Eerste keer plat dak constructie, help?

STNath

  • #1
Dag allemaal

Na veel verwarrende offertes van dakwerkers, met allemaal een verschillende mening en prijzen die mijn hoofd doen suizen... Begin ik stil aan te overwegen om het plat dak van mijn aanbouw, zelf te renoveren en potentieel de dakconstructie opnieuw te leggen.

Kort en eerlijk: ik ben handig (elektriciteit, sanitair, centrale verwarming doe ik allemaal zelf) maar zo'n project van deze schaal heb ik nog nooit ondernomen.

De situatie is als volgt (zie ook tekening): het L-vormig dak is een veertig jaar geleden gezet in houtskelet. Het is op twee plaatsen lek, en met een HoH van 85cm en 65 cm afhankelijk waar in de L-vorm je kijkt. De balken zijn een 6cm dik en 14cm hoog. In het midden zit een steunbalk die vrij laag hangt. Ik ben zelf maar 1m57 en kan deze bijna aanraken. :) De langste overspanning is bijna 6 meter, de kortere is 2,35m. Ik ben niet van plan om een dakterras te zetten dus is dit dan zonder ballast? Behalve natuurlijk een potentiële laag sneeuw, al zien we daar niet veel meer van de laatste tijd.

De stal die in beton is gezet, dient enkel een nieuwe roofing te krijgen. De kleine veranda, dient te worden gesloopt. Waardoor je dus enkel de L-vorm overhoudt. In de nieuwe situatie zie je ook dat er een schuifraam komt (zie tekening).

Nu zijn mijn vragen:

  • Veel van mijn dakwerkers willen verder werken op de bestaande dakconstructie. Een soort van dak over dak met spanplanken of kepers. Dit vind ik ietwat verrassend aangezien de balken al zo ver uit elkaar staan en (zie foto's) toch niet zo kwalitatief lijken. Wat denken jullie hierover? Met deze manier van werken kan ik toch net zo goed zelf isolatie en nieuwe roofing (of epdm/pvc) leggen en de oude constructie laten voor wat het is? Grote kostenbesparing...
  • Eén offerte biedt aan om de steunbalk in het midden weg te halen en de lengte van zes meter te overbruggen met balken van 60x180 .. Oké ik ben een leek maar dit lijkt mij absoluut veel te weinig? Ik dacht voor zo'n afstand minstens aan 70x220 en een HoH van 30-40 cm. (En dat als echt minimum)
  • Als ik de prijzen zie, wil ik zelf aan de dakconstructie beginnen. Wat lijkt jullie het beste? Gaan voor de overspanning van zes meter met dikke balken zonder steunbalk (die erg laag hangt) of toch een poutrel (of weer een houten balk waar op wordt gelegd) steken.
  • Momenteel zijn de balken in de muur gemetseld. Kunnen deze ook op een houten balk met steunschoentjes worden bevestigd om de druk gelijker te verspreiden?
Kortom: feedback welkom!

Groetjes

Nath

oude situatie.jpg dak 1.jpg houtskelet.jpg nieuwe situatie.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
STNath schreef:
Ik dacht voor zo'n afstand minstens aan 70x220 en een HoH van 30-40 cm.
Dat voldoet goed aan de balkenschuif, dus een prima keus. Je kan ook de moerbalk op dezelfde hoogte leggen als de balken, dat spaart een hoop hout.

Is het een spouwmuur? Opleggen in metselwerk vind ik veel handiger. Als het een massieve buitenmuur is, moet je balkschoenen gebruiken die (minimaal) goed verzinkt zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu