Granito met steentjes

Ria13

  • #1
Hallo,

In het huurhuis wat ik sinds kort heb betrokken zit een inloopdouche, tenminste, het is een vertrek van 230 bij 110 waarbij aan de ene helft een douchekop hangt en aan de andere kant een wastafel. De onderste helft van de wand bestaat uit oude cremekleurige tegels en de vloer bestaat uit turkooisblauwe steentjes die in een gegoten granito bak lijken gedrukt. Bijgaand een foto, die wat mooier lijkt dan het in feite is. Het stenen materiaal is extreem vuilgevoelig en vuilabsorberend en na elk bad is het een waar karwei om het schoon te maken en echt schoon krijg je het niet meer.

Ik wil dus van die vloer en de granito rand af. Wat is de eenvoudigste manier om het geheel te restaureren? En de wandtegels? Voor de wand dacht ik aan dunne platen, melamine ofzo, die geplakt kunnen worden maar ik heb ook geen idee waar ze collecties hiervan hebben. Voor de douchevloer heb ik geen enkel idee.

Foto:
 

Jeko

  • #2
Je zou misschien een gietvloertje over het mozaiek aan kunnen brengen? Als het op afschot staat wordt dat moeilijk bedenk ik me net. Of je zou direct over het mozaiek kunnen tegelen. Als je de granito rand er niet uit wilt breken kan je er wellicht tegenaan tegelen als de vorm zich daarvoor leent.
 

Ria13

  • #3
De bak is niet helemaal recht maar enigszins hol. Ik denk inderdaad dat tegelen het beste zou zijn, misschien met wat kleinere tegels om breuk tegen te gaan. Is er nog speciaal voegsel wat niet zwart wordt? Ik heb ooit weleens een wit getegeld aanrecht gehad maar de voegen werden helemaal zwart; schimmel leek het wel. Er bleek niets tegen te doen.

Sommige wandtegels heb ik overigens nu wit geverfd, gewolkt met twee kleuren wit. Als je er geen natte handdoeken tegenaan hangt zal het wel voorlopig goed blijven denk ik. Per slot van rekening kan je dat met behang ook niet doen.. Voor de doucheruimte zelf waag ik me daar niet aan; dat houdt zeker niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Met tegellijm is er wel enige speling op te vangen, is het verschil groot dan dikbedtegellijm gebruiken, die is geschikt voor grotere verschillen.
Het beste is de bestaande tegels te verwijderen, ook al i.v.m. de hoogte van de afvoerplug.

Meestal is het zwart worden van de voegen het gevolg van te weinig ventilatie, misschien hier ook aandacht aan besteden.

Bij een huurwoning is het verstandig dit soort ingrepen even met de verhuurder te overleggen, dat kan problemen voorkomen.
 

Ria13

  • #5
Misschien is het een manier om tegels zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen zodat er zo weinig mogelijk voeg komt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat kan maar er komt wel vuil tussen de voegen.
Meestal wordt het een voeg van 4 mm tot 8 mm, afhankelijk van wat u mooi vindt en hoe het uitkomt met de tegels.
 

Ria13

  • #7
Zeg mag ik nog een paar vragen stellen over het douchevloertje? Het is dus een vertrekje met aan de ene kant een wastafel en de andere kant een douchekop. Nu dacht ik erover om een asymmetrisch hoekbadje erin te zetten. Men kan dan nog nét voor de wastafel staan zonder en bad tegen je knieholten te voelen volgens berekeningen. Is het nu aan te raden om eerst de tegels te plaatsen en dan het badje? Het badje schijnt een eigen wandje te hebben. Ook is er vaak een stank probleem. Het stinkt er vaak naar een riool en de lucht verdwijnt alleen maar als ik een vel rubber met daarop een volle emmer op het doucheputje zet. Verdwijnt de lucht als het bad op de doucheput wordt aangesloten of komt de lucht dan uit het bad? En het aansluiten op de doucheput, moet dat in de put worden vastgelijmd met eenzelfde diameter afvoer als de put?
 

Ria13

  • #8
En eigenlijk nog een vraag: in een gedeelte van de wasruimte en wc heb ik tegels overgeschilderd. Het resultaat is acceptabel, maar nu is er in de hoeken siliconenkit toegepast waardoor de verf daar niet geheel heeft gepakt; ik denk dat ik daar dus witte sierhoeklatjes plak maar nu vraag ik me af, is er iets wat kleeft op siliconenkit en wat van zichzelf een aanvangshechting heeft? Latjes zijn meestal niet geheel recht en siliconen heeft pas een hechting na droging.
 

Jeko

  • #9
Hallo Ria,
vwb het aansluiten op het doucheputje heb je bad plaatsen misschien iets aan.
De sifon van het bad zal dan als stankafsluiter fungeren lijkt me.

En voor het tegelen:
bad plaatsen en tegelen
 

Ria13

  • #10
Bedankt Jeko :). Eigenlijk weet ik niet goed wat ik hier zie en waarom het zo stinkt. Ik zie ook niet erg scherp dus ik had die foto nodig om het te zien maar nu begrijp ik het nog niet goed.. :)
Je link volgend begrijp ik dat het omringende gedeelte moet zorgen voor stankafsluiting, maar ik heb toch heel vaak met een gietertje het putje volgegoten zonder effect op de lucht die eruit komt.

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Je mist een deel van het afvoer putje, en wel de stank afsluiter die normaal aan de deksel vast zit.

Daarom komt de riool lucht direct uit het putje omhoog.
 

Ria13

  • #12
Dus iemand moet eerst een stankafsluiter op het doucheputje plaatsen en daarna kan er pas een bad op worden aangesloten?
 

Pepjo

  • #13
De stankafsluiter zit vast aan het deksel : het totaal ziet er uit als een omgekeerde kop en schotel, waarbij de schotel de deksel is en de kop de stankafsluiter die over de rand in jouw putje valt.

Zie deze van het net getrokken afbeelding :


Maar als je de afvoer van je bad luchtdicht in dat gat weet te proppen, en het bad heeft een eigen sifon, dan ben je de stank ook kwijt.
 

Ria13

  • #14
OK, bedankt! :) Het zal nog een heel gedoe worden dat bad want hij past precies in een nis dus ik vraag me af hoe ik bij de afvoer moet komen. Daar staat het bad dan namelijk voor. Of ik moet een heel lange flexibele buis nemen, op de doucheput aansluiten en daarna het bad aanschuiven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Het lijkt me het verstandigste het putje uit te hakken maar dat zeg ik op afstand, misschien is dat niet mogelijk.
Wanneer u er even een loodgieter bijhaalt kan die advies geven en eventueel de afvoer aanleggen, het is voor een niet deskundige een risicovolle ingreep.

Flexibele leiding is niet aan te bevelen i.v.m. verstopping van dit soort leiding.
 

Ria13

  • #16
Ja de afvoer zit ook op een ongelukkig punt ten opzichte van de doucheput. Ik zou zelf niet weten hoe ik een vaste verbinding zou kunnen maken aan de doucheput; dan kom ik al snel met montagekit ofzo aanslepen.. Een loodgieter maakt dit geintje wel meteen erg duur want ik verwacht dan rekeningen van vele honderden euro's. Ik overweeg ook om de woningbouwcorporatie die stankafsluiter dan maar te laten plaatsen maar dan krijg je de situatie dat het doucheruimte volstroomt met water zodra je de stop uit het bad trekt. De afvoer is namelijk nogal smal en kennelijk niet berekend op een mogelijke badaansluiting..
Voordat die loodgieter dan zou komen moet ik wel alvast de latten aan de muren maken waar hij op leunt want anders gaat de kassa wel erg hard rinkelen.
 

Ria13

  • #17
Ik heb inmiddels in de bouwmarkt een passende dop gevonden die ik op de afvoerput kan zetten en die het afsluit voor de rioollucht, dit in afwachting van het bad.

Doordat de badkamer van kleur is veranderd passen de blauwe steentjes (toevallig) goed bij de rest dus ik overweeg om ze te houden. Maar ze zijn erg smerig dus ik wou ze eenmalig schoonschuren maar daarna moeten ze wel met een dweiltje netjes blijven.

Ik heb rondgevraagd en de vloer is inderdaad granito/terrazzo en de "steentjes" zijn glasmozaiek. het vloertje is hoogstwaarschijnlijk zo vuilgevoelig omdat de vorige huurder hem schoon heeft gemaakt met agressieve middelen waardoor het oppervlak poreus is geworden; normaal zou een groen zeepsopje zat moeten zijn maar kalkoplossers in schoonmaakmiddelen zijn funest.

Een oplossing zou zijn om het vloertje door een gespecialiseerd bedrijf te laten schuren en polijsten maar daar voel ik niks voor.

Dus ik vraag me af: is er een slijtvaste vernis in de handel die goed afsluit en hecht zodat dit er weer voor een lange tijd goed uitziet?
 

Ria13

  • #18
In de bouwmarkt kan je diverse dikten buizen kopen en als ik een buis 32 mm doorsnee erin steek dan past dat maar je kan hem er wel in bewegen dus het is niet luchtdicht. De daaropvolgende maat is te groot; die krijg je er niet in. Ik zit me dus af te vragen hoe ik die 32 mm vast moet maken; ik moet hem er een eind in steken en dan zorgt de smalte er wel voor dat de put niet overstroomt. Ik denk dat pvc lijm niet vullend genoeg is en ik vraag me af of er andere methoden zijn. Ik overweeg een rubber ring of anders montagekit. Als ik hem goed schoon en droog maak dat moet dat toch wel houden. Een rubber ring in de goede maat heb ik nog niet kunnen vinden, maar verloopstukken zijn daar wel vaak van voorzien.
Iemand een idee hierover?
 

Fiesiekus

  • #19
Misschien kan je met een mof (of sok?) met een manchet aan de binnenkant (dan wel 40 mm of groter) OVER het uitstekende tuitje van het huidige putje schuiven? En dan verder met 40 mm.

Kijk ook eens naar Afvoer op doucheput.
 

Ria13

  • #20


Ik zie drie verschillende buizen; de buitenste is de rand van de put. De middelste heeft een eigenaardige ronding waar niks grip op krijgt en de kleinste heeft alleen maar een klein randje van 1/2 cm. Bovendien lijkt alles van metaal te zijn; kunststof klinkt volgens mij anders als je erop tikt. Ik snap niet goed waarom de buis in een andere buis zit maar misschien was hij wel lek.
Ik denk dat ik er geen grip op zal krijgen of ik moet het cement eruit krabben. Lijkt me helemaal niet leuk om te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu