Groep valt bij nihile belasting uit

Rgerr

  • #1
Hallo allemaal,

Op mijn zolder heb ik twee extra kamers en een vliering gemaakt. In de kamer heb ik natuurlijk een aantal wandcontactdozen gemaakt en schakelaars voor licht.

In de meterkast heb ik een extra groep gemaakt en aangesloten zoals de rest is aangesloten. Wanneer ik de groep voor de zolder om zet, gebeurt er niks. Zodra ik ook maar een lampje inplug of iets anders, klapt de aardlekschakelaar er uit.

Ik heb alle groepen die zich in die aardlekschakelaar bevinden uitgezet en alleen die van de zolder aangezet, maar zelfs dan klapt de aardlekschakelaar eruit bij het minste of geringste.

Jullie raden het al: ik kom er niet meer uit, heeft iemand een idee waar het aan kan liggen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Je zegt het zelf al; de aardlekschakelaar.
Op een of andere manier lekt er stroom naar de aarde als je iets aansluit op die groep.
Ik denk dat er ergens een aarde aan een nul verbonden is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Kon je de draden makkelijk door de (loze) leiding trekken tot in de meterkast? Of ging dit zwaar, en moest je er aan hangen? Grote kans dat de mantels beschadigd zijn bij het trekken door wrijving en gruis. Omdat het pas gebeurt bij het maken van een verbinding tussen fase en nul, zal de fout in de nul zitten, en komt deze in contact met de aarde of een geleidend oppervlak.

Om eea te testen: Maak in de centraaldoos/dozen op zolder alle verbindingen los, en voeg ze 1 voor 1 weer toe aan de groep.

Wel netjes iedere keer de groepsschakelaar aan en uitzetten bij de werkzaamheden.

Of de aardlek valt direct uit, of na het aansluiten van 1 van de groepen. Daar moet je vervolgens verder zoeken.

NB: Eigenlijk heb je op de linker aardlek nu 1 groep teveel zitten. Het maximum is 4 groepen per aardlek. Echter heb je geen ruimte meer om hier een aparte alamat voor in te zetten. Een losse aardlek kan ook niet toegevoegd worden aan dit busboard.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Een andere mogelijkheid is, dat het in de kast verkeerd zit aangesloten. Fase van de ene aardek, en de nul via de andere of zelfs rechtstreeks geeft ook dit soort fouten.

Kun je een foto plaatsen van de binnenkant van de kast?
 

Rgerr

  • #5
De wandcontactdozen zijn allemaal juist aangesloten, ik heb ze nagelopen. Ik heb de draden vanuit de groep al eens los gehaald en toen de groep aangezet. Toen bleef deze wel 'gewoon' aan. Neem dus aan dat de groep zelf niet kapot is.

Sommige draden waren wel lastig om te trekken... Zal vanmiddag alles nog eens loshalen en weer opnieuw aansluiten.

 

Rgerr

  • #6
Ik denk dat het inderdaad bij het kabeltrekken mis is gegaan in een buis, ik heb een aantal contactdozen los gehaald en weer opnieuw aangesloten tot de groep er uit klapte.

Het probleem nu is dat het mij niet eens lukt om de kabels eruit te trekken... Daar zal ik nog iets op moeten verzinnen, de muren zijn net behangen en geverfd, dus alles opentrekken is niet bepaald een optie.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Niet bij het ophangen van een schilderij oid door een leiding geboord of gespijkerd?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Wat ik zie zijn 9 eindgroepen en maar 2 aardleks.
Dus 1 eindgroep te veel op een aardlek of er moet eronder nog ergens een aardlek aanwezig zijn.

suc6

Gerrit
 

Rgerr

  • #9
Als ik nummer 2 loshaal, doet nummer 1 het gewoon. Nu heb ik vanaf 1 een tijdelijke kabel gelegd naar 2. Ook dan klapt de stop er direct uit bij het inpluggen van een lampje. (Zie foto.)

Dus waar ik dacht dat het mis ging, ging het niet mis... Maar heb nu wel de kabels daarvan kapot moeten knippen in de hoop ze er uit te trekken om te vervangen.

Er hangt nog niks aan de muur, dus dat er kabels zijn geperforeerd kan niet.

Het kan toch niet zo zijn dat omdat ik 1 eindgroep te veel heb op een aardlekschakelaar dat die er steeds uitklapt? Dat is toch meer iets uit het bouwbesluit?

 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
1 groep teveel is 1 groep te veel en je voldoet daarmee niet aan de gestelde eisen (nog even los van het feit of het werkt of niet)
Zou er iets gebeuren dan zou de verzekeraar mogelijk een reden hebben om de schade niet te vergoeden.

suc6

Gerrit
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Vaak komt deze storing uit een stopcontact, aarde en nul zijn daar verwisseld, en zeker met deze foute manier van opkoppelen en doorlassen is dat risico aanwezig,
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Ik zou dus ook de elektra wat anders hebben aangelegd.


Deze manier heeft als voordeel dat je alle schakelmateriaal in 1 ruimte ook op 1 centraaldoos hebt aangesloten zonder dat je door hebt moeten lussen.
Hierdoor wordt het geheel veel overzichtelijker en is evt. storing zoeken ook veel eenvoudiger.
Verder ook de schakelaars voor de verlichting naar de sluitzijde van de deur wat over het algemeen toch wel wat handiger is.

Als je nog ruimte in je kast hebt zou je het probleem met teveel eindschakelaars op kunnen lossen door een eindschakelaar met ingebouwde aardlek toe te gaan passen.

suc6

Gerrit
 

Rgerr

  • #13
Het liefst had ik de installatie ook gemaakt zoals jouw tekening, Gerrit. Dat was alleen niet mogelijk door de schuine kappen op de zolder, die natuurlijk op de tekening niet te zien zijn. Vandaar dat het doorlassen de beste oplossing was zonder de schuine kappen los te halen.

Morgen ga nog een keer alle aansluitingen na lopen in de hoop dat ik toch wat over het hoofd heb gezien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Dat hou je altijd, in de praktijk is het toch vaak anders dat wat men op kantoor heeft uitgedacht maar dan is het aan degene die alles aanlegt de taak om het eindresultaat zo goed mogelijk te laten voldoen aan het ontwerp.
Echter zou ik aansluitpunten van verschillende ruimtes door elkaar halen en op dezelfde centraaldoos aansluiten dan kan ik wel een gesprek met de projectleider verwachten.

Wat je ook nog zou kunnen doen om te kijken waar het probleem zit is een andere eindgroep geheel afkoppelen om uit te sluiten dat het aan je extra eindgroep ligt.
Blijft het probleem aanwezig dan is waarschijnlijk er toch een keer ergens een nul en aarde door elkaar gehaald waardoor, zodra je een lamp aansteekt, de stroom ipv. via de nul via aarde terugloopt en de aardlek er vanzelfsprekend uit klapt.

suc6

Gerrit
 

Rgerr

  • #15
Alle contactdozen nagelopen, maar alles is goed aangesloten...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Ik neem aan dat je al getest hebt of het probleem in een 5e eindgroep zit door een andere groep af te koppelen.

Als je een multimeter ter beschikking hebt dan alle 3 draden in de meterkast losmaken en ohms gaan meten tussen de 3 draden.
Als je nergens wat hebt aangesloten dan zou je ook nergens een weerstand moeten kunnen meten.
Meet je wel ergens een weerstand dan bij de 1e las (het stopcontact) de draden ook losmaken en opnieuw gaan meten.
Is de weerstand weg dan de las weer maken en de volgende loshalen enz.

Meet je geen weerstand vanuit de meterkast dan de 3 draden in de meterkast weer aansluiten, ook nu weer de draden vanaf het 1e stopcontact vanuit de meterkast losmaken (dus zodat er alleen spanning op dat stopcontact staat) en iets aansluiten op dat 1e stopcontact. Blijft de automaat er in dan het volgende stopcontact aansluiten daar weer wat op aansluiten enz.

Zo de gehele installatie testen en dan moet de storing er uit te halen zijn.

suc6

Gerrit
 

Rgerr

  • #17
Na gecontroleerd te hebben of alles juist is aangesloten, ben ik 1 voor 1 de contacten los gaan halen en getest met een lampje. ik denk nu het probleem te hebben gevonden, namelijk 1 niet-geaarde contactdoos (vraag me maar niet waarom die niet geaard is...).

Maar kan dat wel? Dan zou toch juist de zekering van de lamp (of de lamp zelf) knappen? En niet de aardlekschakelaar?

Edit: ik heb de 5e groep getest door de draden eruit te halen die naar de zolder gaan, en de andere vier groepen uit te zetten, en gekeken of die er uit zou klappen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #18
Een niet geaard stopcontact, kan nooit de oorzaak hiervan zijn.

Wissel in de meterkast de bedrading (fase én nul!) van groep 4 en 5 eens. Blijft het probleem dan op automaat 5, zit het in de kast. Verhuist het mee naar 4, moet je het in de installatie gaan zoeken.
 

Rgerr

  • #19
Op de een of andere manier zal er toch iets verkeerd hebben gezeten, ik vermoed een uitstekende ader die ergens tegenaan heeft gezeten.

Vooralsnog werkt alles en de aardlek blijft mooi zitten. Maar ik maak mij toch een beetje zorgen over wat Gerrit B zei over de het aansluiten van 5 groepen op 1 aardlek. Bestaan er groepen met ingebouwde aardlek die op 1 aansluiting passen? En zo ja, welke is dan geschikt?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #20
Ik zou me meer zorgen maken over de veiligheid van de gehele installatie. Je hebt de werkelijke oorzaak niet gevonden, en toch werkt het ineens? Dat klinkt niet echt vertrouwenwekkend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu