Perilex kookgroep valt af

klaas 1995

  • #1
Hallo allen, ik ben nieuw op dit forum. Ik heb al wel veel meegelezen hier maar nu dus ook lid.
Ik ben met bezig met het plaatsen van een nieuwe keuken. De inductie kookplaat is een van de laatste klussen (de rest is gelukt zonder hulp van het forum.

Ik heb een kookgroepautomaat aangesloten 1 fase aansluiting. in de perilex stekker meet ik tussen L1 en N1 230V en tussen L2 en N2 230V
De kookplaat was al bedraad met een 5 aderige draad, ik heb er alleen een stekker aangezet (VOLGENS DE AANWIJZINGEN OP DE KOOKPLAAT)
Als ik nu de zekering van de kookgroep inschakel (beide gelijkertijd)valt deze meteen af.
Aals ik de kookgroep 1 voor 1 omhoog doe blijft 1 staan, als ik de andere omhoog doe vallen ze er beide af.

heeft iemad een idee wat er mis kan gaan?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Mijn glazen bol zegt dat je kookgroep een aardlekautomaat van Emat, SEP, Epro of Geyer is en dat de kookplaat niet geschikt is voor een kookgroep.

Maar kun je misschien wat meer details delen voor het geval mijn glazen bol defect is? :wink: Het typenummer van de kookplaat en foto's van de kookgroep en de aansluiting zouden handig zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

klaas 1995

  • #3
bedankt voor de snelle reactie! hopelijk is jouw glazenbol beter aangeslotendan mijn kookplaat. hierbij wat beeldmateriaal
20220522_235608.jpg
20220522_235652.jpg 20220522_235657.jpg 20220522_235616.jpg 20220522_235625.jpg
 

klaas 1995

  • #4
het gaat om een Samsung NZ64K5747BK
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Mijn glazen bol had in ieder geval de Emat aardlekautomaat goed gegokt.... Deze geven wel vaker onverklaarbare storingen. Er zijn kookplaten die hier gewoon niet mee werken. De combinatie met een Samsung kookplaat heb ik nog geen ervaring mee.

Zou het kunnen dat er (bijvoorbeeld in de contactdoos) toch ergens wat draden gekruisd zitten? Als je met deze aardlekautomaat niet de juiste fase bij de juiste nul houdt dan gaat het niet werken. Je kunt eens proberen om in de stekker of in de kookplaat (maar niet bij allebei) de fasedraden van plek te verwisselen (bruin en zwart omwisselen). Het ergste wat er kan gebeuren is dat het nog steeds niet werkt.

Zorg je tzt ook nog dat de trekontlasting in de stekker goed wordt gemonteerd (dus op de mantel van het aansluitsnoer)?
 

klaas 1995

  • #6
is er een manier om te testen of het aan de automaat ligt?

ik had al geprobeerd om bruin en zwart om te wisselen, helaas nog steeds hetzelfde probleem:cry:

de trekontlasting ga ik orde maken als ik de stekker weer in elkaar zet.:prima:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je zou (tijdelijk! om te testen!) de draden in de groepenkast kunnen samenvoegen op 1 helft van de automaat: zwart in dezelfde klem aansluiten als bruin, en grijs in dezelfde klem aansluiten als blauw. Als de kookplaat dan wel aan gaat, dan reken maar dat het domweg niet gaat werken op deze automaat (aangezien je al hebt uitgesloten dat de 2 sets bedrading gekruisd zijn).

Je hebt dan maar de helft van het vermogen beschikbaar en deze klemmen zijn waarschijnlijk niet bedoeld om 2 draden in aan te sluiten, dus ga het niet enthousiast lopen belasten. Even een pit aanzetten om te proberen of je iets aan de kook krijgt zal wel loslopen maar zet het daarna weer uit en zoek verder naar een permanente oplossing. :wink:

Vanwaar eigenlijk de keuze voor een kookgroep? Zo te zien heb je 3 fasen beschikbaar, een 3P+N aardlekautomaat ligt dan meer voor de hand. Let wel dat je de aansluiting van de stekker / kookplaat dan aan moet passen voordat je de boel weer aansluit, anders blijft het niet lang heel.
 

klaas 1995

  • #8
IK heb de draden samengevoegd in een deel van de kookgroep zoals je zei. Nu werkt de kookplaat:hup:

nu opzoek naar een definitieve oplossing.

je hebt gelijk, ik had eigenlijk van de 3 fase aansluiting gebruik moeten maken :oops:

ik heb twee keer dezelfde fase gebruikt, is het mogelijk om met de dezelfde kookgroep een andere fase te gebruiken? ik weet dat ik dan 400volt krijg over de 2 fasen en zal het anders aan moeten sluiten op de kookplaat. maar kan het? of is het beter om een 3P+N aardlekautomaat aan te schaffen..
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Je kunt wel 2 verschillende fasen aansluiten op een kookgroep. Maar ik verwacht niet dat je het überhaupt werkend gaat krijgen met deze kookgroep.

Een dergelijke kookgroep zijn eigenlijk 2 gekoppelde aardlekautomaten dus 2 aparte aardlekbeveiligingen. Ondanks dat de kookplaat 2 aparte faseklemmen en 2 aparte nulklemmen heeft, zijn het blijkbaar niet 2 volledig gescheiden circuits. Als er een klein beetje stroom kan lopen van L1 naar N2 of van L2 naar N1 schakelt de aardlekautomaat direct uit.

Met een 3P+N aardlekautomaat heb je hier geen last van. Maar kijk dan zoals gezegd wel kritisch naar de aansluiting.
 

klaas 1995

  • #10
bedankt voor de uitleg. Nu begrijp ik waarom het misgaat. ik ga een 3P+N aardllekautomaat aanschaffen. red ik het met een
3-polig+nul 16A B-kar 30mA (chint 2015B16)?


Ik vind het wel erg vervelend dat het aparaat zo niet werkt terwijl het wel zou moeten werken met een kookgroep.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Die aardlekautomaat zou prima moeten zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu