Dubbelwandige kachelpijp 15 cm aansluiten op eternietpijp

Dubbelwandige kachelpijp

 • #1
Omdat de gemetselde schoorsteen lekte heb deze bovendaks verwijderd. Ik ben nu bezig met het vervangen van de loodslabben.
daarop komt een laag metselwerk en komt een betonnen afdekking. In de schoorsteen zit een eternietpijp van 18 cm binnenwerks en buitenwerks ca 20 cm. De bovenkant van deze pijp komt ca 10 cm boven het metselwerk. Mijn vraag is hoe monteer ik een nieuwe dubbelwandige RVS kachelpijp van ca 50 hoog; en wat heb ik daarvoor nodig. Het is gelukkig een platdak dat eenvoudig bereikbaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
Ik snap de vraag nog niet precies. Je wilt er helemaal een nieuwe pijp in trekken? Of wil je een nieuwe pijp aansluit en op de huidige eterniet pijp? Is die eterniet pijp asbest houdend?
 

Dubbelwandige kachelpijp

 • #3
Beste Vonkentrekker,
De huidige eterniet pijp blijft zitten, gecontroleerd tot beneden in de hout haard. Boven op die pijp wordt dus een RVS dubbelwandige pijp gemonteerd via een verloop stuk op de bestaande pijp. hoe zorg ik er voor dat de RVS niet weg waait?
Asbesthoudend ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
Eterniet is een merknaam. Dit merk produceerde op grote schaal materialen van asbest waaronder ook rookkanalen. Als jouw kanaal asbest bevat dan zou ik die geheel verwijderen of er een flexibele pijp doorheen trekken van begin tot einde.

Schoorsteenvegers beginnen niet meer aan asbesthoudende kanalen te vegen en zelf moet je dit ook niet willen doen.
 

Dubbelwandige kachelpijp

 • #5
Zij maakten toch ook kachelpijpen zonder asbest? Ik hoop dat ik er zo een heb. Aanvullende vraag: past een RVS 180 mm dubbelwandig in een pijp van 180 mm binnenwerks ? Weet iemand dat? alvast dank.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #6
Dat hoop ik dan ook voor jou. Als ik er niet zeker van was zou ik een monster opsturen ter bevestiging. Je kunt dit volop op Google vinden.

Ja zou moeten passen in mijn beleving.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #7
je bedoeld dubelwandig flexiel 180? zit je snel op een buitendiameter van 195 mm en dw met isolatie al op minimaal 230 mm
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
De kans dat het eterniet zonder asbest is, is even groot als alle 7 goed in de Lotto :mrgreen:
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #9
Dat denk ik ook Rola... Daar komt TS snel genoeg achter als de schoorsteenveger komt ben ik bang.
 

Dubbelwandige kachelpijp

 • #10
je bedoeld dubelwandig flexiel 180? zit je snel op een buitendiameter van 195 mm en dw met isolatie al op minimaal 230 mm/

Eigenlijk is de vraag: kan ik een RVS dubbelwandig 180 mm 500 mm lang direct inschuiven in de bestaande enkelvoudige pijp van 180 mm binnendiameter en hoe kan ik een stevige verbinding maken?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #11
Je zult de pijp over de gehele lengte moeten vervangen als dit een asbestpijp is, er is geen schoorsteenveger die u een asbestpijp gaat vegen.
Het advies is dus om eventueel een flexibele dubbelwandige rvs buis van 150mm te trekken alhoewel dan ook asbestvezels vrij zullen komen als de pijp niet verwijdert wordt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu