Fundering pizzaoven goed genoeg?

Klus K.

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb net en huis gekocht. De vorige eigenaar was van plan zelf een pizzaoven in de tuin te bouwen (door omstandigheden is dit er niet van gekomen). Ik vond dit wel een goed/leuk idee en heb dus besloten de pizzaoven af te gaan maken.

Er was al een vloertje gestort en een begin gemaakt met het metselen (zie foto's). Ik kan niets meer vragen aan de oude eigenaar om nog details te achterhalen over de door hem gebruikte technieken.


Ik heb me goed voorbereid maar zit toch nog met een paar vragen:

1) Het gestorte vloertje lag er al. Op internet heb ik gelezen dat je bij het storten van zo'n vloertje rekening moet houden met de vorst. Je moet een vorstrand aanbrengen in de fundering of anders eerst isolatieplaten neerleggen voordat je het vloertje stort.

Als ik nu het zand weg graaf lang de fundering zie ik een laag van ongeveer 8 tot 10 cm met plastic folie er onder (zie foto). Geen vorstrand en geen isolatieplaten.

Is dit dik en stevig genoeg? Kan het kwaad? Zo ja, waarom precies?


2) De gemetselde stenen stonden er ook al. Op internet heb ik gelezen dat de onderste lagen stenen extra hard moeten zijn en met een speciale metselmortel gemetseld moeten zijn, in verband met het vocht.

Aan de onderste rand van de gemetselde stenen kan ik (als leek op dit gebied) niet zien of dat is gebeurd. Zou iemand dat kunnen zien aan de foto?

Is dit ook wel nodig bij een pizzaoven? Of geld dit alleen voor woonhuizen? (De stenen wil ik aan de buitenzijde stuken.)


3) Toen ik langs de fundering zand weg haalde om deze beter te kunnen bekijken zag ik dat de leidingen voor warm en koud water (voor een wasbak naast de pizzaoven) in een grijze buis heel dicht aan de oppervlakte lagen (zie foto).

Hoort dit zo? Moeten ze niet dieper liggen? Kan het kwaad? (bevriezing of beschadiging...)


Ik hoop van harte dat jullie met mij mee willen denken en dat ik een paar antwoorden krijg waar ik wijzer van word.

Alvast bedankt.






 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ach het is te doen zo, maar aan het formaat van het geheel te zien, lijkt het wel een commerciele pizza fabriek te worden.
Je kunt straks de gehele buurd voorzien van Pizza's, met zo een grote oven.

Wat de waterleidingen betreft, dat gaat zo niet werken.
Die horen minimaal 60 cm diep te liggen, anders gaan die bevriezen in de winter.
En ook zal daar een aftap kraantje op moeten zitten, om de leidingen in de winter watervrij te kunnen maken.
 

Geus

  • #3
Je hebt geen idee hoe het verder afgebouwd zou moeten worden? Dit doet mij sterk denken aan een traditionele broodoven zoals ze hier in het Achterhoekse voorkomen. Daar zou dan bovenop het fundament de daadwerkelijke bakvloer komen. Deze werd niet van onderaf gestookt, maar men brandde eerst takkenbossen op de bakvloer. Als deze massa heet genoeg was, trok men het hout weg, werd de vloer geveegd en werd het deeg erop gelegd. Vandaar ook de assporen in de bodem van het brood.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Klus K. schreef:
Op internet heb ik gelezen dat je bij het storten van zo'n vloertje rekening moet houden met de vorst. Je moet een vorstrand aanbrengen in de fundering of anders eerst isolatieplaten neerleggen voordat je het vloertje stort.
Dat verhaal klopt niet helemaal. Vorstvrije diepte is nodig, omdat bij vorst de grond omhoog komt (het vocht erin bevriest en zet uit). Als de fundering diep genoeg zit, komt de fundering niet omhoog daardoor. Isolatie eronder helpt hier niet tegen. De vorst komt van de lucht, niet van de grond eronder.

Bij zo'n bouwwerkje heb je geen last als er iets een beetje (scheef) verzakt. Dus daarom is vorstvrije diepte hier niet nodig.
 

Klus K.

  • #5
Beste IJkenhout,

Loop ik bij het scheef zakken dan niet de kans dat de pizzaoven (diameter 1,20 m) zou kunnen breken / scheuren?

Groeten,
Klus K
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als het goed is zit er wat wapening in het beton, dus kapot gaat het niet.

Scheefzakken hoef je je geen zorgen over te maken, het is een symmetrisch geheel, dus een eventuele verzakking gaat ook symmetrisch. En we hebben het over millimeters, dat merk je niet bij zo'n ding.

Gewoon afmaken en lekker eten! Ben benieuwd naar het eindresultaat.
 

Klus K.

  • #7
Beste IJkenhout,

Iemand schreef mij:

"Het beste is om alles te slopen.
Te dun te zwak te ondiep enz. enz.
Bij de eerste strenge vorst is alles kapot.
Of met een stevige stortbui spoelt de fundatie weg."

Ik weet nu niet wat ik moet doen.....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
De grond rondom goed aanvullen (of tegels neerleggen) tot minimaal bovenkant betonvloer. Verder gewoon zo laten, tenzij er een grote schoorsteen op komt te staan.
 

Millew

  • #9
Klus K. schreef:
Iemand schreef mij:
Vraag die iemand of hij/zij die beweringen kan onderbouwen.

Het oogt inderdaad niet bijster professioneel, maar met wat aanpassingen kan je het wel oveeind houden.

Wat de fundering betreft, heeft IJkenhout al het antwoord gegeven. En waar zou het naar toe moeten spoelen? Het kan geen kant uit.
Opvriezen is op zich geen probleem want dat zal gelijkmatig gebeuren. Pas als het gaat dooien, bijvoorbeeld door éénzijdige zonbestraling, ontdooit het zand aan die kant eerder en zou er wat scheef kunnen zakken. Maar met zo'n klein bouwwerkje is die kans daarop erg klein.

Te dun zal wel slaan op de betonvloer. Hoe dik is die eigenlijk?
Moet er nog veel meer gewicht op komen?
Kan je achterhalen of er wapening in zit met een metaaldetector of zo iets?

Het metselwerk kan je nog wat extra beschermen tegen het mogelijk kapotvriezen door het platvol te voegen of eventueel pleisteren met een zand-cement mortel zodat regenwater er weinig vat op heeft.

Komt er ook een hittebestendige bekleding in?
 

Klus K.

  • #10
Hallo meedenkers, (heel fijn!)

Dit is ongeveer de bedoeling.





De vloer is ongeveer 8 tot 10 cm dik. Ik ga er proberen achter te komen of die gewapend is.

Ik was inderdaad van plan om het geheel te pleisteren maar wist nog niet precies wat ik daar het beste voor kon gebruiken. Als ik daar een zand-cement mortel voor gebruik is het dan mogelijk dat ik die daarna afwerk met beton-ciree?

Het oven gedeelte wordt opgebouwd uit 5 'bouwpakket' stukken die ik daarna moet isoleren met een mengsel van cement en hydro-korrels. Daar overheen komt dan weer een afwerklaag.
 

Millew

  • #11
Die verdere opbouw ziet er nogal zwaar uit.

Beton-cire kan op de zand-cement stuc worden aangebracht.

Misschien een beetje kort door de bocht, maar volgens mij is beton-cire gewoon zand-cement stuc met een kleurstof en wat andere toevoegingen er in om een dunne stuclaag mogelijk te maken.
Dat zou je dus ook zelf kunnen maken met witte cement, zilverzand en kleurstof en dat direct op het metselwerk aanbrengen. De laag moet dan wel wat dikker worden dan 3-6 mm maar dan ben je een stuk goedkoper uit, denk ik.
 

Klus K.

  • #12
Bedankt Millew,

Wat bedoel je met "Die verdere opbouw ziet er nogal zwaar uit.". Is dat juist goed of niet goed?

Op de site:
https://valoriani.it/forni-per-pizza-per-uso-famiglia/ worden dat soort ovens ook op die manier gebouwd. Vandaar dat mijn vraag is of deze 'onderbouw' stevig genoeg is voor zo'n pizzaoven.

Ook op de site:
https://www.broodoven.com/
bouwen mensen zelf hun oven op die manier.

Groeten
 

Klus K.

  • #13
Zou iemand mij alsjeblieft nog verder kunnen helpen?

Die oven die er bovenop komt weegt ongeveer 300 kg. En er komt nog een betonnen plaat op. Maakt dat nog wat uit voor de fundering zoals ie nu is? (hoe de oven te bouwen óp de fundering weet ik verder wel).

Ik wil er gewoon geen spijt van krijgen als later blijkt dat de fundering toch niet goed genoeg was voor dat gewicht (of het bakstenen muurtje).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Ik zou mezelf toch eerst eens afvragen, of je dat ding uberhaubt veel gaat gebruiken.
Het is natuurlijk leuk om zoiets in je tuin te hebben, maar aan de andere kant is het ook 1 grote blok metselwerk, die altijd in de weg staat.

Ook het vele werk dat je er mee hebt en later ook krijgt, om even een pizza te bakken, zou ik meenemen in de overweging.

Kun je dan niet beter de pizza gewoon in de keuken oven bakken.

Hier staat ook nog de zolder vol, van allerlei keuken apparaten, die ooit wel handig en leuk waren, maar uiteindelijk weinig gebruikt werden.
 

Millew

  • #15
Ik heb wat zitten rekenen aan de funderingsplaat. Afmetingen heb ik aangenomen op 1,5 x 1,5 m en 8 cm dik. Als de plaat veel groter is, laat dat dan weten. Kleiner wordt alleen maar gunstiger.
Verder uitgangspunten: gewicht metselwerk 720 kg, gewicht bovenste betonplaat 10 cm dik 540 kg, oven 300 kg. En een pizza van 3 kg :wink:

Als de plaat gelijkmatig draagt op het zand, dan zit er bovenin de betonplaat een trekspanning van 5 a 6 kg per cm2. Beton van redelijke kwaliteit kan dat wel hebben, alleen mag je daar formeel niet mee rekenen. Het zou gewoon een wat geruster gevoel geven als er bovenin de funderingplaat wat wapening zit.

Als je er niet achter kan komen of en waar de wapening zit, dan kan je wel zorgen dat het gewicht zo rechtstreeks mogelijk uit de muren op het zand wordt afgedragen. Dat kan door het zand rondom gelijkmatig te verdichten tot onder de betonplaat. Dus zijdelings het zand onder de funderingplaat aanstampen. Daarna aanvullen en tegelen en geen graafwerk meer doen in de buurt van de oven.

De bovenste betonplaat voldoende wapenen en met lijmankertjes aan de muren koppelen zorgt ook voor meer algehele samenhang.

En Peter en IJkenhout zeggen dat het goed gaat. Misschien hebben die ervaring met dit soort bouwsels. Ik heb het vanuit de theoretisch constructieve kant bekeken en dan ben je afhankelijk van de juiste uitgangspunten in de berekening.

Overigens zal de boel niet instorten mocht er wat mis gaan. Je krijgt hooguit wat scheurtjes in de funderingplaat en misschien in de muur. Daarna is de spanning uit de funderingplaat en gebeurt er verder niets meer. Ik zou dus i.i.g. wachten met stuccen van de muur totdat het hele gewicht er op staat.
 

Klusserpaultje

  • #16
Even off-topic maar wat betaal je nou voor zo een pizzaoven ? Vind ze echt cool en ga binnenkort verhuizen naar een woning met tuin dus wie weet...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Even zoeken op internet, en je zult vast wel wat prijzen vinden.
 

Klus K.

  • #18
Bedankt iedereen weer voor de behulpzame reacties,

Uiteindelijk heb ik dan nog een laatste vraag, zodat ik er zelf ook nog wat van leer.

Hoe zou het eigenlijk gemoeten hebben dan? Wat is de juiste manier om zo'n fundering te maken? Een fundering die ook zelfs een ongelijke belasting zonder probleem zou kunnen dragen.

Ik overweeg namelijk serieus om het helemaal overnieuw te doen. Ik heb er eigenlijk geen goed gevoel over. Zeker ook omdat de hele tuin er om heen nog aangelegd moet worden en er dus wel degelijk graafwerkzaamheden in de buurt van de fundering plaats gaan vinden.

Het lijkt mij ook heel leuk om het helemaal zelf te bouwen.

Ik zou er dan ook, als ik het toch zelf kan bepalen, eigenlijk nog wel een stukje 'aanrecht / werkruimte' naast willen bouwen (dan wordt het een fundering met een ongelijke belasting er op).

Hoe zou ik het dan moeten aanpakken? Hoe zou ik het dan goed doen 'volgens de regels'?

(tijd speelt geen rol, die maak ik gewoon)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Ik zou net onder het maaiveld een fundering storten wat niet meer is als een plaatje beton van 10cm met wapening. De bovenkant net onder het afgewerkte maaiveld zodat het niet in het zicht is.

Volgens mij heb je dit al :)
 

Millew

  • #20
Als het alleen om de oven gaat, dan zou ik het zo laten. Zoals ik al aangaf in mijn vorige bericht, zou de betonplaat zelfs zonder wapening heel moeten blijven.
Een voetplaatje voor een wasbak o.i.d. kan je er ook los van houden.
Graafwerk naast de oven kan je nu nog wel doen voordat de oven wordt afgebouwd. Zorg alleen dat het aanvulzand weer voldoende verdicht wordt.

Wil je het ovenieuw doen, dan maak je de betonplaat 10 cm dik en onder en boven een wapeningnet van rond 6-150 mm met een dekking op de wapening van 30 mm. De betonplaat kan dan in beide richtingen kracht opnemen en kan je er op bouwen wat en waar je maar wil.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu