Afvoer wasmachine en cv-ketel via hemelwaterafvoer

System7

 • #1
Het voelt een beetje als vloeken in de kerk, dit topic :wink: Maar omdat ik er niet uitkom leg ik deze vraag toch maar even aan jullie voor.

Op dit moment komt de rioolafvoer van de cv-ketel op zolder via een 40 mm PVC-buisje uit in de dakgoot. Van daaruit gaat een 80 (?) mm hemelwaterafvoer het riool beneden in. Ik weet dat het onwenselijk is om op een dakgoot te lozen en wil dit graag veranderen, temeer daar er straks naast de cv-ketel ook nog een wasmachine komt te staan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om een nieuwe standleiding voor het riool in huis aan te leggen waar de afvoeren op uit zouden komen. Probleem is dat ik onherroepelijk op grote hoeveelheden hak- en breekwerk ga uitkomen.

Daarom mijn vraag: is het echt niet mogelijk om gebruik te maken van de HWA voor de afvoer van wasmachine en cv-ketel? Tegenover mijn huis zie ik diverse constructies, o.a. een Y-stuk vlak onder de dakgoot waar de leiding van de wasmachine in het zijstuk op uitkomt, ik zie iemand die 2 afzonderlijke leidingen naast elkaar langs de buitengevel heeft gelegd (overkill?) en volgens mij loost de rest gewoon direkt dan wel indirekt op de dakgoot :D

Hebben jullie ideeën? Dank alvast!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kacheltje

  • #2
  De cv ketel hoor je niet via de dakgoot te laten afvoeren.
  Als je een zinken goot hebt zal deze een kort leven hebben omdat het zuur de goot aantast. Met lange koude winterweken vriest het afvoerwater aan en kan lijden tot problemen door ijsvorming en zelfs voor gevaarlijke situaties.

  Wat je even na moet gaan is of je rioolwater en hemelwater in jou wijk gescheiden is. Dit mag niet op elkaar afvoeren.

  Advies is om in iedergeval de situatie aan te passen zoals het hoort.
   

  System7

  • #3
  Er is geen gescheiden riool d.w.z. hemelwater en vuilwater komen uiteindelijk op 1 leiding uit die naar het gemeenteriool loopt.

  En ik had inderdaad begrepen dat de dakgoot beschadigd kan raken. Vandaar dat ik dacht aan een 'bypass' of iets dergelijks waardoor het cv- en wasmachine-water niet meer in de dakgoot komt maar rechtstreeks in de afvoerbuis.
   

  Kacheltje

  • #4
  Je zal daar zeker een oplossing in moeten vinden.
  Bekijk hoe je aanwezige afvoeren lopen en bekijk dan of je daar een aansluiting op maken kunt. Vaak is een aansluiting op een standleiding wel te maken. Een beluchtingsstuk zou in sommige gevallen ook een mogelijkheid zijn. Het laatste herken je als deze door je dak heen steekt.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Ik had de condensafvoer van de HR ketel rechtstreek aangesloten op de regenafvoer, om veel hak en breekwerk te voorkomen. De 1e winter vroor de regenafvoer op het oosten al dicht. Er kwam veel water uit de ketel, en dat resulteerde in een ijslolie van 4 meter lang rond 80 mm :? De lente daarna toch maar een "nette"aansluiting gemaakt, dus 2 x werk....
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu