Fundering bouw nieuwe werkplaats

villagecow

  • #1
Beste klusser,

Ik ben van plan een HSB werkplaats/schuur in onze tuin te bouwen, circa 5.0 x 4.0 x 3.4 m lbh met een puntdak. Het zal voornamelijk dienst doen om mijn hobby houtbewerking uit te kunnen oefenen en ter opslag van het een en ander. Ik wil ook de optie open houden om zonnepanelen te kunnen plaatsen en eventueel tweedehands betonnen dakpannen te kunnen gebruiken. De schuur komt op een betonnen fundering, maar ik twijfel nog over de specificaties, en kan hier op het forum geen eenduidig antwoord vinden. Zelf dacht ik aan een dikte van 20 cm met tweelaagse bewapening, en een vorstrand van 50-60 cm diep. Is dit overkill? Uiteraard in combinatie met dekzand, pe folie en drukvaste isolatie, maar voor de discussie wilde ik dit even achterwege laten. Mijn lokale betonleverancier zegt dat 15 cm dikte ruimschoots is en een vorstrand niet strikt noodzakelijk (regio Utrecht). De grond bevat redelijk veel kleigrond. Wat is nu wijsheid? Bedankt!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik stel altijd de vraag "wat kost het om die vorstrand te maken"? en "wat kost het extra om van 15 cm naar 20 cm te gaan"?
Stel dat het 500 euro is, is het je dan 500 euro waard om te voorkomen dat je straks je gehele schuur weer af moet breken omdat de vloer toch gebarsten of stuk gevroren is?

Meestal is een vloer in een garage oid. tussen de 18 en 20 cm dik met enkele laag bewapening maar dat hangt ook van de belasting af, maar door de bank genomen zal die belasting niet zo heel groot zijn als je hobbymatig wat hout gaat bewerken.

Maar neem van mij aan dat opslag van het e.e.a en houtbewerking meestal niet samen gaat (of je moet een flinke stofafzuiging hebben)
Ik dacht het zelf op te lossen met jaloeziedeurkasten, ga je aan het werk dan alle kasten dicht maar ondanks de flinke stofzuiger zitten binnen de kortste keren de spullen in de kasten ook vol met houtstof.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Maak de schuur zo groot mogelijk, hij is altijd te klein.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu