Help: Isoleren hellend dak

Asami

  • #1
De zoveelste vraag over het isoleren van een schuin dak, maar ik kom er echt niet meer uit met alle informatie die ik gevonden heb ...:oops:

Onlangs heb ik een vaste trap naar zolder laten plaatsen en sindsdien is de bovenverdieping een stuk kouder; er moet dus geïsoleerd worden op zolder.

Op het moment heb ik kunnen ontdekken (van buiten naar binnen dus)
- dakpannen
- latten voor de dakpannen
- vezelplaten
(het lijkt alsof er een dun laagje antracietgrijs papierlaagje tussen de latten en de vezelplaten zit).

Ik kan bovenstaande alleen zien omdat er een uitgang naar buiten is gemaakt voor de CV en nu waait het binnen (serieus!) als het buiten slecht weer is.
Ook zie ik kieren (lichtval) tussen de nok en de rest van het dak.

Ik heb verder dwarsbalken en verticale latjes van zo'n 2,5 cm dikte om de 47 cm.

Er is mij door vrienden aangeraden om gewoon piepschuim van 2 cm tussen de latjes te plaatsen en gipsplaat erover heen te zetten, maar overal lees ik over wel/geen dampwerende laag aanbrengen...

Ik kan trouwens niet echt goed staan op zolder, dus als de isolatie zo dun mogelijk zou kunnen zijn (in ieder geval op het stagedeelte) zou dat mooi zijn.

Wie kan mij advies geven over wat te doen?
Alvast dank. :D
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die 2 cm is echt zonde van je tijd en je geld. Maak dan alle kieren dicht.
Vind of wil je niet meer dan die 2 cm zorg voor een dampremmende laag.
 

Asami

  • #3
Wgb,
die 2 cm lijkt mij ook wat weinig, dus zat al te denken aan het ophogen van de latjes naar 8 of 10 cm en daartussen isolatiemateriaal aan te brengen.
Maar wat voor isolatiemateriaal is dan aan te raden bij het dak dat ik heb?
 

Tiho

  • #4
Wat zijn die vezelplaten dan precies? Is dat mogelijk spaanplaat?
 

Asami

  • #5
Nee iets anders, volgens mij is het een strovezelplaat. Op wikipedia staat bij vezelplaat een plaatje van wat er bij mij opzit. Vezels met bindmiddel staat daar. Ik heb verder geen flauw idee wat de eigenschappen zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Volgens mij is dit geen strovezelplaat maar een houtwolcement plaat. Ik ga eens graven op het net wat het werkelijk is. Kan je eventueel de dikte van die plaat nemen.
 

Tiho

  • #7


deze dus?
 

Asami

  • #8
Ja, zo ziet het er uit. En weet je wat ik daarover heen moet zetten?

De platen zijn trouwens ruim 2cm dik.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9

Houtwolcementplaat.
 

Asami

  • #10
Dat lijkt wel heel erg op elkaar, maar volgens mij is het het eerste, het is grijs bij mij en de vezels zijn wat dikker. Maakt het veel uit welke plaat het is qua eigenschappen?
 

Tiho

  • #11
Je moet eerst goed naar de buitenkant kijken.

Die platen zelf zijn denk ik niet helemaal dampdicht. Maar je hebt het over een laag aan de buitenkant.
 

Asami

  • #12
Ja, ik heb daar net nog even naar gekeken, een soort zwart laagje. Het ligt los op de platen, maar ik weet niet wat het is. Er zit een soort glinstering in en er staat verder niets op. Is er een materiaal dat vaak in combinatie met vezelplaten wordt gebruikt dat hierop lijkt?
 

Tiho

  • #13
Doe eens een foto plaatsen? Ik heb zelf al een keer een stuk van mijn dak gehaald voor en ander topic. Dit heb ik toen nat gemaakt en bekeken. dat van jou is anders.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dat laagje is waarschijnlijk een dampdoorlatende folie deze beschermt de dakplaten. Mochten de pannen wat lekken of er is stuifsneeuw onder gekomen dan zijn deze platen tegen het water beschermd.
 

Asami

  • #15



Duurde even voor ik foto's kon nemen, vandaar late reactie. Tussen de latjes zit 47 cm. Heeft iemand een idee wat ik het beste kan gebruiken om te isoleren?
 

Tiho

  • #16
Dat laagje ziet er in mijn ogen vrij dik uit. Kun je niet een dakpan lichten om te kijken of het nu folie is of iets anders?

Het is vrij belangrijk namelijk om te weten wat het is. Heb je een bouwtekening mogelijk van de woning daar zou ook iets in kunnen staan.
 

Pirke

  • #17
Is het een rijtjeshuis of een vrijstaand pand?
Anders zou ik dakplaten aan de buitenkant overwegen en opnieuw opdekken.
 

Asami

  • #18
Het is een rijtjeshuis. Ik ga wel met een stukje van dat laagje tussen de pannen en de vezelplaten naar een bouwmarkt. Misschien dat zij weten wat het is.
Heeft iemand een idee wat ik het beste kan doen met die afstand van 47 cm tussen de latjes? Ik dacht zelf aan latten er horizontaal overheen zetten en dan om de 60 cm weer verticaal 10 cm diepe latten plaatsen zodat er isolatiemateriaal van 60 cm tussen past. Of is dat omslachtig?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik kan niet goed zien hoe de verdeling van de balken en balkjes verder is. En hoe netjes wil je het hebben. Als het alleen om het isoleren gaat.
Als ik in jouw schoenen stond kocht ik harde isolatie platen met een alu. cachering en deze schroefde ik vast op die latjes. Zitten er nog meer balken in de constructie dan wordt dat weer lastiger.
Je kan ook eens op de site van een grote isolatie fabriekant kijken die hebben een afgewerkt renovatie systeem.
 

Asami

  • #20
Ik ben erachter wat dat zwarte laagje is (inderdaad goed idee om even te checken...): asfaltpapier. Dat schijnt dus niets door te laten, wat betekent dat ik geen vochtwerende laag meer mag gebruiken toch?

@ Wgb: Welke harde isolatieplaten bedoel je? En zijn die er dan ook zonder vochtwerende laag?

En heeft iemand een idee hoe ik zo ruimtebesparend mogelijk te werk kan gaan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu