Hoofd aardlek van één groep valt spontaan uit

Grunt

  • #1
Hallo,

In mijn meterkast zitten twee hoofdgroepen. De bovenste is nu al twee keer spontaan eruit geknald, waardoor de stroom van vier individuele groepen eraf ging.

Dit is met een tussenpoos van twee weken. Er is geen nieuwe apparatuur in gebruik genomen. Ik begrijp dat het nogal lastig wordt dit te analyseren, maar heeft één van jullie wat aanwijzingen hoe ik dit het best kan aanpakken?

Mijn redenatie is dat als het een individueel apparaat de oorzaak is, er dan maar één groep uit zou gaan, en niet alle vier via de hoofd-aardlek. Klopt dat? Wat zou dit kunnen zijn? Ik heb een foto van mijn kast bijgeplaatst.

Alvast bedankt voor jullie hulp, en groet.


 

STF

  • #2
De vier smalle zijn zekeringautomaten, die schakelen alleen uit bij overbelasting of kortsluiting, de dubbel zo brede waar jij hebt over hebt is de aardlekschakelaar die schakelt uit als er een lekstroom is.

Zijn het altijd dezelfde tijdstippen of tijdens dezelfde handelingen (wassen, frituren, etc.) dat de aardlekschakelaar uitschakelt of is er weinig logica in te ontdekken?
 

Grunt

  • #3
Helaas tot nu toe weinig logica. 1x s'middags terwijl de vaatwasser aan stond, 1x s'nachts om 3u met de vaatwasser uit. Er zijn ook geen wijzigingen geweest in de electra hier.

Wat ik wel weet is dat de buitengroep (tuin) onder deze aardlekschakelaar valt. Alvast bedankt voor het meedenken, STF.
 

StefanD

  • #4
Normaal gesproken schakel je alle groepen uit en schakel je vervolgens telkens één groep in om te kijken wat er gebeurt. Op die manier kun je meestal wel bepalen op welke groep de boosdoener zit.
Maar met een interval van 2 weken is dat niet echt handig...
De "tuin-groep" is sowieso een hoofverdachte. Wellicht dat je die uit kunt schakelen en dan een tijd afwachten wat er gebeurt?
 

Grunt

  • #5
We konden hem telkens weer inschakelen, en hij bleef dan direct gewoon staan. De tuin-groep is inderdaad hoofdverdachte. Wel raar dat bij de grootse plensbuien er niets gebeurt, en als het een tijdje droog is zou je in de tuin niets verwachten.

Nog één vraag: kan het kwaad? Kan de aardlekschakelaar "verslijten" door regelmatig inkomen?

Dank voor je reactie.
 

Kaajee

  • #6
Grunt schreef:
........
Nog één vraag: kan het kwaad? Kan de aardlekschakelaar "verslijten" door regelmatig inkomen?.....
Nou tientallen keren per week wellicht, maar zo af en toe.....nee kan geen kwaad.......sterker nog: normaal dien je eenmaal oer zoveel tijd (maand oid) de aardlekschakelaar zelf in te drukken (test-knop) om een juiste werking te testen, dat hoef jij dus niet te doen........... :mrgreen:
 

Grunt

  • #7
Het bleek de koffiezetter te zijn die af en toe kortsluiting veroorzaakte. Erachter gekomen toen de aardlek meteen eruit ging bij insteken van de stekker, en dit even reproduceerbaar was. Koffiezetter is omgeruild (garantie) en probleem heeft zich niet meet voorgedaan.

Gr,

Leon
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Mijn redenatie is dat als het een individueel apparaat de oorzaak is, er dan maar één groep uit zou gaan, en niet alle vier via de hoofd-aardlek. Klopt dat? Wat zou dit kunnen zijn? Ik heb een foto van mijn kast bijgeplaatst.
Om nog even antwoord te geven op deze vraag:
Elke aardlekschakelaar in je meterkast beveiligd vier groepen.
Als één van deze groepen een aardsluiting heeft, dan krijgen alle
groepen die op die ene aardlekschakelaar aangesloten zijn geen spanning meer.
Hetzelfde geldt voor de andere aardlekschakelaar, en de bijbehorende andere vier groepen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
En om ronny nog even aan te vullen: Een automaat reageert dus NIET op een stroom van fase naar aarde. (tenzij deze groter dan 16A is)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu