Grote aanpassing CV systeem: klopt dit?

DiV

  • #1
Beste,

Ivm een grote verbouwing op de eerste verdieping en het vervangen van de ketel en thermostraat wil ik gelijk een slag slaan in het vernieuwen van het oude (jaren 70) CV systeem.

Het oude systeem was simpelweg een lusstructuur van stalen buizen. Allemaal opdekleidingen, grote radiatoren (T10 enzo) en behoorlijk inefficient.
Ik wil niet gelijk alles oppakken, maar de ene kant van het huis wel.

In de bijlage het overzicht dat ik hierbij gemaakt heb.
- Er komt een nieuwe CV: Atag 325EC, met nieuw expansievat. Dit blijft op de zolder hangen.
- met een AluPex 25 mm wil ik naar een verdeler gaan, die AluPex 16mm naar de badkamer, slaapkamer, en de 2 beneden radiatoren brengt.
- De andere kant van het huis (zolder 1 en 2, slaapkamer 2 en 3, woonkamer 2 en 3 en keuken 1, 2 en 3) blijven bedient door het huidige stalen buizen systeem. Ik weet ook niet exact hoe dit op de beneden verdieping loopt (moet de kruipruimte in, vermoed ik, of plafonds slopen).
- Mijn thermostaat, die ik ook vernieuw, wordt de honeywell evohome. Met evohome radiatorknoppen op woonkamer, slaapkamer en badkamerradiatoren (keuken en hal blijven voorlopig thermostraatkranen die vrijwel dicht zullen zitten). Met name omdat de ketel straks afzonderlijke radiatoren gaat aansturen vind ik een verdeler een goed idee; dan hoeft niet heel het leidingnet verwarmd te worden voor die ene radiator, maar slechts die ene slang.

Mijn vragen:
- Dit de huidige structuur logisch? (met name de linkerkant van het plaatje dan?) En zijn er simpele verbetering denkbaar in deze structuur die niet bijzonder ingrijpend zijn?
- zijn de leiding diameters voldoende? (met name de 25 mm alupex naar de verdeler
- kan ik niet beter evohome zonekleppen plaatsen onder de verdeler? En is dit te combineren met evohome thermostaatkranen op het bestaande deel van het systeem (Wat niet achter de verdeler hangt)
- moet een evohome systeem ook waterzijdig ingeregeld worden? ik heb lang niet overal voetventielen, en de radiatorkranen zelf worden immers door honeywell aangestuurd, en niet door mij?

Misschien dat jullie zin hebben om mee te denken? Alvast bedankt,


Dick.
 

DiV

  • #2
-- niemand?? --
 

Marcn88

  • #3
25 mm aanvoer retour is in de meeste gevallen voldoende

evohome kan maarzijn ook andere oplossingen voor zoek op zone of etage regeling

er moet sowieso een bypass geplaatst worden icm evo of zone regeling

ik zou ook een vuilfilter plaatsen in dit systeem ivm vervuiling wat in oude radiatoren en leidingen zit
systeem spoelen bij vervanging toestel

Systeem dient alsnog ingeregeld te worden als u kranen vervangt neem dan dubbel instelbare uitvoering
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Het is overigens een misvatting dat het oude leidingsysteem inefficiënt zou zijn.

Als de bestaande installatie bestaat uit dikwandige gelaste leidingen, dan is dit kwalitatief gezien waarschijnlijk nog in uitstekende staat. Veel duurzamer ook dan veel moderne leidingsystemen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je de leidingen wel zou kunnen vervangen omdat je ze beter weg wilt werken.
 

DiV

  • #5
Lees ik nu hier, maar ook bij andere draadjes tussen de regels door dat jullie als ervaren CV-mensen niet zo lyrisch zijn over Evohome? Voor zover de (toch wel redelijk goed ingelezen) leek kan overzien is dit het enige systeem dat op deze manier een product in de markt zet.

als er al andere systemen zijn, dan zijn ze bijzonder slecht in het aanprijzen wat ze hebben.

Maar goed: aan de vooravond van deze dure uitgave kan ik uiteraard nog switchen. Als er iemand (eventueel prive) een bericht wil posten over welk soortgelijk product beter is, dan hou ik me aanbevolen.

DiV
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu