Hoofdaansluiting verplaatsen of toch niet?

CeesW

  • #1
Zit met een bijzonder probleem. Hoop dat iemand mij hier goed kan adviseren.
Sinds kort bezitten we een huis met grote schuur. Vorige bewoners hebben eerst in de schuur gewoond en jaren later er een huis bijgebouwd. Nu hebben zij destijds de hoofdaansluiting van de elektriciteit (met dus ook de meter) in de schuur laten zitten en middels een 4 x 2,5mm grondkabel een aansluiting (met 2e groepenkast) de elektriciteit in het woonhuis aangelegd.
Volgens mij zo geen goede situatie. Alles vanuit het woonhuis loopt immers over die ene grondkabel.
Wat adviseren jullie mij te doen? En waarom? Aansluiting door Enexis laten verplaatsen (= duur grapje) of een dikkere grondkabel (bijv. 4 x 6mm) van schuur naar huis leggen. Of helemaal niks doen? De afstand tussen schuur en huis is zo'n 20 meter. Aansluiting is 3 x 25a.

Alvast bedankt voor je reactie.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Hoe is eea afgezekerd nabij de hoofdaansluiting?
 

CeesW

  • #3
Sxnder schreef:
Hoe is eea afgezekerd nabij de hoofdaansluiting?
Ik ga uit van 16a, maar hoe kan ik dit controleren?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dat is af te lezen op de zekering (automaat). Plaats er anders eens een fotootje van. Het gaat dus om de zekering nabij de meter welke de kabel naar het woonhuis beveiligd.
 

CeesW

  • #5



Bij deze twee foto's van hetgeen boven de kabel zit die naar het huis loopt. Hoop dat je er iets mee kunt.
In elk geval al bedankt voor het meedenken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Helaas, zekeringen zitten in de witte porselijnen houders. Als je deze voorzichtig openschroeft, kun je de zekering eruit halen en de waarde aflezen. U heeft deze nooit hoeven te vervangen?
 

CeesW

  • #7
U bent snel :D

Stoppen zijn 16A
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Met deze zekeringen ervoor is de kabel naar het woonhuis iig niet te dun. Vraag me nog wel af of je geen last krijgt van ongewenste uitval van (een van) deze zekeringen. Hoeveel en welke waarde zekeringen zitten in de 2de groepenkast in het woonhuis? Heb je verder klachten over of problemen met de installatie?
 

CeesW

  • #9
Op zich eigenlijk geen problemen. Bij het aanzetten van bijv. een waterkoker zie je dat wel even aan het licht. Laatst bij wat onvoorzichtigheid van mijn kant in huis sprong er een stop in de schuur (van bovenstaande foto).
We zijn aan het verbouwen en de meterkast in huis wordt met een paar groepen uitgebreid. Volgens onze elektricien is de aanvoerkabel te dun en kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Kabel te warm = brandgevaar.
Vandaar dus mijn bovenstaande vraag.
Installatie is in 1980 door erkend installateur aangebracht. Elektrische kookplaat, vaatwasser etc. was allemaal aanwezig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Weet je zeker dat alle 3 die zekeringen 16A zijn? Bij 2 ervan heb ik het idee dat de verklikker meer blauw dan grijs is, dat zou betekenen dat ze 20A zijn. Die ene 16A zekering is de verkeerde erin gedraaid denk ik.

Die 4x2,5 houdt dan inderdaad niet echt over...

Heb je meer foto's van beide kasten? Hoe is eea nu opgebouwd? Zit je hele woonhuis achter die ene aardlekschakelaar? Die aardlekschakelaar lijkt me geen selectieve variant, dat zou betekenen dat bij een sluiting naar aarde je hele woonhuis in het donker zit. Ook al heb je daar nog 30mA aardlekschakelaars zitten, bij een lekstroom van meer dan 500mA is het een soort van russisch roulette welke aardlekschakelaar dan eerder uit gaat.

En over selectiviteit gesproken... Bij eindgroepen van 16A in het woonhuis zou je eigenlijk een voorbeveiliging van 25A moeten hebben. En als je die 25A zekeringen in de schuur wilt toepassen zou je eigenlijk een hoofdaansluiting van 3x35A moeten hebben. Daar betaal je wel meer vastrecht voor, daarom zou de hoofdaansluiting in het woonhuis waarschijnlijk praktischer zijn. Maar dat lijkt me een duur grapje...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu