Help: Isoleren hellend dak

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #21
Asfaltpapier als dat een gebitumineerd glasvlies is dan is dat inderdaad behoorlijk dicht. Het zou ook bezand teervilt kunnen zijn en dit materiaal is iets meer dampopen. Het zou me niet verbazen als de platen met teervilt zijn gecacheerd.
Het moet toch mogelijk zijn om aan de vezels van de platen te zien of dit hout of stro is.
Die platen die op je dak zitten zijn, zowel hout als stro, zeer vocht gevoelig. Als je de situatie gaat veranderen en het dauwpunt komt in die platen te zitten zal het niet goed komen. Zijn de platen van stro dan gaan deze behoorlijk stinken.

Harde isolatie platen zijn platen van een kunststofschuim. EPS, XPS en PIR/PUR. Laatst genoemde zijn behoorlijk hard maar altijd met een laag op het schuim. EPS is iets zachter en te koop zonder laag, XPS is ook hard maar heeft geen laag of cachering.
Dat idee van het afgewerkte systeem heb je dat al bekeken.
 

Asami

  • #22
Ik heb twee afgewerkte systemen gevonden; een met kant en klare platen (inclusief vochtwerende laag) met klemmetjes en een met metalen latjes. Dat laatste zou ik volgens mij zelf met hout kunnen doen en daarachter isolatie zetten zonder vochtwerende laag. Daarachter dan glaswol plaatsen?
 

Tiho

  • #23
Lees eens wat over klimaatfolie, helemaal geen waterdamp tegenhouden lijkt me niet verstandig.
 

Millew

  • #24
De veiligste weg is om aan te nemen dat de laag op de vezelplaat dampdicht is.
Om zeker te zijn dat er geen condensatie in de platen optreedt, zal je ventilatiegaten in de vezelplaten moeten maken en aan de binnenzijde tegen de nieuwe isolatie een dampdichte folie moeten aanbrengen.
Waarmee en hoe maakt niet uit als het principe maar blijft gehandhaaft.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #25
Daar ben ik weer. :wink: Gaten hoeveel hoe groot de afstand onderling enz. enz..
Misschien wil de leverancier een berekening voor je maken zodat je 100%goed zit. Nogmaals komt het dauwpunt verkeerd te liggen heb je echt een probleem.
 

Klussert33

  • #26
Hallo medeklussers, ik heb soortgelijke dakbedekking en sta ook op het punt te isoleren. Ik heb b-keus Pir platen gekocht van 85mm dik en een r-waarde van 4,2 voor € 11m2 incl. btw. Belangrijk is dus de ventilatie tussen het dak en de houtwolcementplaat heb ik begrepen. Ik zorg dat er een ruimte (+/- 50mm) tussen de Pirplaat en de houtwolcementplaat zit.
Met panlatten hou ik de Pirplaten tussen de gordingen en maak kieren en gaten dicht met purschuim en met duktape plak ik de naden af. Het is geen zichtwerk dus maakt niet uit hoe het er uit ziet.
Verder hou ik aan de zijkanten en in het midden (3 openingen dus) van de zolder een opening van ongeveer 15mm tussen de platen zodat er een luchtstroom ontstaat. Er werd mij ook geadviseerd een paar gaten in de spouwmuur te boren zodat er nog een ventilatie stroom op gang komt, ik twijfel hier nog over omdat ongedierte en insecten dan vrij spel krijgen. Graag jullie mening, ben ik goed bezig, andere ideeën zijn natuurlijk van harte welkom.
 

Jeroen94704

  • #27
Klussert33 schreef:
Belangrijk is dus de ventilatie tussen het dak en de houtwolcementplaat heb ik begrepen. Ik zorg dat er een ruimte (+/- 50mm) tussen de Pirplaat en de houtwolcementplaat zit.
Belangrijk is dat aan de koude kant van de isolatielaag verse buitenlucht kan komen, om te voorkomen dat het vocht in de warme lucht die uit je kamer naar de koude kant lekt gaat condenseren, waardoor je vochtproblemen krijgt. Vandaar dat aan jouw voorganger werd aangeraden om gaten in de houtwolvementplaten+asfaltpapier te maken, zodat deze ventilatie aan de koude kant plaats kan vinden.
Klussert33 schreef:
Verder hou ik aan de zijkanten en in het midden (3 openingen dus) van de zolder een opening van ongeveer 15mm tussen de platen zodat er een luchtstroom ontstaat.
Begrijp ik goed dat je onderbrekingen in de isolatielaag gaat aanbrengen om de koude kant van de isolatie te ventileren? Dan ben je dus effectief niet of nauwelijks aan het isoleren. Of begrijp ik je verkeerd? Kun je een plaatje plaatsen van wat je wil doen?
 

Klussert33

  • #28
@ Jeroen94704: Jeroen, het idee dat ik gaten moet boren in de houtwolcement platen vind ik een beetje eng, moet dat dan door en door, tot aan de dakpan zeg maar? En hoeveel gaten moeten er in dan en hoe groot. (Bouwplaatje volgt later nog)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu