Kookgroep op 1 fase hoofdaansluiting

Chin

  • #1
Voor een inductiefornuis wil ik een kookgroep bijplaatsen in de groepenkast.
De hoofdaansluiting is 1 x 35A (informatie van de netbeheerder).
Kan ik de kookgroep bijplaatsen zonder problemen of verwacht jullie op basis van de foto van de groepenkast problemen?
Alvast bedankt voor jullie hulp.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Inductiefornuis of inductiekookplaat?

Je kunt zonder problemen een 2x16A kookgroep bijplaatsen in die kast, maar met een kookgroep heb je een maximale aansluitwaarde van 7,4kW.

Als je daadwerkelijk een fornuis neer zet dan voorzie ik problemen, deze hebben namelijk meestal een aansluitwaarde van zo'n 11kW. Dan ontkom je niet aan een krachtstroom aansluiting.
 

Jakub Cech

  • #3
Sorry, even iets anders.... Ik zie daar een hoofdschakelautomaat links, die wordt gevoed van onderaf en voedt vervolgens de 2 aardlek automaten van boven?

Ik ben geen elektromonteur en ook niet geschoold in die richting, maar de voeding komt toch van de onderkant, of heb ik dat nu mis?
Daarbij zie ik een zwarte schakeldraad naar de hoofdschakelautomaat lopen, dit is toch ook niet gebruikelijk?
De zwarte draad lijkt dunner dan de blauwe en voor mijn gevoel geen 6kwadraad dik.
 

Chin

  • #4
Super bedank voor je reactie "XanderH". Ik ben het met je eens over het inductiefornuis, die zijn inderdaad een stukje meer (dan ik dacht) aan kW. Nu ga ik even bedenken wat het gaat worden, een fornuis of toch een plaat met oven (oven op een andere groep).

De eisen voor de kookgroep bedrading zijn toch 2,5 mm door een 19 mm buis?
 

Chin

  • #5
Je analyse klopt helemaal Do prdele. En de voeding vanaf het net komt inderdaad vanaf onder. Moet eerlijk bekennen dat ik niet weet of ze even dik zijn. Toevallig komt de netbeheerder binnenkort langs voor het vervangen van de slimme meters. Zal het gelijk even vragen.

Wel grappig de slimme meters die ze hebben geplaatst een paar maanden geleden blijken stuk te zijn en worden daarom binnenkort vervangen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Do prdele, de meeste componenten kunnen zonder problemen andersom aangesloten worden, zoals hoofdschakelaars, aardlekschakelaars, installatieautomaten. Er zijn wel uitzonderingen zoals bepaalde type aardlekautomaten en volgens mij alle type B aardlekschakelaars, maar dat staat dan altijd wel duidelijk aangegeven.

Fasegeleiders mogen ook zwart zijn en dit is volgens mij gewoon 6mm² net als de rest.

Chin, houd er wel rekening mee dat de huidige kast met het installeren van een kookgroep vol zit, je hebt dus geen ruimte voor een extra groep voor de oven.

Voor een kookgroep trek je inderdaad 5x2,5mm² in een 3/4" buis. 2x bruin, 2x blauw, 1x geel/groen.
 

Chin

  • #7
XanderH, de oven zit nu al op een van de groepen. Dus daar hoef ik gelukkig niks aan te doen. Het is een huur huisje dus een grote verbouwing gaat het zeker niet worden ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu