd, had je nu geen stroom gehad, want dan had je kortsluiting tussen de fasen gehad bij 400V, waarbij alle hoofdzekeringen je om de oren fluiten.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als het nieuwbouw betreft, heb je geen verzegelde hoofdzekeringen meer maar hoofdautomaten voor de meter.
In jouw geval zouden er nu dan 3 hoofdautomaten onder de meter moeten zitten.

Als je dan toch nog kan onderhandelen met de bouwer, dan zou ik gewoon, wat al is gezegd, 2 3 fase aardlekschakelaars laten vervangen voor 3 1 fase aardlekschakelaars, waar dan je eindgroepen op kunnen (max 4 eindgroepen per als).

Een 3 fase aardlekschakelaar zou ik laten zitten en hierop een krachtgroep aan laten sluiten in plaats van de kookgroep, hierbij kun je je kooktoestel dan over 2 of 3 fasen verdelen, dat gaat normtechnisch met een kookgroep niet.

Of....

Dat je je kookgroep kan behouden i.c.m. een 3 fasen aardlekschakelaar, waarbij je dan beide delen van de kookgroep van 2 verschillende fases betrekt, maar of dat dit op een 3 fasen aardlekschakelaar mag??
Dat durf ik niet te zeggen.
 

Cornel1988

  • #10
Super heren dank je wel! Ik ga even overleggen met de bouwers wat er mogelijk is nog. Ik geef het weinig hoop want ze willen overal aan verdienen maar het is het proberen waard.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu